Подбали про селян, підприємців та державну службу

27 квітня 2015, 12:40
Власник сторінки
Народний депутат України
0
114

Хороший темп роботи парламенту продовжено і минулого тижня. Хоча і тут не обійшлося «без політики» - депутатський «вулик» був розворушений імовірним поданням Генпрокуратури щодо притягнення до відпов

Молоко у селян закуповуватимуть дорожче

Перед виборами на багатьох зустрічах селяни просили допомогти отримати хорошу закупівельну ціну на молоко, яке вони виробляють. Сподіваюсь ми вирішимо це питання, і я зможу приїхати на округ до селян із приємною звісткою...Над цим працюємо – 21 квітня домоглися внесення в порядок денний законопроекту №2089, розробленого групою депутатів, який би встановлював гарантії щодо продажу молока. Це лише перший крок, але він дозволить підняти мінімальну роздрібну ціну закупки літри молока у населення з 2,50 грн до 4 грн.

Про подальше просування цього важливого для селян рішення обов’язково деталі інформуватиму...

 

Тарифи можуть бути меншими?

20 квітня відбулося перше засідання робочої групи моїх колег з Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ щодо підвищення тарифів. Є питання щодо їх обгрунтованості.

На засіданні було прийнято рішення надіслати звернення компетентним органам, підприємствам (НКРЕ, Нафтогазу, Рахунковій палаті) з проханням надати інформацію з калькуляцією щодо: газопостачання – структура тарифу, фінансовий план, норми споживання, собівартість; електропостачання – структура тарифу, ціна реалізації за кордон; теплопостачання – структура тарифу, інвестиційна складова; водопостачання – структура тарифу та інше.

Позиція депутатів проста: Тарифи на житлово-комунальні послуги мають бути окупними для підприємств, які надають ці послуги, але обґрунтованими, щоб не лягали непомірним тягарем на бюджет простих українців.

 

Підприємцям буде трішки простіше

З підприємцями у мене завжди тісний контакт. Маю надію, що прийняті зміни до Податкового кодексу хоча б трішки полегшать їм життя.

На минулому тижні ми прийняли Закон "Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу", яким вводиться принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування, зокрема в частині повідомлення про взяття контролюючими органами рахунків платників податків на облік, який здійснюється у режимі реального часу. Тобто, спрощується порядок постановки на облік у податкових органах поточних рахунків платників податків.

Також скорочено з трьох до одного робочого дня після надходження реєстраційної заяви до контролюючого органу строк внесення до реєстру платників податку на додану вартість запису про реєстрацію особи як платника цього податку.

 

Науково-педагогічна робота отримає додаткову підтримку

Днями мав нагоду поспілкуватися з освітянами Шепетівського району та вчителями з смт.Понінка. А на цьому тижні Рада прийняла закон, згідно з яким за науковцями під час роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах зберігається право на отримання/ призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання у порядку та на умовах, передбачених Законом «Про наукову та науково-технічну діяльність».

Зазначені зміни дадуть змогу зберегти науково-педагогічний потенціал країни та надати можливість надалі визначати високий ступінь престижності наукової праці, стимулювати молодих вчених до розвитку та руху вперед в ієрархії наукових досягнень і звань.

 

Державна служба буд менш заполітизованою і більш професійною

Під час минулого візиту на округ я мав кілька зустрічей з місцевими представниками органів влади, на яких піднімалися багато проблемних питань. Сьогодні непристойно низько впав престиж державної служби, молоді і талановиті люди не хочуть іти працювати в державні органи, це призводить до вкрай негативних наслідків. Від цих людей, багато в чому, залежить успішність реалізації реформ, які сьогодні розпочалися в державі.

Новим законом передбачено, що державні службовці не можуть бути членами партій чи агітувати за партії, обов’язкові конкурси при прийнятті на посади, поділ посад державної служби на категорії «А» (вищий корпус державної служби), «Б» (керівники підрозділів), «В» (інші посади державної служби, не віднесені до категорій «А» та «Б»), закріплення вимоги до рівня професійної компетентності особи, яка претендує на посаду державної служби, норми про професійне навчання державного службовця, оплату його праці, преміювання та заохочення, а також дисциплінарну та матеріальну відповідальність.

Усе це має посприяти зменшенню заполітизованості та підвищенню якості роботи державної служби.

 

Не забули про ветеранів…

Напередодні 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю ініціював слухання щодо соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів Другої світової війни.

Найбільш актуальні питання, які сьогодні турбують ветеранів, це – доступне лікування та соціальне забезпечення ліками; збільшення денної норми на утримання хворих у ветеранських госпіталях (норми не переглядалися з 2008 року і сьогодні становлять – 35 грн. на добу на харчування, 40 грн. – на лікарські засоби); вчасне фінансування виділених коштів на статутну діяльність громадських ветеранських організацій; відміна оподаткування пенсій найбільш вразливих категорій ветеранів тощо.

За результатами слухань,  члени Комітету ініціюють декілька нагальних законопроектів, зокрема щодо відміни оподаткування пенсій найбільш вразливих категорій ветеранів. Не виключено, що в разі виконання доходної частини бюджету та деескалації воєнного конфлікту,  вже на друге півріччя цього року можливо ініціювати зміни до державного бюджету з метою підвищення фінансування соціального захисту ветеранів Другої світової війни.

Голова комітету та мій колега по фракції Олександр Третьяков запевнив, що бюджет на 2016 рік в частині соціального забезпечення ветеранів буде розроблятися з урахуванням широких консультацій та пропозицій громадськості.

 

… та ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Напередодні 29-ї річниці аварії на ЧАЕС Верховна Рада прийняла Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження». Цим документом передбачено прийняття цілого ряду законодавчих, адміністративних та фінансових заходів, в т.ч."розробити та затвердити План підготовки державних заходів до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, вирішити в установленому порядку питання щодо його фінансування з Державного бюджету України та місцевих бюджетів..."

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.