Люстрація по-нашому

19 жовтня 2014, 17:44
Власник сторінки
0
98

Нарешті сталося.. пройшло майже півроку поки депутати спромоглися до прийняття Закону про люстрацію. Верховна Рада нарешті прийняла закон про очищення влади.

Закон «Про очищення влади» (про люстрацію), який був опублікований в офіційній парламентській газеті «Голос України» 15 жовтня, вступає в силу на наступний після публікації день.

Закон визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

Закон визначає правові та організаційні засади проведення перевірки державних службовців та прирівняних до них осіб, посадових осіб органів місцевого самоврядування «з метою відновлення довіри до влади та створення умов для побудови нової системи органів влади у відповідності до європейських стандартів», і ґрунтується на принципах: верховенства права та законності; відкритості, прозорості та публічності; презумпції невинуватості; індивідуальної відповідальності; гарантування  права на захист».

Метою закону є відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів.  Закон приймався дуже важко і не с першого разу, що може здатися дивним. Але дивлячись на склад Ради, стає зрозумілим чому виник такий активний спротив, і Закон був прийняти під тиском громадських активістів, які знову принесли під стіни парламенту шини.             

Законом пропонується запровадити проведення певної перевірки кандидата на ту чи іншу посаду. Суб'єктами перевірки, згідно з проектом закону, є керівництво Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади, генеральний прокурор, глави СБУ, Національного банку, Рахункової палати, народні депутати, посадові особи ВСУ, судді Конституційного суду, члени Вищої ради юстиції, посадові особи правоохоронних органів, члени Центральної виборчої комісії, посадові особи інших органів держвлади, а також особи, які претендують на зазначені посади. Зокрема, перевірці підлягають відомості, зазначені в декларації про доходи і видатки, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, відповідності витрат отриманим доходам. Перевірку організує керівник органу, в якому працює суб'єкт перевірки. План перевірок затверджується національним агентством України з питань держслужби. За надання недостовірних даних передбачена відповідальність аж до кримінальної.

Все нібито добре, гарний Закон, який передбачає зміну владних структур їх оновлення. Хоча багато чиновників закидають, що Закон занадто радикальний та суворий. Але тут хочеться спитати в цих можновладців – як може бути при владі людина, яка звикла жити на «відкатах», та бути учасником тіньових схем? Брала хабарі  та нехтувала всіма можливими правилами та законами? Це з одного боку, а з іншого – чи зможуть люди довіряти такому посадовцю, який починає свою кар’єру з обману, подаючи про себе неправдиві відомості? Так, звичайно, зараз ми можемо стикнутись з такою проблемою, як «кадровий голод», але, на мою думку, краще так, ніж працювати з хабарниками. Тільки радикальне оновлення політичної еліти уможливить ефективну розбудову не лише держави, а й суспільства з новими, дійсно демократичними цінностями. Саме зараз подібний радикалізм є не лише виправданим, а й необхідним.  

В якій ще країні світу, парламентаря підозрюють у сепаратизмі та підтримці тероризму, а він в цей час спокійно сидить на своєму місці і навіть продає свій голос на голосуванні. Як подібне можна уявити в європейському парламенті? Тому нехай власники золотих батонів звикають до думки про те, що колишні солодкі часи сплили і за все треба відповідати. Варто зазначити, що раніше українська влада вже приймала люстраційні заходи відносно колишнього керівництва країни. У березні спеціально створений люстраційний комітет ради опублікував список осіб, яким буде заборонена політична діяльність і державна служба. До нього увійшли колишній президент країни Віктор Янукович, колишні глава Адміністрації президента Андрій Клюєв і його заступник Андрій Портнов, екс-міністр юстиції Олена Лукаш.

На завершення з сумом можна констатувати, що у нинішній Верховній Раді дуже мало справжніх прихильників очищення влади, але під тиском громадськості закон про люстрацію все ж таки був  прийнятий. Хочеться сподіватись, що цей закон дасть змогу, в першу чергу, відновити довіру громадян до влади, а також звести до мінімуму випадки корупції в даних органах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Люстрація,Люстрационный комитет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.