Рейдерство з європейським обличчям

21 липня 2014, 14:09
Власник сторінки
0
7398

Рейдерство з європейським обличчям, або інкорпорація старих корупційних схем у «життя по-новому»

Нова система побудови влади передбачає відмову від старих корупційних схем, заснованих на всевладді сумнозвісної «Сім’ї»,  метастази якої проникли в усі органи влади, включаючи судові та правоохоронні.

Загальновідомо, що головним архітектором юридичної бази та практичної конфігурації загальнодержавної всеохоплюючої корупційної машини був Андрій Портнов, який користувався повною довірою тодішнього Гаранта Конституції В. Януковича та його близького оточення.

Цілком зрозуміло, що «лобістськими» послугами А. Портнова користувались українські бізнесмени та політики, які прагнули мінімізувати податкові витрати, долучитися до бюджетної кормушки чи просто вести великий бізнес. Проте, дивує той факт, що європейські підприємці високого рівня також  не гребували послугами «сірого кардинала Сім’ї» і, більш того, активно використовували його можливості, в тому числі і для вчинення абсолютно незаконних дій.

Одним із таких, на перший погляд кришталево чистих європейських  бізнесменів є естонець Хіллар Тедер, який фактично вступив у злочинну змову  з головним виконавчим директором української інвестиційної компанії «Dragon Capital» чехом Томашем Фіалою та  Андрієм Портновим з метою знищення бізнесу А. Адамовського та рейдерського захоплення найбільшого торгівельно-розважального центру України «Sky Mall».

Про вказану ситуацію вже багато написано і сказано. Зокрема, за поданням Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, з цього приводу органами МВС, ГПУ та СБУ проводиться ґрунтовне розслідування. Не будемо повторюватись.

Адже, в рамках цього журналістського розслідування мене більше цікавить юридична сторона відносин відомого естонського бізнесмена Хіллара Тедера та чеха Томаша Фіали з українськими «королями корупції».  Повинен зазначити, що мене завжди цікавило питання чи повсякчас хабарники та корупціонери домовляються на словах, чи все ж таки через взаємну недовіру деколи фіксують свої домовленості на папері. Наш випадок саме такий. До мене потрапила копія договору між зазначеними вище іноземцями та українською юридичною фірмою, який став правовим відображенням корупційних відносин. Відразу зазначу, що вказаний документ є в розпорядженні як правоохоронних органів, так і народних депутатів України, проте, наразі не доступний широкому загалу. Впевнений, що вказаний випадок самофіксації корупціонерами відносин між собою стане цікавим прикладом для студентів-юристів.

Зокрема, з вказаного документу випливає, що Х. Тедер та Т. Фіала в якості організаційного та фінансового інструменту рейдерського захоплення ТРК «Sky Mall» використали компанію Arricano, в якій вони не займали жодних офіційних посад, проте, були кінцевими бенефіциарними власниками. Саме від імені ввказаної компанії вони 27 листопада 2012 року уклали договір з В. Загарією (очільник юридичної фірми «Spenser & Kauffman», тісно пов’язаної з А. Портновим). Цікавою є як форма договору так, і його зміст.

Так, перше питання виникає при аналізі сторін договору – з одного боку Х.Тедер та Т. Фіала (замість директора Arricano), а з другого В. Загарія (як представник міфічного «юридичного партнеру», без жодного посилання на «Spenser & Kauffman»). І ось ці сторони, юридичні правомочності яких є досить сумнівними, укладають договір на загальну суму 15 млн. 200 тис дол. США, предметом якого є надання «юридичним партнером» допомоги компанії Arricano по захопленню ТРК «Sky Mall». При цьому, 200 тис. дол. США виплачувались за надання юридичних послуг, а 15 млн. дол. США за власне «досягнення результату», тобто рейдерське захоплення ТРК «Sky Mall». За нашими даними остання цифра була передбачена за послуги А. Портнова, а решта 200 тис. – за старання панові В. Загарії. При цьому, в договорі не було передбачено жодної звітності, актів виконаних робіт тощо. Цікавим моментом є те, що виконанням договору вважається досягнення бажаного результату за рахунок, або в результаті дій будь-яких третіх осіб (напевно, суддів, чиновників прокурорів, можливо самого А.Портнова).

Ось такі договори про корупцію. Цікаво, чи не так? Проте, найцікавіше те, що вказані фігуранти продовжують свою діяльність в Україні і більше того, активно планують повернення до старих рейдерських схем через корупційну мережу А. Портнова, що залишилась в системі української судової гілки влади. Тож стережись український бізнес – європейські рейдери вже йдуть до тебе!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: рейдерство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.