Позачергові парламентські вибори мають відбуватись без застави для партій

19 червня 2014, 10:38
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
0
64

Партія Зелених України закликає скасувати заставу на виборах, оскільки застава для партій перетворює вибори із змагання політичних програм на конкуренцію грошових мішків

Партія Зелених України закликає до проведення дострокових виборів до Верховної Ради України для забезпечення належної ефективності законодавчої влади, системності і необоротності демократичних перетворень та євроінтеграційних процесів. Переважна більшість діючого депутатського корпусу дискредитувала себе аморфністю, реакційністю і політичною безпринципністю в ході української революції гідності. Численні кон’юнктурні переходи із фракції до фракції як до так і після революційних подій, засвідчують відсутність стійких політичних переконань у значної частини народних обранців, що несумісне із виконання їхніх повноважень. Повернення до засад Конституції 2004 року призвело до значущих змін місця і ролі парламенту у суспільстві, суттєво розширило функції і сферу відповідальності народних депутатів порівняно із тими, що були набуті ними після обрання у 2012 році.

Відтак Партія Зелених України вимагає проведення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою, що забезпечать реальну відповідальність політичних сил за стан справ у країні і виконання зобов’язань перед виборцями.

Ми вимагаємо скасування законодавчої норми щодо внесення застави учасниками виборів, оскільки її існування є грубим обмеженням конституційного права громадян на участь у виборах і перешкоджанням здійсненню статутної діяльності політичними партіями. Застава є фактичним запровадженням майнового цензу, що перетворює вибори із змагання політичних програм на конкуренцію грошових мішків.

Партія Зелених України вимагає зниження прохідного бар’єру до рівня у 0,5%, що дасть змогу партіям-учасницям, які наберуть мінімально необхідну кількість голосів, мати представництво у ВР. В такий спосіб буде відновлено справедливість щодо прихильників малих партій, чиї голоси використовуються для перерозподілу додаткових парламентських місць між переможцями, які є їх політичними супротивниками. В підсумку такого перерозподілу структура парламенту дає викривлену картину політичних уподобань суспільства, що не обмежуються підтримкою розрекламованих політичних мега-проектів.

Дострокові вибори на справедливих засадах мають бути проведені без зволікань, бо саме вони є однією з найважливіших передумов стабілізації становища в країні і її подальшого розвитку.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.