Невдовзі нацвалюта буде дорожчати. Вкладників просять не нервувати.

18 лютого 2015, 10:18
Власник сторінки
Інженер-гідротехнік
0
69

Але й сьогодні піаристі депутати–лобісти, пригодовані політологи й оглядачі та амбітний Голова уряду в падінні гривні звинувачують, в основному, Національний банк.


Заголовок моєї статті – це частина підзаголовку статті, надрукованої 27 лютого минулого року в одній поважній газеті: «Курс гривні, можливо, досяг історичного мінімуму, і невдовзі нацвалюта буде дорожчати. Вкладників просять не нервувати».

Рік минув, а брехня процвітає. Прикро, що брехуни знають, що брешуть. Чи може в банківській сфері тільки невігласи працюють?.. Наведу вислови деяких «спеців», які пояснили причину падіння гривні до 10,30 грн. за долар та ділилися прогнозами на майбутнє:

Володимир Фенюк, головний економіст казначейства «Банку Національний кредит»: «В останні дні продавці долара на міжбанківському ринку постійно підвищували котивування, намагаючись досягти максимуму. І хоча покупців було небагато, з понеділка курс тільки зростав. Учора ж кількість продавців суттєво зросла, і я прогнозую, що курс почне потроху знижуватися... Паніка, яка розпочалася на міжбанку в понеділок, була спровокована політичною ситуацією... Нині ж життя починає налагоджуватися. Призначення Голови НБУ, інформація регулятора про стан справ золотовалютних резервів сприяє стабілізації на міжбанку».

Олександр Жолудь, експерт міжнародного центру перспективних досліжжень: «Курс гривні тривалий час тримали незмінним. І коли його відпустили – через неможливість тримати на цій позначці – то він зразу ж рвучко піднявся догори. І, цілком можливо, найближчим часом стане на своє місце... На якій позначці зупиниться стрілка, сказати важко... У 2008 році із 5 грн. за долар курс гривні знизився до 10 грн., а потім «відкотився» назад. Нині ми маємо зростання з 8 до 10,30грн... Якщо у людини відкритий депозит, то відсотки компенсують втрату від знецінення. Намагання ж нині вгадати час для конвертації гривні нагадує гру в казино: можна виграти, а можна програти».

Порівнюючи подібні опуси «спеців» про причини сьогоднішнього «беспределу» на валютному ринку, я подумав, що в банківській сфері працюють одні маніпулятори і невігласи, які «не розуміють» що, як, чому... Та дочитавши до кінця статтю, переконався, - є й такі, що усвідомлюють, «как государство богатеет,... и почему не нужно золото ему, когда простой продукт имеет»:

Голова Незалежної асоціації банків України Роман Шпек: «Відповідальність за курс національної валюти нині лежить не на НБУ, а на уряді. Адже першопричинами знецінення гривні є падіння ВВП, надмірний дефіцит бюджету....Без змін у економіці: скорочення дефіциту, скасування пільг, субсидій вести розмову про зростання курсу гривні не доведеться... І лише після реалізації цих заходів до справи може долучитися Нацбанк»

Але й сьогодні піаристі депутати–лобісти, пригодовані політологи й оглядачі та амбітний Голова уряду в падінні гривні звинувачують, в основному, Національний банк.

До речі. Майже місяць щобудня хожу до комерційного Дельта Банку за пенсією. Видають по 100-200 гривень в день, та й не кожний: нема гривень, не працює програма, чи велика черга, бо працює одна каса. А це ж банк Миколи Лагуна ( послідовника Мавроді?), який за 8 років побудував неабияку грошову піраміду та нагріб під себе стільки, що входить до 100 самих богатих українців, ще й має рейтинг найбілш знаного банкіра найбільш платіжно-спроможного банку. Не відстає від Лагуна по отриманим регаліям і Голова Ради директорів цього банку Олена Попова, яка у квітні 2014 року увійшла до рейтингу «ТОП-100. Кращі топ-менеджери України-2014» за версією «Інвестгазети» та завоювала місце в трійці кращих банкірів України... Уявляю, які митарства і приниження витримують пенсіонери, що розмістили скудні депозити та довірили отримання своїх пенсій в збанкрутілих банках з менш рейтинговими керівниками та менеджерами. А може - навпаки?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.