Як покращити державні інформаційні ресурси?

09 жовтня 2014, 12:13
Власник сторінки
0
118

Державне агентство з питань електронного урядування України оголосило конкурс на найкращий логотип. Я був щиро здивований.

Переглядаючи чергову новинну стрічку в своєму Facebook, натрапив на таке повідомлення: «Народисько потребуємо допомоги у виборі лого для Державного агенства!». Виявляється Державне агентство з питань електронного урядування України оголосило конкурс на найкращий логотип. Я був щиро здивований. По-перше, виявляється в нас є агентство, яке відповідає за «реалізацію державної політики у сфері наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, інформатизації, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів…» . По-друге, воно публічно оголосило конкурс на своїй сторінці у Facebook.  «Он як», — подумав я. Треба зайти на сайт і ознайомитися з діяльністю агентства.
Відвідавши ресурс у мене виникли двоякі відчуття. Дизайн, зручність в користуванні — не викликають захвату. Не зрозуміле посилання на форму з  відомостями про програмне забезпечення, відсутність форми для пошуку інформації, дворядкове меню, посилання на стару версію сайту, в якій не працює MySql сервер, а отже і не доступний весь сайт, та інше мало б викликати в мене суцільний смуток. Але мене не покидало ірраціональне відчуття, що з сайтом не все так погано, як видається на перший погляд. Спочатку я не міг зрозуміти в чому справа. Чи то типовий дизайн, чи то знайома структура лінків — не давали спокою. І раптом я зрозумів, що інформація виводиться за допомогою CMS Drupal. Однієї з найпотужніших та найгнучкіших open source систем для керування контентом у світі. Не вдаючись в технічні деталі скажу, що сайт Білого дому www.whitehouse.gov та деяких інших державних установ США працюють на цій системі. Перефразовую відому цитату з фільму  «за реалізацію два, за інструментарій п’ять».
 
Проблема низької ефективності державних інформаційних ресурсів спостерігаємо уже дуже давно. І якщо сайти Верховної ради України, Кабінету міністрів України виглядають досить прийнятно, то ресурси департаментів, структурних підрозділів схожі на двояйцевих близнят. 

Причому ресурси законодавчої гілки влади хоча б намагаються виглядати як одне ціле. Зокрема сайти комітетів верховної ради мають схоже розміщення елементів, структуру, колористику. Безумовно, вони не ідеальні і потребують модернізації, але помітно систему. 

В свою чергу, сайти виконавчої гілки влади абсолютно різні. Саме тому я пропоную здійснити наступні кроки.

1.Запровадити єдиний стандарт створення інформаційних ресурсів органів державної влади. В якому було б прописано, яка саме інформація повинна бути розміщена на сайті, які технології повинні бути використані. Розробити систему єдиного дизайну та інше.
2.Усі сайти виконавчої гілки влади повинні підтримуватися єдиною службою підтримки. Як варіант створити єдиний департамент технічної підтримки усіх інформаційних ресурсів органів виконавчої влади. Його працівники повинні відповідати за технічний супровід усіх без виключення сайтів та ресурсів. Оновлення, резервування, підтримка користувачів — це все має лягати на їхні плечі. Потрібно, щоб будь-який працівник, який відповідає за наповнення сайту, міг отримати  технічну консультацію. Не залежно від того, чи це сайт районної ради, чи сайт державного комітету телебачення і радіомовлення України.
3.Технічну реалізацію проекту ми залишимо на плечах розробників. Лишень варто зауважити, що всі ресурси повинні працювати на одній єдиній open source платформі. Drupal, Kohana, yii чи іншій. Важливо, щоб оновлення, резервування здійснювалося з одного центру. 

Здійснивши ці прості кроки, ми значно покращимо якість інформаційних ресурсів влади. Завдяки розробці і реалізації єдиного стандарту, користувачеві буде набагато простіше знайти інформацію. Ми позбудемося великої кількості невпорядкованих даних, спростимо до них доступ і зробимо простішими для сприйняття. Створення єдиної служби підтримки призведе до зменшення кількості недієздатних сайтів та збільшить їхній uptime. Невдале оновлення, зараження серверу чи інші технічні проблеми будуть вирішуватися дистанційно професіоналами в Києві. А не адміністраторами-самоучками на місцях. Єдина платформа призведе до зменшення витрат на обслуговування ресурсів. Завдяки використанню open source продуктів ми спростимо навчання контент менеджерів. Використовуючи єдину систему наповнення сайтів, ми досягнемо простішої адаптації працівників при зміні місця роботи в органах виконавчої влади.
 
Ці кроки не є вичерпними. Їх потрібно обговорювати та доповнювати. Але починати потрібно вже зараз. Щоб гасло Президента «Жити по-новому» не залишилося лише порожніми літерами на наших бігбордах. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.