Як Юрій Куций рветься на місце начальника УМВС Вінницької області

26 березня 2014, 10:38
Власник сторінки
громадський діяч
0
884

Самооборона – громадське формування, якому вінничани довіряють більше чим правоохоронним органам.

Сьогодні самооборона Вінниччини нараховує більше тисячі чоловіків, які готові цілодобово патрулювати свої місто та область. Патрулюють вони в тандемі із міліціонерами та ДАІвцями. Про цю «співпрацю», а ще про байдужість міліції, провокації Юрія Куцого та боротьбу за місце начальника УМВС Вінницької області… далі в інтерв’ю.

P.S. Зі мною спілкувалось двоє самооборонців. Їхні імена з етичних міркувань не називаються. 

– Для початку розкажіть про те, як ви перехоплювали у Вінниці «загін» тітушок, які нібито мали направлятись в Немирів для захоплення горілчаного заводу.
 
– Вранці ми приїхали до готелю «Південний Буг», так як ще з вечора мали інформацію, що там розмістилась компанія тітушок, що мала виїхати на підмогу захопленню заводу. Однак чи справді це так, чи вони мали якусь іншу мету – ми й збирались вияснити в них. Для цього, разом з міліцією вже о 06.00 були біля «Південного Бугу». 
Нас чоловік 300 було, плюс ще шість машин міліції. 
Попередньо у нас був план такий: вони вийдуть на вулицю, сядуть у свої автобуси, які ми й мали заблокувати. Однак не так сталось, як ми планували. Міліонери заявили, що в них усе під контролем й наша допомога їм не потрібна. Мало того, вони сказали, що вже оглянули приміщення і що тітушок там немає. Тому, нам рекомендували розходитись. Та, на всякий випадок, ми вирішили постояти ще на передньому дворі. Таким чином ми, практично його перекрили і центральний вихід, відповідно, теж. Чоловік 10 наших хлопців патрулювали біля чорного входу. 
І поки ми стояли внизу, міліціонери для чогось обходили номера тітушок (у самооборонців є відеодокази – ред..). Згодом охоронець готелю відкрив чорний вихід. Поки ми зорієнтувались й оббігли готель, міліція вже вишикувала коридор й пропустила через нього тітушок. Після чого ті сіли в автобуси й виїхали в сторону набережної. 

- Тобто міліція допомогла тітушкам виїхати з Південного Бугу?
 
Принаймні саме так це виглядало. Наші самообронці встигли затримати лише 4 тітушок. Ми зателефонували Олегу Школьному – виконуючому обов’язків начальнику УМВС та доповіли йому про ситуацію. Він попросив дати слухавку майору міліції, який «заправляв» всім процесом. 

- А прізвище майора ви знаєте? 

- На жаль, ні. Він не представлявся. 

- Що було далі? 

- Майор сказав Школьному, що той йому не начальник і що підпорядковуватиметься він тільки Куцому. 

- Тобто це з «подачі» Юрія Куцого, начальника міського відділу міліції, тітушки, буквально в супроводі вінницької міліції, виїхали на захват немирівського заводу? 

- Ми не можемо про це так заявляти. Хоча як по іншому, пояснити все те, що там відбувалось, ми не знаємо? Зате з наших джерел точно відомо, що якраз Куций організовував поїздки тітушок на підтримку Київського антимайдану
- Ви відпустили затриманих? 

- Ні. За рекомендацією О.Школьного ми записали дані тітушок, однак перевіряти їхні документи й допитувати куди й для чого вони направлялись … ми не маємо права. Тому ми посадили їх в свої машини і доправили до райвідділку, що на Пирогова, 4б. Але вже, 20 хвилин потому, ми бачили цих же ті тушок біля облради. 

- Це значить, що їх відпустили? 

- Так, за такий короткий час ми сумніваємось, що в відділку в них, бодай, документи перевірили. У нас є свої підрозділи самооборони в Немирові, сотник дзвонив до нас. Він дякував, що ми хоча б на трохи затримали тітушок. Це дало змогу їм підтягнути народ до заводу. 

- Схожі випадки, де міліція, так би мовити «співпрацює» із «порушниками громадського спокою» самооборона спостерігала? 

