Підсумки парламентських виборів-2014

29 жовтня 2014, 18:35
Власник сторінки
0
138

Рада-8.

Загальні тенденції

Основні тренди парламентських виборів-2014:

·         Сильна невідповідність соціологічних досліджень з картиною, яку видно після проведення виборів. Серед таких невідповідностей явно завищений рейтинг президентського блоку та недооцінка «Самопомочі». Можна пояснити сильними змінами в електоральних настроях напередодні виборів, але ж тільки екзит-поли дали більш-менш реальну картину (а по Ляшку і вони помилились більш ніж на відсоток, графіки нижче)

·         Підтримка «Партій миру»: НФ, Самопомочі, блоку «ПП». Недобір голосів РПЛ та Громадянською позицією, Батьківщиною  через занадто агресивну риторику (окрім інших факторів / в сумі три партії – 16,2% замість очікуваних 25% / позиція Опозиційного блоку – особлива, ця партія володіє окремим електоральним полем)

Опитування «Рейтинг», жовтень 2014

 

Показово, що зі сторонників Опозиційного блоку лише 3% виступаюять за першочергове вирішення  проблем, що стосуються захисту держави, 8% - КПУ, Сильна Україна – 12%. Ці цифри та показники по Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській областях показують гостре несприйняття нинішньої влади («привіт» нашому телебаченню, де картинка зовсім інакша). Серед партій проєвропейсьої орієнтації середня цифра складає 47, 9%, стільки ж – на економічному напрямку.

 

·         Велика роль «облич». Повсюдне доречне (комбати/військові – перші номери своїх партій: Юрій Мамчур – блок Петра Порошенка, Семен Семенченко – «Самопоміч», Андрій Тетерук («Миротвочець») – «Народний фронт») та не доречне (Злата Огнєвич – РПЛ) залучення військових та медіа-персон до списків партій

·         Найбільш «нова» виборча кампанія в Україні у сенсі появи нових облич: журналістів, громадських активістів

·         Гостра різниця між результатами «за партійними списками» та мажоритаркою

·         Динамічні «електоральні» переміщення

 

Блок Петра Порошенка                  ––>        Народний Фронт

Батьківщина                                   ––>        Народний Фронт

Партія Регіонів                                ––>        Опозиційний Блок,

  ––>       комуністи

Громадянська позиція                    ––>        Самопоміч,

              ––>       Народний Фронт

Свобода                                            ––>        Самопоміч

Сильна Україна                                ––>        Опозиційний блок

 

Ставлення до лідерів політ сил напередодні виборів

Опитування «Рейтинг», 08.10

Серед партій, що вразили:

Андрій Садовий – найменший негативний рейтинг та найменша пізнаваність(виправиться швидко), четвертий рейтинг по довірі.

Арсеній Яценюк – четвертий по недовірі знизу та другий по довірі. У його соратника Турчинова рейтинг набагато гірший.

 

Серед невдах:

Юлія Тимошенко – найбільший (!) негативний рейтинг (представників з опозиційного блоку на графіку немає) серед лідерів «демократичних сил» та найменший (!) рівень довіри.

Анатолій Гриценко – третій рейтинг по недовірі (причому ще до президентських виборів, Гриценко був другим після Порошенка з мінімальним відривом) та третій по довірі. Причини невдачі політичної сили розглядаються нижче.

 

Динаміка електоральних вподобань українців

Опитування «СОЦІС», (15.09)   

«Рейтинг» (08.10)

За період вересень-жовтень:

Блок Петра Порошенка                             – 12.2%

Радикальна партія Ляшка                         – 0.7%

Громадянська позиція                                 – 3,5%

Батьківщина                                                    – 1,2%

Народний фронт                                           + 3,3%

Сильна Україна                                              +3,4% (!?) – реально рейтинг

Опозиційного блоку

Опозиційний блок                                       + 3,2%

Свобода                                                            – 0,6%

Самопоміч                                                       +3,4%

КПУ                                                                      +1,6%

Заступ                                                                 + 0,3%


За період жовтень – вибори:

Народний фронт                                         + 13,3%

Блок Петра Порошенка                             – 11,7%

Самопоміч                                                   + 5,6%

Опозиційний блок                                       + 4,3%

Радикальна партія Ляшка                         – 5,4%

Батьківщина                                                – 1,2%

Свобода                                                        + 0,8%

КПУ                                                               – 0,6%

Громадянська позиція                                 – 1,5%                 

Сильна Україна                                            – 4,7%

Заступ                                                           + 1,7%

Правий сектор                                              + 0,1%  

Висновки:

 

-          Звична явка по Україні – за 50%. На тих же президентських – було біля 60%. Народ втомився та заспокоюється.

