Забезпечення країни ліками - від обіцянок до дії...

15 березня 2015, 20:08
Власник сторінки
народний депутат України
0
94

Передача права закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення спеціалізованим фондам, організаціям та механізмам ООН – найближча перспектива та необхідність.



Ще в грудні минулого року ми з колегами закріпили у коаліційній угоді спільне зобов’язання – передати  право закупівлі лікарських засобів та вакцин міжнародним агенціям: ВООЗ та ЮНІСЕФ. Проте далі намірів справа довго не могла рушити.

Оскільки мова йде про необхідність побудувати повністю новий механізм, якого до цього часу не було в Україні, у народних депутатів відповідно були різні точки зору стосовно конкретних норм, які повинні бути внесені до Верховної Ради.  В кінці лютого було подано 8 законопроектів, що стосувались закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення через міжнародні організації.

Наразі народними депутатами, які представляють різні політичні сили, розроблено та подано до Верховної Ради України єдиний спільний законопроект, в якому враховані усі ризики та особливості побудови схеми передачі права закупівель лікарських засобів міжнародним організаціям. На відміну від одного з перших законопроектів, яким передбачалось за міжнародними організаціями закріпити виключно роль контролю над закупівлями з сторони МОЗ, у спільному законопроекті чітко визначений та деталізований механізм передачі від МОЗ функцій по закупівлі на міжнародні організаціі.

По-перше, у новому спільному законопроекті зазначений додатковий перелік міжнародних організацій, які можуть здійснювати закупівлю лікарських засобів.  Окрім спеціалізованих фондів, організацій та механізмів ООН (до яких належать, серед інших, ВООЗ та ЮНІСЕФ), закупівлю матимуть право здійснювати ще 5 організацій, а саме: IDA Foundation (Нідерланди), Crown Agents (Велика Британія), Partnership for supply chain management (PFSCM) (Америка), Global Drug Facility (GDF) (Швейцарія), Vaccine Alliance GAVI (Швейцарія). Перелік було розширено за пропозицією пацієнських організацій.

По-друге, передбачається закупівлі не тільки лікарських засобів, а й виробів медичного призначення.

По-третє, буде спрощена процедура реєстрації лікарських засобів, щоб якомога швидша товар зайшов на територію України, оскільки ми не можемо втрачати час та додаткові кошти на реєстраційні збори, для препаратів котрі вже сертифіковані і визнані міжнародними організаціями, як ВООЗ.

 Оскільки всі кошти будуть передані від МОЗу, то саме віще зазначені організації будуть самостійно визначити, хто буде виконувати логістику та поставляти ліки до медичних установ. Відповідно й оплата буде не через корупційні схеми в середині країни. Крім того, в законопроекті визначено, що скасовуються всі офіціальні збори, та затверджується мінімальний пакет документів, для оптимізації усіх офіційних процедур.

Говорячи про строки реалізації цієї законодавчої ініціативи, то з початком перемовин стало зрозуміло, що за 2015 рік ми не встигнемо вибудувати цей механізм, і тому наразі термін дії передбачили до квітня 2019 року. За цей час маю надію, що всеж  таки вдасться побудувати прозорий механізм закупівель лікарських засобів в середині країни, де корупція буде просто не можливою.

Отже, станом на сьогодні - ми маємо спільний законопроект, який враховує усі точки зору на проблему закупівель лікарських засобів. 13 березня законопроект був підтриманий на засіданні парламентського комітету з питань охорони здоровя й вже найближчим часом може стати Законом України.

Цей крок гарантує не тільки збільшити кількість лікарських засобів по закупкам за державними програмами, а й початок повного переформатування сфери охорони здоров’я та наближення до європейських стандартів. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,законопроект,Самопоміч
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.