Круглий стіл Майдан зокордонних справ 16.05.2014

28 травня 2014, 15:39
Власник сторінки
Віце-президент ICC Ukraine. Освіта: КТІЛП (інженер механік); БДІНГ (організатор промвиробництва та капбудівництва), інша.
0
92

Думка про покращення та блюзнірство

Завжди дивує в нашій країні бездумні дії влади щодо перманентної реорганізації центральних органів виконавчої влади, які фактично не проводяться, а імітуються. І складається враження, що живемо десь у Катарі або Кувейті, а може ОАЄ і гроші, особливо, у час складної політичної ситуації, тільки на це і необхідно спрямувати та ще запросити для цих реформ Маккензі або Гарвардських птахів для заробітку.
Стосовно надання функцій МЗС регулювання питань у сфері зовнішньоекономічної діяльності, то слід зазначити , що ця сфера є складовою економічної діяльності та її необхідно планувати і задаю питання, а є фахівці в МЗС з питань планування, є фахівці з питань інструментів торгового захисту, а є спеціалісти, які володіють питаннями макроекономіки. Володіння мовами це не володіння питаннями економіки і хочу нагадати, що мова – інструмент для передачі інформації. Так стосовно фахівців, а може повернемося до відомої теми і ліквідуємо при МЕРТі зовнішній блок, а в МЗС наберемо фахівців по політичній доцільності або по особистій любові до керівника і скажемо суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності ми створили вам умови для розширення зовнішньої торгівлі.
А тепер по суті питання стосовно сприяння розвитку зовнішньоекономічної діяльності. І хотілось би наголосити, що великому бізнесу сприяти не потрібно їм держава повинна не заважати розвивати. Щодо середнього та малого бізнесу, то їм (не тільки їм) необхідно створити умови інформаційного забезпечення стосовно співробітництва з країнами ЄС та з іншими країнами світу. Також державі необхідно справно виконувати свої функції відповідно до законодавчих та нормативно-правових актів, зокрема, своєчасно повертати ПДВ та не дисконтувати його при повернені (за такі дії необхідно судити), не затримувати оформлення та видачу ліцензій для здійснення експортних поставок (МЕРТ оформив ліцензію кладе чиновнику її під зад і той чекає хабаря), не створювати непередбачувані проблемні питання, типу квотування зерна, як це було у 2010 році, а потім брати, мінімум, 15 доларів США за тонну для отримання дозволу на експорт, а деяким компаніям типу Хлібінвестбуд віддавати 50% експортної квоти зерна. Або запрошувати та виламувати руки на створення умов певним компаніям для імпорту цукру-сирцю в Україну. Велике значення має для розширення експортного потенціалу країни її інвестиційна політика та інвестиційний клімат, який би сприяв оновленню технічних та технологічних можливостей виробничих підприємств для подальшого покращення основних показників ефективності виробництва, а саме: підвищенню продуктивності праці, зменшенню матеріалоємності, енергоємності та трудомісткості, а також підвищенню фондовіддачи та фондоозброєння.
Зосереджувати увагу зовнішньоекономічної діяльності тільки на країнах ЄС також не варто. Ці країни жирні коти вони мають усе, з ними інтересно створювати спільні підприємства, які б дозволяли підвищувати рівень українського виробничого менеджменту, покращувати якість продукції та створювати спільний продукт, який би втягував їх у наше виробництво. Але є ринки, які сьогодні розвиваються – Африка. Цей континент має 55 країн, більше ніж 30 млн. квадратних кілометрів площі з населенням більше 1 млрд. чоловік. Він потребує забезпечення продуктами харчування, медичним обслуговуванням, дорогами, питною водою, вирішення екологічних питань тощо. А ми де там? Загальний обсяг співробітництва з африканськими країнами експорт 5 млрд. доларів США, а імпорт майже 0,75 млрд. доларів США. Ми практично не співпрацюємо з країнами арабського світу, з яких такі країни як Катар , ОАЄ та Кувейт входять у 10 країн світу по ВВП на душу населення, відповідно 106,6 тис. доларів США (ВВП - 213 млрд. доларів США), 70,9 (ВВП - 390 млрд. доларів США) та 66,5 (ВВП - 165,8 млрд. доларів - майже Україна) І необхідно розуміти, що енергетичний потенціал цих країн необхідно використовувати для диверсифікації джерел постачання вуглеводів для України, а не тільки працювати у реверсному постачанні з Європи. На мій погляд, велику увагу необхідно приділити питанню припинення фінансування за рахунок державних коштів постачання енергоресурсів для великого бізнесу – самостійно, а держава виступає гарантом, але при умові застави майна.
Також вважаю, що припинення економічного співробітництва з РФ буде мати дуже великі негативні наслідки для України – 15 млрд. доларів США український експорт за минулий рік і тимчасові преференції Європи нас не врятують. Та і ті суб’єкти, які співпрацювали тільки з країнами СНД не встигнуть використати ці пільги та встрибнути в ринкову нішу зі своєю продукцією
А в цілому, погоджуюсь з моїми колегами по круглому столу, що необхідно розробити короткотермінову та довгострокову програму розвитку бізнесу у зовнішньоекономічній активності, яка би не змінювалась в залежності від влади.
P.S.
Коли кажуть про блюзнірство щодо співпраці з РФ, то припиніть постачання до цієї країни зброю, яка в статистичній звітності Держкомстату не фігурує і до 15 млрд. доларів українського експорту відношення не має (це для інформації людям, які не володіють статзвітністю) припиніть за корупційними схемами закуповувати газ в Україну - це дійсно блюзнірство і тоді усі мовчали бо знали з ким мали справу. А зараз з'явились борці за правду!!! (А де ви були у раніше?) Але, коли будемо мати компенсатори для українських виробників, у яких до речі є сім'ї і діти, то тоді і поговоримо про припинення співпраці з РФ, а зараз класно казати про блюзнірство і не нести за це відповідальність перед колетивами (А необхідно передбачити відповідальність чиновника за нанесення збитків суб'єктам і побачимо хто буде працювати в ЦОВВ). Зразу видно, що люди, які про це кажуть, ніколи не працювали керівниками на підприємствах і не стояли обличчям до обличчя перед тисячами робітників свого колективу, а я стояв і знаю, що це таке та розповідати мені про патріотизм не потрібно. Ми живемо не в совке і не при комуняках (яким вже 23 роки необхідно сидіти на нарах). Тому щоб казати про блюзнірство - дайте пропозиції, а коли агресор вам платить валюту за постачання української продукції (за яйця, сир, молочні продукти, труби, ковбасу тощо) нехай платить, якщо у нього не усе добре з головою.
І на останнє. Якщо Порошенко стане Президентом, ви йому також нагадаєте про блюзнірство ))) хотів би почути і побачити де ви будете!!! Але ж багато з вас віддадуть свій голос за нього. І запрошую поговорити про блюзнірство...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.