-          Шанс коаліції конституційної(широкої) більшості (найбільш реальний прогноз – проста коаліція з голосуванням Тимошенко та Ляшка за потреби)

-          Можливе поєднання Ляшка та Тимошенко

 

 

Вже зараз експерти говорять про недовговічність обраного парламенту, але в автора такі тези викликають сумнів. Хіба не цей парламент обирався для провадження реформ? Сенсу у недовговічності рівно нуль, в Грузії за подібних обставин парламент переобирався за чотири роки. Можлива нормальна проєвропейська більшість з солідним кредитом довіри від виборця, тим паче що Крим та Донбас поки повертатися не збираються, отже навіть формальних причин перевибирати не буде. Повторююсь, причин для недовготривалості восьмого скликання мало.

На гасла щодо «двопартійної системи» (чув і такі) відповідати нічого. Ці дві політичні сили не можуть навіть зробити більшість, отже такі твердження безпідставні. Колишні гіганти «Батьківщина» та «Партія регіонів» вже практично відійшли у минуле, а нинішнім фаворитам доведеться витримувати тиск з боку тієї ж «Самопомочі».

Більш того, прогнозованою є і досить незвична ситуація: існування двох опозицій – умовно лівої (Опозиційний блок) та умовно правої (Ляшко + (можливо) Тимошенко, хоча Ляшко настільки ж правий як і лівий). Радикальну партію уявити в уряді важко – професійних кадрів обмаль, більш того – її лідер просто не запрограмований конструктивно вести діалог, адже втратить своє політичне обличчя (рейтинг починає падати як тільки Ляшко робить паузу між перфомансами). Запрошення Тимошенко невигідне для переможців – рука помочі партії з майже непрохідним рейтингом та одіозним лідером а)дасть Тимошенко можливість грати на вищий політичній арені (урядова правляча еліта) б) не вдовольнить прихильників ПП та НФ.

Виграшною для Президента є широка коаліція за участі всіх демократичних сил – це дасть змогу зосередити всі проєвропейські сили на блоку ПП як ініціаторі коаліції.

  

Блок Петра Порошенка

Низький результат по партійним спискам для президента країни та його соратників. Штаб переоцінив значущість президентської гонки. І хай по мажоритарних округах своє блок взяв, психологічний ефект від перемоги (хай і в піввідсотка) Народного Фронту досить відчутний.

Порошенка не навчив власний стрімкий підйом президентського рейтингу напередодні виборів у травні. Це – стратегічна помилка. Тепер буде залежати від іншої великої фракції. Здається, що президент міг домовитися і з меншими поступками.

 

Народний Фронт

Не визначився – голосуй за НФ та європейського прем’єра. І дійсно так. Сюди ж величезна частина соратників блоку президента. Вітаємо Яценюка з вдалим результатом. Прем’єр будує власну рейтингову політсилу (різниця з колишнім босом Тимошенко –16,5%)

 

Самопоміч

 «Самопоміч» - найбільш зручний варіант «третьої сили» (за «малої коаліції») для НФ та блоку ПП (низький негативний рейтинг «Самопомочі» та лідера, проєвропейська позиція). За входження Самопомочі в уряд, НФ і ПП втратять у рейтингу на Заході – прогнозую вкорінення «Самопомочі» на базі рейтингу Свободи та частково за рахунок майбутніх колег. Багато ж отримає коаліція за рахунок Самопомочі, як партії миру, столичної партії та такої, за яку голосують люди з вищою освітою (колишній електорат Гриценка).

