Корумпована столиця з двома генпланами

20 березня 2019, 19:28
Власник сторінки
Глава Института публичной политики и консалтинга ИНПОЛИТ
2
138

Якою ви уявляєте комфортну столицю? Місто, сповнене енергією руху, безпечне і зручне. Коли зрозуміло, як місто буде розвиватись у наступні два, п’ять, десять років.

Розвиток будь-якого міста залежить від трьох головних факторів: 


  • Комплексна стратегії розвитку міста;
  • Затверджений генеральний план;
  • Інвестиційний клімат у місті;
Інвестори приходять у місто коли захищається приватна власність, інвестиційна діяльність прозора, а бюрократія мінімальна. При цьому важливо, щоб у міста була чітка стратегія розвитку. Інвестори неохоче вкладають гроші у містах, коли їх майбутнє невизначено.

Навіть столичний статус не забезпечив Києву першість у рейтингу прозорості інвестицій. У рейтингу прозорості Transparency International Київ суттєво поступається Івано-Франківську. Столиця на 2.3 пункта програє лідеру та лише на 0.7 пункта випереджає Вінницю.



Друге місце – це непоганий показник, скажете ви. Та є певні нюанси. По-перше, Київ є політичним та економічним центром країни. Тобто, інвестиції йдуть у Київ не через те, що тут комфортно вести бізнес, а тому, що близько до коридорів влади. Та чогось це не виводить столицю на 1 місце серед інвестиційної привабливості.

Виявилось, що Київ абсолютно непрогнозований. Уявіть, в української столиці досі немає комплексної стратегії розвитку. Тобто, формально Стратегія-2025 ухвалена, але що й казати, коли лівий берег Києва згадується у ній лише двічі? Формальний підхід – важлива ознака столичного керівництва. 

Додаткові перепони інвесторам робить і сама мерія. У Києві діють паралельно два генеральні плани, протилежні один одному. Один генплан столиці до 2020 року ухвалили у 2002 році. Там передбачається розширення міста через приєднання районів Київської області. Незважаючи, що тільки цей генплан є офіційним, у Києві паралельно діє й інший генплан, до 2025 року. Саме неофіційним генпланом керуються КМДА та архітектурно-будівний контроль щоб оббирати забудовників. Неофіційний генплан розробляла команда Леоніда Черновецького, але не встигла прийняти. Він передбачає ущільнювати забудову столиці. Саме на невідповідності двох генеральних планів Києва столична влада створила схему поборів забудовників.

Найцікавіше, що тих забудовників, які ще за Олександра Омельченка отримали всі дозвільні документи, намагається «трясти» оточення спортивного мера. Команда Віталія Кличка намагається завадити будівництву цілої низки житлових комплексів. На жаль, це не боротьба за чистий бізнес, а звичайне здирництво. Оскільки воюють з легальним бізнесом, який має всі дозволи і не має боргів містом. При цьому, незаконні будівництва «друзів влади» ніхто не чіпає.

Яскравий приклад здирництва – ситуація довкола “Патріотики на озерах” на Осокорках. Забудовник має всі дозволи на будівництво, житловий масив відповідає генплану, вчасно сплачує за оренду землі. Проект реалізують у співпраці з банком “Аркада”, який кредитує будівництво. Та й приватні інвестори вже вклали гроші у квадратні метри “Патріотики на озерах”.

Все було добре, поки оточення мера не забажало отримати 5% від вартості будівництва за те, що не будуть створювати проблеми. Звісно, забудовник відмовився давати хабар. Адже закон на його стороні. Тоді мер вирішив розірвати договір оренди землі під Патріотикою на осокорках. Мовляв, побудуйте школи та дитячі садки, тоді можливо не розірвемо договір. Вірогідно, меру не показали, що у плані забудови і так передбачено будівництво шкіл та дитсадків. Інакше пояснити вимоги мера неможливо. 

Коли влада програла суди, в яких вимагала зупинити будівництво, на допомогу прийшли так звані «громадські активісти». Вони також вимагають зупинити зводити ЖК. Їм не подобається, що у Київ приїдуть нові люди, відкриється новий бізнес, який платитиме податки. Так звані активісти зламали паркан та почали трощити техніку. Звісно, поліція не чинила жодного супротиву. Саме так виглядає захист приватної власності в Україні.  

Сценарій кожної проблеми бізнесу схожий: 

  • Підприємство легально працює та починає заробляти;
  • Представники влади пропонують дати хабар за «невтручання»
  • Починаються суди та тяганина з документами
  • Коли влада програє суди, то під виглядом активістів трощить бізнес

Будівельний бізнес несе велику соціальна відповідальність. Зрив будівництва погрожує реальним соціальним вибухом. І відповідальність за такий соціальний вибух цілком на плечах міської влади. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: transparency international,корупція в Україні,прозорість,інвестиції,інвестиційний клімат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.