Онлайн-петиції, або почути кожного, щоб жити-по новому

16 липня 2014, 18:22
Власник сторінки
Координатор Громадської кампанії "За відповідальну владу", журналіст
0
32

На дворі вже 21 сторіччя і близько 22 мільйонів українців є активними користувачами Інтернету. Тому й час перейти на інструменти інтернет демократії, які активно використовуються у сучасному світі.

     Майдан став феноменом української демократії. Проте після перемоги українців на Майдані та повалення режиму Януковича,  в мене весь час було відчуття, що все і далі відбувається не так. Ті політики, що ще вчора зі сцени Майдану горлали про демократію, сьогодні сидять у чиновницьких кріслах і повторюють дії злочинних «папєрєдніков».

Втім, Громадянська кампанія «За відповідальну владу»  ще рік тому розпочала працювати над втіленням в життя ідеї запровадження принципів прямої демократії – розробку інструменту, який би давав громадянам визначати самостійно, хто достойний ними керувати, а хто ні. Без партійних квот, торгівлі портфелями й політичного блюзнірства. Як наслідок розроблено законопроект «Про вотум недовіри посадових осіб», який дозволить громадянам звільняти посадовців своїм рішенням.

    А вчора у Верховній Раді був презентований  ще один розроблений нами законопроект, застосування якого зруйнує монополію політиків на законотворення.  Не секрет, що сьогодні вся нормотворчість в Україні відбувається обраними особами, які монополізували це право і використовують свої посади для лобіювання власних інтересів і політичної корупції . Спілкування з посадовцями  відбувається в традиційній радянській формі - через звичайну пошту, або чергуванням у приймальнях. Законопроект «Про право громадян ініціювати розгляд нормативних документів органами державної влади та місцевого самоврядування»  дає можливість громадянам ініціювати розгляд насущних питань Радами без набридливих звернень до депутатів, які частіше ігноруються. Також спеціально розроблений Інтернет ресурс -  www.petition.kiev.ua,  на якому кожен громадянин України, може розміщувати і збирати підписи під своєю петицією. Така собі спроба реалізувати гасло колишнього президента «Почути кожного!»

    Цей документ є важливим кроком до суспільного миру в Україні. Законопроект дає право громадян без коктейлів Молотова  донести свої вимоги та пропозиції до влади. Нам не потрібно стояти на сцені Майдану і сподіватися, що влада почує кожного, а достатньо зайти на сайт, створити петицію та шукати однодумців, які зголосяться підписати її. Пропозиції, за які впродовж 30 днів підписалися 0,5%  виборців, або 177 тис. українців,  які мають право голосу, – обов’язкові до розгляду органами влади.

    З іншого боку влада позбавиться гіперактивних людей, які носяться з нікому не потрібними ідеями і змушують чиновників переводити стоси паперу для відписок.

    На дворі вже  21 сторіччя  і близько 22 мільйонів українців є активними користувачами Інтернету. Тому й час перейти на інструменти інтернет демократії, які активно використовуються у сучасному світі. Потрібно осучаснюватися й припиняти бюрократичні переписки, бо вже прийшов час «жити по-новому». Прийшов час Онлайн-петицій!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Україна,демократія,петиція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.