Маховик порушень розкручується

29 жовтня 2014, 11:08
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
184
Маховик порушень розкручується

Вибори у Білій Церкві відзначились масовою некомпетентністю членів ДВК

От і завершується чергове випробування для терпіння народонаселення нашої країни, яке називається вибори. Поточний рік був на них багатим. Перший вибір 2014 року (коли Янукович з синами, собакою і коханкою здійснив морську прогулянку у Ростов-на-Дону) був зроблений на користь свободи та демократії й був криваво-довгим і запізнілим. Решта виборів були дочасними, короткостроковими і дещо хаотичними. Випадковість?

Випадковостей не буває, а якщо і бувають, то їх, як правило, ретельно готують. Звичайно, жити без легітимно обраного через процедуру волевиявлення народу Президента було якось незвично, але цілком можливо. Але як би там не було пост глави держави не залишився порожнім. Петро Порошенко заступив на посаду, а колишні лідери Майдану подалися хто куди: в мери, “самогубці” (чи то пак в уряд), на фронт.

Травневі вибори проходили під знаком тотальної переваги Порошенка над конкурентами, які чудово зрозуміли стан речей та правила гри й не погодилися зі статусом “просто учасник” виборчих перегонів. Не обійшлося і без маніпулятивних технологій на кшталт “сьогодні обереш, а завтра — мир” і злегка завуальованої політичної реклами у “дні тиші”. Та це дрібниці в порівнянні з тим, що робилося на дільницях 26 жовтня.

І на попередніх і на цих виборах у день тиші борди рясніли завуальованою політичною рекламою

“Але ж не було гучних скандалів, масштабних фальсифікацій, бритоголових “журналістів” на дільницях і погромів”, - скаже читач, щиро переконаний у прозорості виборчого процесу. Не було, але від того порушень менше не стало. Просто вони не такі явні, хоча й не менш небезпечні для демократичної країни.

За кілька днів до голосування в місті почали розповсюджуватися листівки й газетки з матеріалами, які називають “чорний піар”. У них невідомі “правдоруби” намагалися застерегти суспільство від “неправильного вибору”. Благі, ніби то, наміри, але “месники” не зупинилися перед підтасовкою фактів та відвертою брехнею і фальсифікацією. 

Навіть у день тиші білоцерківці знаходили в своїх поштових скриньках газету з "чорнухою" на кількох кандидатів. Зокрема, в цій газеті розповсюджувалася заява в партію регіонів, підписана ніби Юрієм Петриком.

Юрій Петрик спростував ці закиди, написавши від руки звернення до білоцерківців, запропонувавши порівняти почерки. Неозброєним оком видно, що розтиражована в газеті заява написана жіночим почерком і навіть приблизно не нагадує автограф Юрія Петрика

Все б нічого, але цю псевдозаяву поширювали в інтернеті групи місцевого осередку "Свободи". Невже пан Марченко взяв приклад зі свого попередника Чудновського, вирішивши, що перемагати по-чесному давно не в тренді в нашому місті?

Кількох розповсюджувачів друкованої “чорнухи” було піймано міліціонерами, але можна бути впевненими, що замовників не буде знайдено і покарано. На заваді правосуддю, яке і так кульгає на обидві ноги, стануть політична кон'юнктура та й просте небажання працювати. 

Знайдеться й маса інших причин. Служба безпеки України також цими питаннями не займатиметься. Та й про що можна говорити, коли в умовах фактичної агресії проти нашої держави, “сбушників” інколи не можна знайти на місці служби, як сталося у суботу 25 жовтня, коли довірена особа кандидата не змогла зареєструвати заяву про порушення виборчого законодавства. Так, субота. Так, відпочити хочеться, бо всі ми люди. Але куди звертатися, якщо виникне пряма загроза для української держави? Невже організувати чергування на випадок непередбачуваних обставин дуже важко? Тим паче в умовах виборів під час війни. Заяву в СБУ довелося надсилати поштою

Звертає на себе увагу факт надзвичайно низького рівня підготовки членів дільничих виборчих комісій і спостерігачів суб'єктами виборчого процесу. Складається враження, що більшість членів ДВК намагаються просто заробити кілька сотень гривень у сімейний бюджет, мало переймаючися якістю виконуваної роботи. Інакше чим пояснити той факт, що

члени ДВК, які привозять в окружну виборчу комісію протоколи і виборчу документацію, мають при собі печатки і в разі виявлених неточносей складають та скріплюють печатками протоколи з поміткою “Уточнений” прямо в приміщенні ОВК чи припаркованих поблизу автомобілях? Це порушення було актуальним ще на вибрах Президента України, а сьогодні стало просто масовим. Дивує те, що актів про це порушення, яке відкриває дорогу до фальсифікацій, не надходило ні від офіційних спостерігачів ні від решти членів ДВК. Панове партійні функціонери, а чи не здається вам, що ви викидаєте гроші на вітер, бо інтереси партій ніхто не захищає?


Непоодинокими є випадки ігнорування своїх посадових обов'язків керівним складом ДВК. Так на дільниці №109 секретар комісії Оксана Шевченко фактично самоусунулася від своїх прямих обов'язків, ще й порушила процедуру ведення документації Першими вона склала протоколи для... спостерігачів, ще й усамітнилась з ними поза межами приміщення для голосування. В той час, як комісія пакувала бюлетені, виявилось, що протоколів під номером 1 і 2 не написано і голові просто ні з чим їхати в ОВК. Натомість кожен спостерігач уже мав на руках протокол. Секретаря посадили на своє місце за столом і наполегливо попросили скласти протоколи для ОВК та членів комісії. Ця процедура затягнулася ще на кілька годин, лише о 7 ранку секретар виготовила протоколи, проте не склала акт їх видачі членам комісії. А після того, як голова комісії повіз виборчу документацію в ОВК, не організувала чергування на дільниці й не вивісила протоколу з підсумками голосування для загального ознайомлення.

На дільниці №109 секретар видала протоколи спостерігачам ще до того, як склала протокол №1 і 2. А протокол №4 для загального ознайомлення на дільниці взагалі не було вивішено. Довіреною особою кандидата було складено акт про порушення.

Не втрималися гравці на політичному полі й від того, щоб лишній раз не нагадати про себе у дні, коли політична реклама заборонена. Так,на рекламних матеріалах не було зазначено необхідних реквізитів, але ж сьогодні всі розуміють, хто ховається за нібито анонімними закликами. Капітан Очевидність так точно здогадується.

Наведені вище два приклади є лише верхівкою айсберга порушень виборчого законодавства. Кількість порушень росте, як снігова куля, що котиться з гори. На них не звертають уваги, але видається, що пік порушень прийдеться на вибори до органів місцевого самоврядування. Ціна питання може бути досить високою, якщо врахувати можливу адмінрефрму, децентралізацію влади й розширення прав і повноважень місцевих депутатів. Не забуваймо, що Біла Церква має встановити межі міста й багато у кого з'являються бізнес-інтереси у міськраді. Суди і правоохоронці займуть звичну позицію пози страуса й фальсифікації та спотворення результатів волевиялення виборців стануть доконаним фактом. Часу для виправлення ситуації залишилося дуже мало. У виборах нині зацікавлені й ті чий рейтинг починає стрімко падати, бо “по-новому” не зажили, так і нові фаворити електоральних вподобань українців. Невже дамо себе знову ошукати?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ВО Свобода,народный депутат,Біла Церква,чорний піар,порушення,Олександр Марченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.