ПОРОШЕНКО ВЖЕ ФОРМУЄ НОВУ ПАРЛАМЕНТСЬКУ БІЛЬШІСТЬ

12 травня 2014, 23:51
Власник сторінки
Журналист
12
1270
ПОРОШЕНКО ВЖЕ ФОРМУЄ НОВУ ПАРЛАМЕНТСЬКУ БІЛЬШІСТЬ

Фракція «Батьківщина» скоротиться втричі

Україну чекає повне переформатування влади.  Вже зараз зрозумілою, що Порошенко намагається отримати перемогу у першому турі. Навіть зрив голосування в Донецькій та Луганській областях зіграє йому на руку, бо там аж ніяк не «порошенківський» електорат. Не варто торкатися питання легітимності такого президентства, а беззаперечним є одне - без міцної владної вертикалі Україна може втратити свою державність вже найближчим часом.

Щоб там не говорили політики, а владна вертикаль в Україні завжди будувалася під президента. У сучасних реаліях слабкість парламентської форми правління є очевидною. Українці поки що не навчилися обирати ефективний парламент, бо майже всі депутати керуються здебільшого особистими інтересами. Недосконалість законодавства та демократичних інституцій не дозволяє використовувати вибори як інструмент для відбору патріотично налаштованих політиків нової формації. Та і нові обличчя наше суспільство тільки почало генерувати.

Щоб бути ефективним президентом Петру Порошенку вкрай необхідно мати власну більшість у парламенті і він вже над цим працює. За наявною інформацією, наразі тривають активні перемовини між фракціями та групами. Нова більшість має сформуватися навколо УДАРу та позафракційних, яких вже не мало. До них приєднаються і більша частина «Батьківщини». Саме над тим, більш за все, працює нардеп Микола Томенко, який донедавна був головним соратником Тимошенко.

Хаотичність та нервовість виборчої кампанії пані Ю не прибавляє її однопартійцям впевненості у політичному майбутньому проекту «Батьківщина». Тому вже зараз значна частина членів фракції «Батьківщина» не проти дати обіцянку лояльності майбутнього обраному президентові. Першими серед них свою підтримку Порошенку висловлюють прибічники Яценюка, які були не занадто радими поверненню Тимошенко у велику політику. Сам Арсеній Петрович не проти того, аби продовжити керувати урядом і при президенті. Порошенку.

Сама Тимошенко з певних причин схильна до авторитарного стилю управління своєю політичною силою.  Ні  Яценюку, ні іншим амбіційним і самодостатнім політикам наразі у «Батьківщині» немає перспектив. Сьогодні це вже очевидно. Саме перманентна істерія Тимошенко підштовхує нардепів «Батьківщини» до початку співпраці з Порошенком. Масла у вогонь підливає часткова безпорадність Турчинова у приборкуванні бунтівних регіонів.

Тому, більш за все, щонайменше дві третини членів фракції «Батьківщина» згуртуються навколо Петра Порошенка, щоб допомогти йому створити владну вертикаль, отримавши в обмін гарантії власного політичного майбутнього. Всіх, хто залишиться з Юлією Володимирівною, як і комуністів, чекає опозиційна діяльність. Знаючи вміння Тимошенко бути опозиціонеркою, можна спрогнозувати, що такої конкуренції компартія просто не витримає.

Нардепи регіонали та група Тигіпка також будуть змушеними бути максимально лояльними до Петра Олексійовича. І вже зовсім очікувано, що після президентських виборів Сергій Тигіпко в черговий раз отримає посаду  в уряді або парламенті.

Формат подібних домовленостей - реальна можливість українській владі взяти під контроль ситуацію в державі хоча б до наступних парламентських виборів.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Выборы Президента Украины 2019 новости,Юлия Тимошенко,Порошенко,вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.