В очікуванні мільярдів МВФ

20 червня 2014, 08:57
Власник сторінки
0
20

Чи стануть чужі гроші рятувальним кругом для України?

Напередодні підписання меморандуму, що має стати результатом тритижневого перебування Місії Міжнародного валютного фонду в Україні, доцільно з'ясувати, наскільки скрутним є становище української фінансової системи.

Представники фонду, котрі приїхали з метою аналізу економічного стану України, долучилися до розробки програми реформ, а також  визначення параметрів державного бюджету. Наша нова влада щосили демонструє свою відкритість партнерам на міжнародній арені. Чому? Кредит від МВФ – чи не єдине рятівне коло для української економіки.

Лакмусовий папірець фінансового добробуту – стабільність національної валюти і, відповідно, стабільний рівень курсу долара. Стільки днів поспіль офіційних курсів гривні до iноземних валют, встановлюваних Національним банком України,  із затамуванням подиху очікують не лише банкіри та інвестори, але й мільйони українських громадян.

З початку місяця офіційний курс USD/UAH подорожчав на 5.90%. Але це ще не межа. Кожен новий день може запам'ятатися  рекордним здешевінням гривні. Станом на 26 березня 2014 року  100USD = 1057.5800 UAH. Попередній максимум був зафіксований попередньої доби  і склав 1037.62. Таким чином, сьогодні долар можна купити на 1.89% дорожче, ніж вчора. Влада намагається боротися зі спекуляціями на валютних ринках. Сьогодні в Мережі з'явилася інформація про можливе введення податку на купівлю валюти. Із посиланням на власні джерела у Міністерстві фінансів про це зокрема написав  на сторінці Facebook Віктор Медведчук.

Значно вплинула на фінансовий клімат України інтервенція Російської Федерації до Криму. На території колишньої Автономної Республіки, що перебувала в складі України, основним платіжним засобом у Криму став рубль, хоча офіційно термін обігу гривні продовжено до 1 січня 2016 року. Паніка кримчан вилилася масовими спробами конвертувати заощадження в гривнях у рублеву готівку. Керівництво самопроголошеної Республіки Крим запевняє, що має достатній об'єм рублів задля формування банківську систему на півострові протягом найближчих трьох-чотирьох тижнів.

Уряд змушений йти на додаткові витрати з бюджету, аби передислокувати українських військових із Криму, зважаючи на загрозу їхньому життю. За інформацією Генштабу Росії, усі 193 військові частини в Криму вже захоплені.

Слід зазначити, що ще до початку політичної кризи і сумнозвісних подій Євромайдану гривня знаходилася під високим девальваційним тиском, на що впливала, в першу чергу, невчасна сплата боргів. «Попередники» курс гривні не «відпускали», бо всіма силами намагалися продемонструвати обіцяні «стабільність і порядок».

Максимальне збереження і наповнення валютних резервів – основна мета нових очільників держави. Міністр фінансів Олександр Шлапак і голова НБУ Степан Кубів запевнили, що наша держава може розраховувати на допомогу МВФ, яка становитиме не менше п'ятнадцяти-двадцяти мільярдів доларів.

Поповнення резервів завдяки кредиту МВФ – реальний вихід із ситуації, що склалася, тому для України є конче необхідним підписання меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.