Як судді «борються» з правосуддям

28 лютого 2019, 19:18
Власник сторінки
Журналист
0
1550

То чи буде вирок?

Як судді «борються» з правосуддям

 

1

 

Ще в жовтні 2018 року з’явилась інформація про те, що детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у справі судді Подільського районного суду міста Києва Войтенко Т.В. та керівника апарату цього ж суду Чубко Ю.М., які підозрюються в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 10 000 доларів США за те, що вони вплинуть на прийняття рішення іншим суддею цього суду у цивільній справі.

Дії служителів Феміди кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України, що є злочином середньої тяжкості, а тому, здавалося б, складнощів та зволікань у постановленні вироку не буде.

Незважаючи на це, до теперішнього часу справу в суд не направлено, а сторона захисту вживає всіх можливих і неможливих заходів, щоб уникнути покарання.

З інформації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі судових рішень та публікаціях у ЗМІ, відомо, що 09.10.2018 прокурором у кримінальному провадженні  визнано  зібрані докази  достатніми для складання обвинувального акту і згідно зі  ст. 290 КПК України стороні захисту надано доступ до всіх матеріалів розслідування.

Проте, захисники підозрюваної Войтенко Т.В. до цього часу не спромоглися ознайомитись з матеріалами справи. Воно і «не дивно», бо такі матеріали складаються аж з 11 томів. Тобто понад 4 місяці, або понад 130 днів, фахівцям у галузі права, якими є підозрювана та її захисники, недостатньо для того, щоб прочитати 11 томів. І це при тому, що сторона захисту на початку ознайомлення отримала від детектива копії всіх матеріалів вказаного кримінального провадження.

Детективи НАБУ та прокурори САП через зволікання підозрюваною Войтенко Т.В. та її захисників при ознайомленні з матеріалами справи ще 19.11.2018 зверталися до слідчого судді Солом’янського районного суду м. Києва, який своєю ухвалою визначив захисникам строк для ознайомлення до 21.12.2018.

Однак на цьому історія не закінчилась. Як нам відомо з надійних джерел підозрювана Войтенко Т.В. залучила іншого захисника та наприкінці грудня 2018 року вони подали нове клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

Новий адвокат також продовжив ганебну лінію захисту і не з’являвся в НАБУ для ознайомлення, оскільки намірів ознайомлюватись з матеріалами справи він не мав. Мета залучення нового адвоката у Войтенко Т.В. була дещо іншою, але про це зазначу далі.

За повторним клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП слідчим суддею Солом’янського районного суду м. Києва  новому захиснику підозрюваної Войтенко Т.В.  визначено додатковий строк для ознайомлення зі справою, який мав сплинути в середині лютого 2019 року.

Проте історія і на цьому не закінчується. Не важко здогадатись, що зробила підозрювана. Правильно. Продовжуючи зловживати правом на захист, у лютому 2019 року у підозрюваної Войтенко Т.В. з’являється ще один адвокат.

І де тільки Войтенко Т.В. бере таких захисників? Бо навіть і «крайній» адвокат так і не приступив до ознайомлення з «надзвичайно об’ємним» провадженням.

А детективи і прокурори знов змушені звертатись до слідчого судді в надії на справедливість. Нажаль, це не про Солом’янський районний суд м. Києва. Суддя не побачив зловживань правом на захист та не обмежив сторону захисту в строках ознайомлення, а лише визначив строк ознайомлення черговому адвокату, надавши йому на це ще два місяці, до середини квітня 2019 року.

Тобто для ознайомлення професійному судді Войтенко Т.В. та її захисникам з 11 томами  кримінального провадження вже знадобиться майже сім місяців.

Для порівняння, слідчий суддя того ж Солом’янського районного суду            м. Києва, обмежив час ознайомлення сторони захисту у справі Романа Насірова, що складалась близько з 200 томів справи, надавши лише 1 місяць, після 3 місяців ознайомлення.

Окремо слід звернути увагу, що інша підозрювана та її захисник у цьому ж провадженні ще наприкінці жовтня 2018 року ознайомились з матеріалами справи у повному обсязі.

Змушені лише здогадуватись, який саме «захист своїх прав» знаходять пересічні громадяни, скарги яких перебувають на розгляді у судді Войтенко Т.В.

Мушу констатувати, що внаслідок діючих норм законодавства граничний термін відсторонення підозрюваної Войтенко Т.В. від правосуддя сплинув і продовжити його до направлення кримінального провадження до суду неможливо. Саме цим, чим і зловживає суддя Войтенко Т.В. Може вона сама не вірить в справедливість українських судів? А можливо все ж таки не такою невинуватою себе відчуває.

А тим часом, підозрювана Войтенко Т.В. продовжує вирішувати долі людей, «творити» своє правосуддя та приймати  напевно «справедливі» рішення.

 

2

 

 

#То чи буде вирок?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: суд,взятка,корупція,Київ,суддя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.