- Так! Мабуть вся Вінниччина чула про той випадок, як п’яні беркутівці правили свавілля у нашому місті, стріляючи у самооборонців. Це яскравий приклад того, як ППС і ДАІ прикривають «своїх». 

- Розкажіть детальніше. 

- Двоє самооборонців патрулювали місто разом із ДАІвцями, в їхньому ж автомобілі. Інцидент стався близько третьої години ночі 11 березня. На перехресті вулиць Келецької і Шевченка спільний патруль зупинив легковик «Geely» для перевірки. У салоні автівки перебувало п’ятеро чоловіків з явними ознаками алкогольного сп'яніння. Один з них згодом втік. Виявилось, що це знайомі ДАІвців – переатестовані беркутівці. Тому працівники ДАІ хотіли їх відпустити. 
Один із п'яних беркутівців ударив нашого товариша. Підійшли ДАІвці і почали заспокоювати їх. Самооборонець дістав телефон, щоб повідомити чергових. Але беркутівці сказали: «Сховайте телефони, бо ми вас тут усіх положимо.» От співробітники ДАІ посадили п'яних у їхню ж машину. І відпустили. Але самооборонці все ж подзвонили в свій Штаб, і ДАІвці зрозуміли, що зараз приїде підмога, і в разі чого – вони отримають наганяй. Тоді й почали наздоганяти «Geely». 
Патруль наздогнав легковика по вул.600-річчя біля колишнього заводу «Термінал». Туди ж під'їхала підмога від Самооборони і «Правого сектору», усього до 25-30-ти осіб. Приїхали і правоохоронці. 
П'яні вийшли з машини і один із них, лисий, потягнувся за пістолетом, направив його на самооборонця, вистрелив, але вийшла осічка. Ми заламали того стрільця, одягли наручники. Почали розбиратись із другим, а третій – побіг у двори. Наші хлопці помчали за ним. Тоді цей третій, беркутівець, зробив два постріли, одна куля влучила у бронежилет самооборонця у груди. Але затримали і цього чоловіка. 

Та найбільше нас обурило те, що міліціонери просто стояли і спостерігали за тим, що відбувається. А тим часом один з пасажирів машини кричав: «мало ми вас на Майдані стріляли! Ви ще будете захлинатись в крові своїх дітей й кишках своїх рідних». 

- На сьогоднішній день хлопці-беркутівці затримані? 

- Звісно ні! Це якби хтось із звичайних громадян вчинив подібне, то вже сидів би за сімома замками. А так… Міліціонери «своїм» все пробачають. Ми коли розходились з місця події, то один із затриманих через вікно автівки помахав нам «допобачення» й з посмішкою процідив: «побачимося в спортзалі». Ми розуміємо, що «ворон воронові око не клює», як і розуміємо, що сьогодні в Вінниці йде боротьба за місце Школьного. І ми підозрюємо, що тут без керівництва міської міліції не обійшлось. Всі провокації в місті проходять через Куцого.
 
- Ви фіксували цей конфлікт на фото-, відеокамеру? 

- Так. Наступного дня ми виклали все це в Інтернет. Але й досі про це шкодуємо, бо почались підпали прокуратури, міліції… Це наша помилка! Народ ще після Майдану не відійшов, а тут побачив, що «Беркут» погрожує розправою майданівцям. Звідси й радикальна реакція. З їхньої сторони – це було своєрідне попередження для міліції.
 
- Повернемось до Куцого. Чому ви вважаєте, що він причетний до якихось провокацій?
 
- Кілька днів тому я тримав в своїх руках звернення місцевих медичних працівників до Турчинова, Яценюка та нардепів, де вони пишуть про якісь злочини в обласній медицині і про те, що міліція на чолі з Олегом Школьним бездіє, породжуючи корупцію і злочинність в області. Виникло питання, як, до прикладу, вінницькі медики, знають про події в Могилів-Подільському чи іншому містечку. Виявилось, що то головний лікар Вінницького ОМСЕК Власюк під керівництвом та під диктовку Куцого писав листа аби дискредитувати ситуацію в місті та області. 
А обстріли громадського транспорту в місті? Вже, певно, й дитина зрозуміла, що то Куций так преться до влади. Робить усілякі провокації, щоб заплямувати репутацію Школьного. А потім, якщо займе його місце, одразу повідкриває купу злочинів, які під його контролем й вчинювалися. Мовляв, ось як треба працювати, а то Школьний окрім як штани просиджувати, більш нічого не робив… Тобто Куций «красавчик», а Школьний – «нєгодяй». 
Нам то, в принципі, мало б бути все одно, хто там головний! Але, коли міліція відкрито прикриває злочинне свавілля – це ж в ніякі рамки не влазить. Ми проти цього! 

