МАФ як символ корупції

13 травня 2014, 17:35
Власник сторінки
эксперт по вопросам противодействия коррупции
0
488

МАФ – це показник, лакмус рівня корупції

Сьогодні  скорочення «МАФ» швидше асоціюється  зі словом «мафія» ніж з його реальними складовими – мала архітектурна форма. І якщо можна шукати галузі  господарства де є потенційні можливості для  корупції, то МАФи, що зростають останніми роками  на центральних вулицях міст, є безпосереднім проявом корупції в її самій нахабній та відвертій формі.

Можна спробувати теоретизувати на тему малих архітектурних форм, які доповнюють міський ландшафт та створюють відповідні композиції, що тішить око городян та полегшують побут та обслуговування, але дійсність зовсім інша. МАФи - це центр корупційних дій, порушення всіх можливих норм благоустрою, законів торгівлі, прав споживачів, санітарних норм і ще мабуть не одного десятка нормативних документів.

По кількості МАФів в місті можна реально оцінити рівень корумпованості влади. Доречі, тепер всі бажаючі можуть зробити відповідні висновки про рівень корупції в наших містах.

МАФ – це показник, лакмус рівня корупції.

То звідки беруться МАФи  та чому поширюються?

Сподіваюсь, що не потрібно нікого переконувати та розкривати весь механізм отримання дозволу на встановлення малої архітектурної форми для пересічного громадянина, який вирішив зайнятись власною справою. Отримати такій дозвіл практично не реально! Але абсолютно реально встановити МАФ і разом з цим пересічний та законослухняний громадянин повинен перетворитись в корупціонера. Є декілька шляхів по вирішенню цього питання. Перший - через знайомого депутата, другий – через знайомого чиновника, третій - через знайомого правоохоронця. Є ще й  інші,  але в основі схем знаходяться раніше поіменовані особи.

Чому  вони можуть вирішити питання встановлення МАФу?

Рішення на встановлення та місця розташування МАФів визначається сесією відповідної міської ради, на яку воно вноситься за погодженням відповідної депутатської комісії. Рішення готується виконавчими структурами міської ради або адміністрації, які мають відповідні відділи. Контроль за розміщенням МАФів на території здійснюють правоохоронні органи та комунальні підприємства, яким делеговано контролювати адміністративні порушення. Тобто можна піти та домовитись з депутатом, а далі він проведе всю процедуру через виконком та сесію, можна домовитись з чиновником і він по своїй схемі, узгодженій з депутатом, вирішить питання. Можна звернутись до правоохоронця і взагалі без дозволів розмістити МАФ на підконтрольній йому території. Також існують інші варіанти, але вони мають в своїй основі тих самих дійових осіб.

Тепер коли ми отримали відповідь звідки беруться МАФи дуже легко відповісти на друге питання - чому поширюються? Поширюються МАФи тому що це вигідно депутатам, чиновникам та правоохоронцям.

На риторичне питання, як зробити так, щоб це стало невигідно депутатам, чиновникам та правоохоронцям, відповідати не буду, тому що відповіді не знаю. Але маю відповідь на питання, як позбутись МАФів?

Корупція не любить прозорості. Де з’являються прозорі, публічні, зрозумілі та спрощені процедури корупція зникає, або зменшується у рази.

Якщо рішення про місця розташування та вигляд малих архітектурних форм розглядати на громадських комісіях за участю фахівців з питань архітектури та містобудування, які будуть сформовані на прозорих умовах, а  дозволи на розміщення реалізовувати на відкритих Інтернет-аукціонах, впевнений, що МАФи зникнуть.

Можна заперечити, що це дуже довга процедура, але в сьогоднішній кризовій економічній ситуації, коли навколо багато вільних торгівельних приміщень, проблем в забезпеченні послугами та товарами немає. Більше того, якраз законослухняні підприємці, які викупили приміщення, обладнали торгівельні місця, офіційно найняли працівників, сплачують за комунальні послуги та платять податки якраз і потерпають від мафізації.

Тому впевнений, що зникнення МАФів тільки покращить як економічну так і соціально-політичну ситуацію в містах, а саме головне - зникатиме підґрунтя для корупції в органах місцевого самоврядування та правоохоронних органах.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,МАФ,МАФи,МАФы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.