Річниця Євромайдану

23 листопада 2014, 16:37
Власник сторінки
Журналист
0
178

Результати революції



Скажу відверто, революція програла.

Євромайдан ставив такі вимоги:

  1.  Курс зовнішньої політики на Європу.
  2.  Звергнення режиму Януковича.
  3.  Дочасні вибори президента.
  4.  Люстрація.
  5.  Децентралізація влади.

Всі вимоги виконані. Більш того, Петро Порошенко уважно слідкує за настроями у суспільстві і намагається бути вірним слугою народу. Але чи стало краще? Ні!

Багато проблем в Україні досі не вирішено:

  1.  Корупція.
  2.  Низький рівень життя.
  3.  Спад економіки.
  4.  Енергетична залежність.
  5.  Недієвість військового інституту.
  6.  Залежність ЗМІ.
  7.  Освіта і наука не відповідають вимогам часу.
  8.  Жахливий інвестиційний клімат.
  9.  Високі податки.

Список можна продовжувати. 

 Чому так сталося?

1. Тому, що учасники Майдану ставили владі не ті завдання.

   Звичайно, чудово, що у Верховній Раді з'явилися нові обличчя, заборонена діяльність Комуністичної партії, звільнили політичних в'язнів, перейменували частину вулиці Інститутська і героям Небесної сотні присвоїли звання Героїв України. Але система не змінилася! Тільки правильно розставлені пріорітети та чіткі вимоги до влади з подальшим відстеженням їх виконання змінять бодай щось. 

            2.   Залежні ЗМІ.

   Основне завдання ЗМІ - бути "сторожовим собакою" владних структур та інформувати суспільство про їхню діяльність. Однак, в Україні мало розвинена аналітика. Інформація про діяльність влади без критичного ставлення створює ілюзію активної діяльності. Суспільство має знати про проблемни кожної сфери життя та проектувати їх на діяльність влади. Якщо певна болюча тема ігнорується, як владними структурами так і ЗМІ, то про яке "покращення" може йти мова?

   Україна має забезпечити громадян повною і правдивою інформацією, а також захистити свої інтереси на міжнародній арені. Що світ знає про Україну, окрім як зі слів Росії? Більш того, більшу частину міжнародних новин українці черпають з російських інформаційних джерел, адже у світі немає жодного українського представництва.  

   Основна проблема - недостатнє державне фінансування ЗМІ. 
   ЗМІ зосередилися в руках олігархів, які переслідують свої інтереси, а не державні. Для високого рейтингу власник вимагає від журналістів сенсаційних матеріалів. Події на Майдані, вбивства, АТО - ось на чому журналісти загострили увагу. Там, де немає сенсації, має місце перебільшення, перекручення. Саме тому українські журналісти втратили довіру і стали "не боєздатними" в інформаційній війні.
   
           3.    Недосконала стратегія чинної влади.

    Немає сенсу в зовнішньо-економічній діяльності, якщо внутрішня економіка "нижче плінтуса". Імпорт тільки підриває економіку, якщо ми тільки купляємо і нічого не заробляємо.

    Пріорітетом має бути відновлення виробництва, заохочення бізнесу, енергетична незалежність, привабливий інвестиційний клімат та створення високо-кваліфікованих кадрів, які б відповідали вимогам часу. 

    Шляхи подолання кризи: упростити бюрократичний апарат ( "батько корупції"), зменшити податки на бізнес, інвестувати у промисловість, збільшити використання науково-технологічних досягнень у виробничій та енергетичній сферах, реформувати зміст освітніх програм, а не тільки форму.

    Найгрубіша помилка - інвестувати у війну. Це тільки спустошує бюджет. Держава не закупає у достатній кількості елементи захисту та зброю, тому сенсу від цього немає. Якби Росія хотіла захопити Україну, то бійці давно були б у Києві і 100% завадили президентським виборам. Мета - підірвати державу економічно. 

      За результатами мінського мирного договору воєнні дії мають припинитися. Чому досі не відозвані усі бійці? Один в полі - не воїн. Не думаю, що російські бійці будуть воювати один з одним, звинувачуючи українців. Якщо почнуться повномасштабні бойові дії, то вони отримають офіційний статус "війна" і залучать допомогу ЄС, адже вони становитимуть потенційну небезпеку для усієї Європи.

    Виникає думка, що воєнні дії - спосіб відмивання грошей. Адже українські бійці отримують допомогу переважно від волонтерів, а воєнний податок тільки підриває загальний рівень життя.

    Багато питань виникає по відношенню до владних структур. Після революції до влади прийшло багато незалежних громадських діячів під лозунгом "так жити не можна - зараз я все зроблю як треба". "Покращення" у їхньому житті миттєве, а чого прагнули - не пам'ятають. На жаль, це стосується всіх українців. Багато хто хоче отримувати високі зарплати, нічого не роблячи. Від таких кадрів врятувала криза-2008 і зараз спеціалісти працюють за копійки аби тільки не втратити роботу. Пропоную встановити мінімальну зарплату для держслужбовців. працюватимуть тількі ті, хто прагнуть покращень, і краще розумітимуть потреби народу.

           5.      Бюрократія та корупція.

     Реформи мають прийматися та діяти негайно. Навіщо така кількість довідок, дозволів, міністерств? Чому кожний запис в документі мають робити різні служби, а тим паче, коли це стосується підписів та печаток? Бланки, заяви, анкети, 20 копій документів ніхто не читає, але це суттєво гальмує процес прийняття рішень та відкриває двері корупції. Щоб отримати невелику довідку потрібно не тільки дочекатися приймальних днів, застати посадовця на робочому місці, а ще й заплатити. Хочеш пришвидшити процес - заплати. Хочеш прийняття рішень - плати. Приховати будь-яку інформацію та обійти закон буває простіше, ніж дотримуватися правил. Ось чому закони не діють на практиці! Особливо під час прийняття недоцільних законодавчих рішень. 


   Євромайдан програв від того, що не поставив конкретні вимоги до влади, не відслідкував їх виконання, а загострив увагу на патріотизмі, героїзмі Небесної сотні, знівелювавши усі попередні досягнення. ЗМІ висвітлювали лише сенсаційну інформацію, яка стала доступною після повалення режиму Януковича, шокували країну картинами вбивства, сіючи паніку, та "показували пальцем" на Путіна, замість того, щоб загострити увагу суспільства на меті революції. 

   Найбільше досягнення революції - об'єднання українців, злет національної свідомості та патріотизму. Українці здатні об'єднатися та боротися заради майбутнього. Не упустіть цього. Тримайте це у сердці та прагніть більшого. 

   Україна потребує негайних докорінних змін, повний перезапуск усіх сфер життя, ніяка видимість діяльності вже не допоможе закріпитись у владі. Уявіть, що ви на війні. Тут рахунок йде не на дні. Миттєва реакція на зміну економічної та політичної ситуації має бути у влади, критичний погляд ЗМІ та бажання відстоювати свої інтереси та формулювання чітких вимог у суспільства. 
  
    Україна варта більшого.
   



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,річниця,Євромайдан
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.