- Юрій Куций – людина Володимира Гройсмана. І якби все було так, як ви розповідаєте, то все це б кинуло тінь на діяльність самого екс-мера.
 
Та всім відомо, що Куций – поплічник Гройсмана, от він і виконує його вказівки в службовій діяльності. А так… самостійних рішень не приймає, на роботі фактично не буває. Його заступники Педос Юра та Доценко Кирил всі службові питання самостійно вирішують, в тому числі закривають кримінальні провадження, виконують замовні справи, кажуть, що вони навіть наркотики підкидають. А потім гроші Куцому несуть, якому й без того лівих грошей вистачає. 

- Що ви маєте на увазі? 

- Та він щомісячно неправомірну вигоду від пунктів прийому металобрухту та макулатури отримує. До того ж прикриває діяльність фірм, які займаються збутом ювелірної продукції. А валютчики з «Урожаю», Муніципального і Центрального ринків скільки йому носять? За нашою інформацією кожен валютчик по 100 доларів щомісяця йому платить. Плюс 4 салони інтимних послуг і одна лазня під його кришуванням. Вони платять йому, щоб він забезпечував їм безперебійну діяльність. 

- Докази маєте? 

- Є свідки чи, швидше, потерпілі. Але зрозуміло, що вони нічого не скажуть, бо це як мінімум грозить їм фізичною розправою. Ми зі своєї сторони будемо усіляко боротись із подібними кримінальними схемами.

- А які взагалі основні принципи роботи самооборони? 

- Самооборона, насамперед, працює для підтримання порядку в місті та області. Ми супроводжуємо міліціонерів, ДАІвців, слідкуємо, щоб вони не брали хабарів, нічого не підкинули затриманим, щоб не грубили громадянам міста. Ми контролюємо, щоб у спокій громадян без приводу не втручались. А ще ми намагаємося відновити довіру народу до міліції. Хоча, поки що, чітко видно, що довіра до самооборони значно вища чим до правоохоронних органів.
 
- Розкажіть, про якісь конкретні випадки з Вашої роботи.
 
- Ну, різні ситуації бувають. Вчора, буквально, нам зателефонувала літня жінка й поскаржилась, що до неї в двері вже кілька годин товчуть якісь молодики. Ми приїхали, хлопців заспокоїли, ті попросили вибачення. Бабуся відмовилась телефонувати до міліції. 
А нещодавно ми затримали одного злодія, який був у розшуку дуже довгий час. 
Крім того, ми завжди беремо участь у певних операція чи то ДАІ, чи то міліції. Головне, що ми стоїмо на захисті прав будь-якого громадянина.
 
- А як ви відноситесь до Народного Трибуналу? Деякі їхні методи виглядають якраз як порушення спокою і прав громадян.
 
- Може Народний Трибунал якось і порушує спокій певних осіб, але якщо ця людина брала хабарі і є дійсні докази цього… Як от взяти знову ж таки Власюка. Так у нього ж кури живуть краще, чим дехто з нас. В нього курятник з підогрівом і пластиковими вікнами, а лавочки на подвір’ї з білого мармуру… то чи є сенс говорити, що ця людина на зарплаті лікаря могла б дозволити собі такі розкоші?
 
- На вашу думку, самооборона могла б втрутитись в цю ситуацію й допомогти Народному Трибуналу зняти з посади головного лікаря ОМСЕКу цю людину?
 
- Звісно! Якби хтось із жителів Вінниччини до нас прийшов й сказав, що Власюк вимагає в нього взятку, ми одразу б втрутились.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: самооборона,Вінниця
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.