Саме Самопоміч посприяла краху політичної сили Гриценка та частково рейтингу блоку ПП за списками. Відмічаємо хорошу кампанію «С» та 50 номер Садового)

 

Опозиційний блок

Очікуваний результат з тією новиною, що Південь та Схід не «розбазарив» голоси на комуністів, Сильну Україну та Блок і віддав голоси за Блок.  Хороша тенденція для колишніх регіоналів. Враховуючи ситуацію в країні, розпад ПР та анексію 1+0,5+0,5 областей, результат хороший. Плюс енна кількість мажоритарних кандидатів – пристойна фракція.

 

Радикальна партія Ляшка

М’яко кажучи посередній результат для пана Ляшка. Майже відсоток різниці з його президентським рейтингом. Причина – поява «Самопомочі», «Заступу», у меншій мірі активність Народного Фронту. Ляшко виявився досить нединамічним та грав на старих гаслах (більш того – біл-бордах). З історичної перспективи: у 2012 році РПЛ набрала 1% голосів.

 

Батьківщина

Фактична кончина колишньої партії-фрагмана.

Тарас Березовець: « Це останній раз, коли «Батьківщина» представлена у парламенті…». Тимошенко маргіналізується (див. негативний рейтинг кандидатів). Цікаво, що нові жіночі обличчя у політиці є, але ніша Тимошенко (сильного харизматика) ще вільна. Обіцянка провести «партійну реформу» так і залишилася обіцянкою: ті ж гасла та риторика при нових обличчях на біл-бордах.

Чекаємо у опозиції.

 

Самовисуванці

«Далі буде». Суттєва різниця в результатах по партійним спискам та мажоритарні сильно змінить картину в ВР. Зрозуміло, що більшість «самовисуванців» на Сході увійдуть в фракцію до Опозиційного блоку, не менше мажоритарних місць (по Україні) візьме і Порошенко . А сили, де фінансові можливості менші – РПЛ та «Самопоміч» будуть плести задніх. Найменші фракції прогнозовано будуть у «Самопомочі» та  «РПЛ» через фактичну відсутність мажоритарних кандидатів (1 та 0 чол. відповідно). Не краща позиція і у «Батьківщини».

 

Не пройшли:

 Свобода

Дивний результат Свободи. При можливій пасивній кампанії демократичних сил свободівці мали прохідний бал, а в ситуації що склалася політична сила стала об’єктом дії політтехнологій своїх колег по демократичному блоку. Винна «Самопоміч» та  «Правий сектор» ( 1,8%, Свободі не вистачило 0,3!). Відчувається кількісне обмеження «правого» електорату. Порошенко/Яценюк (центристи) впевнено беруть округи на півдні і в центрі, чого Свободі ніяк не вдасться.

 Громадянська позиція

– крах пасивно-агресивної опозиції. У ролі проєвропейської адекватної (пасаж в сторону Ляшка) опозиції «Самопоміч» сподобалася виборцю.

В порівнянні з Ляшком (також партія явно лідерського типу, колись рейтинги були спів мірними)

Різниця у «президентському рейтингу» (травень 2014) – 2,84%

Різниця у «партійному рейтингу» (жовтень 2014)– ХХХХ%  (на ХХХХ більше)

Рахуючи немолодий вік Гриценка, дві президентські гонки, парламентський забіг – для нього такий результат відчутний нокдаун (а то і нокаут).

Анатолій Гриценко: «Ми зробили експеримент - не включили до списку жодного представника олігархів, не продали у списку жодного місця. Але люди зробили свій вибір» . Відверто «ніяка» кампанія для Гриценка. Як і всі попередні.

 

Для Демократичного альянсу нічого смертельного не сталося за винятком втрати часу до наступних виборів. З іншої сторони на роль молодої сили претендує «Самопоміч», яка вже матиме ресурс для самореклами. Альянс починає все х початку.

 

Нокдаун і у комуністів. При голосуванні території Донбасу під окупацією, партія явно проходила б – і це треба розуміти. На мою думку шанси комуністів «відродитися» ніяк не менші ніж у того ж Гриценка, а то й більші – з поверненням «ядерного» електорату.

 

Сильна Україна

Провал Тігіпка. Під час президентської гонки мав прохідний (5,23%) рейтингКолізія: в уявленні Центру, півночі та Заходу він – регіонал, для Півдня та Сходу – одним мало не ліберал, іншим не відрізняється від більш популярного Опозиційного блоку.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Выборы,политика,Парламентские выборы 2019
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.