DIM з сюрпризами. Спадкоємці Войцеховського — Частина ІІ

22 квітня 2021, 10:46
Власник сторінки
0
25

Кілька місяців тому я писала про проблемні новобудови компанії DIM Group, якою володіють брати Насіковські.

Зокрема розповідала про те, як зводяться будинки на землях, не призначених для житлової забудови, як от ЖК на 777 квартир “Новий Автограф” у Дніпровському районі по вулиці Жмаченка. Як виявилося, у DIM проблемні не лише забудови середнього цінового сегменту. Навіть бізнес-клас компанії DIM — це дім із сюрпризами.


Уявіть, ви вкладаєте шалені кошти у преміум-нерухомість у центрі міста, а в результаті отримуєте квартиру зовсім іншого планування, з неповноцінними комунікаціями, та ще й “мафами” на прибудинковій території. Саме так сталося з інвесторами житлового комплексу “А52” по вул. Січових Стрільців, 52А/52Д, які компанія DIM почала будувати 2016 року.


Можна було б почати з того, що дві 17-поверхові секції “А52” компанія DIM втулила прямісінько біля старовинного Покровського жіночого монастиря в історичній частині міста. Проте сьогодні мова про інше. А саме — як по мірі заселення комплексу мешканці відкривають для себе все нові його “сюрпризи”.


До мене звернувся мешканець “А52” на ім'я Максим, який інвестував у квартиру в 2017 році. Планування майбутнього житла він обирав спочатку на сайті. Те ж саме планування, розміри і опис приміщень квартири, показали і у відділі продажів. Планом у квартирі була передбачена невелика житлова кімната, де він хотів облаштувати спальню. Яким же було його здивування, коли на місці спальні виявилася “гардеробна” з каналізаційною трубою. Зрозуміло, що нічого змінити вже неможливо. Адже каналізаційна труба може бути лише в нежитлових кімнатах!


Як розповідає Максим, планом в одній із кімнат було передбачене вікно 1200 мм. По факту вікно виявилося 900 мм, та ще й зміщене впритул до входу до кімнати. Зміна запланованої конфігурації несучих бетонних конструкцій призвела до того, що між бетонною колоною і стіною опинилася “ніша” шириною 17 см і глибиною 150 см. Забудовник обіцяв усі вікна з алюмінію, а виявилося, що частина з них – пластикові. За документами площа квартири мала бути 80 кв.м, а виявилася — 78.


Виявляється, у відділі продажів на етапі підписання договору інвестору демонстрували не план квартири, а “рекламні листівки”. Працівники відділу продажів знали про це. На момент підписання договору забудовник уже мав погоджену технічну документацію на будинок. Але інвестора ніхто не й не думав попереджати про зміни. Справжнє шахрайство. 


Далі — більше. Після того, як будинок був зданий в експлуатацію і була облагороджена прибудинкова територія, забудовник на частині цієї території почав будівництво незапланованого приміщення, хоча раніше навіть обіцяв встановити тут лавки. Виявилося, що частину прибудинкової території продали. Тобто у мешканців будинків украли їхню землю! Жителі навіть викликали поліцію, щоб задокументувати цей факт, проте адміністрація комплексу не пустила правоохоронців на територію.


На цьому “сюрпризи” не скінчилися. Відповідно до плану, на даху мала бути облаштована загальнодоступна для всіх мешканців відпочинкова зона, і навіть встановлені вуличні меблі, щоб люди могли насолоджуватися чудовими краєвидами на старе місто і Дніпро, як сказано у рекламі “А52”. Однак мешканці зі здивування дізналися, що на даху першої секції забудовник побудував і продає видові “квартири”, а також забудував половину даху другої секції — вважайте, з'явився 18-й поверх! Які вже там вуличні меблі і релакс...


Я вже писала, що терміни будівництва більшості об'єктів компанії DIM затримуються на роки. Так було і з “А52”. Забудовник отримав сертифікат на будинок із затримкою в півтора року, і то, як кажуть, через суд.


Рекламуючи квартири, забудовник обіцяв провести до кожного помешкання питну води. “Трубочки” дійсно провели, але питної води в них немає і, як пояснили людям, вже не буде — щось у забудовника не склеїлося.


Після цього мешканці вже без особливого здивування сприйняли інформацію, що електроживлення ЖК відбувається за тимчасовою схемою — через кабель, протягнутий над землею. Електроенергію мешканцям продають за завищеним так званим промисловим тарифом. І все одно - потужностей “кабелю” не вистачає, щоб повноцінно обслуговувати системи життєзабезпечення будинку, зокрема, вентиляційних систем підземного паркінгу — тому він не працює. Але найгірше, що напруга в електромережах квартир “стрибає” — страждає побутова техніка і ліфти.


Коли побудують повноцінну трансформаторну підстанцію для будинку — незрозуміло. Надто допитливих керуюча компанія відправляє до забудовника. Той відповідає, що передав будинок на баланс управляючій компанії, всі питання треба вирішувати з нею (сама УК нібито навіть не отримала документів на будинок). Одним словом, ганяють по колу. При цьому квартплата у цьому ЖК - одна з найвищих на ринку — 30 грн із одного квадратного метра.


Комусь такі “сюрпризи” житлового комплексу від DIM можуть видатися дрібницями. Проте аж ніяк не мешканцям “А52”. Адже вони купували квартири у будинку преміум-класу, де один квадратний метр житла коштував під 2 тис. доларів. Скромні однокімнатки  “А52”  виставляють на продаж по 125 тис. доларів і вище.


Я запитую, чому брати Насіковські і їхня DIM дозволяють по-шахрайськи ошукувати клієнтів? З чим пов’язана бездіяльність правоохоронних органів та контролюючих інстанцій? Не варто чекати, доки місце Войцеховського займуть Насіковські, і тисячі ошуканих покупців вийдуть на вулиці.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.