Лобізм латифундистів – як приймаються вигідні законопроекти

13 березня 2015, 10:33
Власник сторінки
0
46

У законопреоктах 1850 та 1850-1 між інших пільг "зашиті" приватні інтереси одного клану латифундистів.

Наступного сесійного тижня на розгляд парламентарів будуть винесені проекти Законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку  №1850-1 від 27.01.2015 р. та Проект Закону про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи) №1850 від 27.01.2015 р.

Ними передбачається звільнити від сплати земельного податку заповідники, національні природні парки, заказники (крім мисливських), ботанічні сади, пам'ятки природи, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального захисту.

Але серед іншого в перелік пільговиків «зашиті» і приватні інтереси.

Зокрема, в законопроекті №1850-1 з’явився лобістський пункт 282.1.5, в якому пропонується звільнити від сплати податку на землю дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ.

Справа в тому, що таких земель в Україні десятки тисяч га і вже давно вони не використовуються як дослідницька база, а обробляються сторонніми організаціями.

Загалом в Україні налічується 16 аграрних університетів, але найбільшим латифундистом, який паразитував на землях освітніх закладів,  залишається президент Вінницького аграрного університету Григорій Калетник.

Так, для консолідації понад 30 тисяч гектарів земель навчальних закладів сільськогосподарського спрямування, він створив «науково-навчальний» Консорціуму на базі ВНАУ та Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України. Також до складу Консорціуму ввійшли дев’ять дослідно-селекційних господарств та дев’ять коледжів не лише Вінницької, а й Київської, Полтавської, Львівської та інших областей. Президентом консорціуму, закономірно, було обрано Григорія Миколайовича Калетніка – батька біглого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калетніка. Регіонал Григорій Калетник в часу Януковича був головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Офіційна мета створення всеукраїнського Консорціуму  -  «забезпечення студентів базами для проходження виробничої практики». В той же час нова організаційно-правова форма дає можливість консолідувати та розпоряджатися ресурсами всіх навчальних закладів-членів Консорціуму, в  тому числі – і земельними ресурсами університетів, коледжів та науково-дослідних господарств – у статуті Консорціуму прописаний пункт про «об’єднання матеріальних та фінансових ресурсів».

Таким чином, даний Консорціум на чолі з Григорієм Калетніком сконцентрував понад 30 тисяч гектарів землі по всій Україні із ринковою вартістю 30 мільйонів доларів США.

Місцеві стверджують, що на цих тисячах гектарів пан Калетник вирощує сільськогосподарську продукцію і продає її «на ліво», не сплачуючи податків, а частину земель здає  в оренду іншим особам – теж «по-чорному».

Про оборудки та махінації з землею родини Калетників вже давно відкрито говорять, було проведено не одне журналістське розслідування.

«Економічна правда» опублікувала матеріал про інший спосіб отримання земельних ділянок за безцінь: «Цікава методика, за якою Калетніки "віджимали" майно. Селянам пропонувалася сума, удвічі менша за номінальну. У випадку відмови їм погрожували взагалі нічого не заплатити, тому більшість власників взяли кошти, не розуміючи наслідків. Ні про обов'язок прийти до нотаріуса, ні про технічну документацію, ні про суд ошукані селяни повідомлені не були. Калетніки просто скористалися необізнаністю членів громади та викупили майно за безцінь».

Громадськість обурена й іншими злочинними діями Калетніка Г.М.Так, наприклад, шуму наробив скандал з ДП «Іллінецьке», про яке розповідається в матеріалі 24 каналу: «Працівники державного сільськогосподарського підприємства "Іллінецьке" повідомили, що його намагаються захопити рейдери. Вони припускають, що до атаки причетні нардеп-регіонал Григоій Калетнік та голова місцевої районної ради».

 

Принцип не платити за ресурси, які використовуються у власних інтересах, це типовий почерк роботи Калетника. Тому п.п.282.1.5, який звільняє від сплати податку на землю дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю, приймати не можна!

 

Якщо дані господарства вважають, що податок на землю, який є зваженим для всіх користувачів для орендних земель в Україні, є непосильним, хай повертають землі державі, місцевим громадам, або здають їх офіційно в оренду сільськогосподарським товаровиробникам, які як податкові агенти будуть самі сплачувати податок на землю у складі єдиного сільськогосподарського податку. Якщо ж пільга залишиться, то парламентарі підштовхнуть аграрні заклади до нелегального здавання таких земель в користування, не знімаючи із власного балансу, щоб не втратити запропоновану пільгу.

А охочих поласувати за державний кошт в Україні занадто багато!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: регионы,лоббизм,законопроекты,Калетник,Григорій Калетник,Партия регионв
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.