240 тис замість 1,2 млн – як у Києві заробляють на медичних відходах

13 вересня 2018, 12:59
Власник сторінки
0
56
240 тис замість 1,2 млн – як у Києві заробляють на медичних відходах

Регулярно викриваються величезні звалища медичних відходів, серед яких використані шприци та ампули, частини тіл та плацента.Утилізація медичних відходів – це проблема, яка щорічно постає в Україні.

В кращому випадку такі звалища мають неприємний запах, у гіршому – забруднюють навколишнє середовище та можуть поширювати інфекції. 

Медичні відходи мають утилізуватись належним чином. Зокрема, за наказом №325 Міністерства охорони здоров’я України медичні відходи категорії В, тобто шприци, рукавички, голки, анатомічні частини тіла повинні знешкоджуватись. Це епідемічно небезпечні  відходи.

Вони не можуть здаватись на вторинну переробку або ж просто утилізуватись.

Знешкодження передбачає знищення відходів термічним, тобто через спалювання, або хімічним шляхом. Такою діяльністю можуть займатись компанії, які отримали відповідний дозвіл у Міністерстві екології та природних ресурсів.

Ефективне знешкодження лікарняних відходів здійснюються методом піролізного спалювання. Для цього використовують спеціальні пічі, температура горіння в яких понад 1100 градусів.

Таке обладнання коштує від 115 до 300 тис евро. А якщо додати до цього ще закупівлю транспорту, зарплатню співробітниками та технічні витрати, то ціна за утилізацію 1 кг біологічних відходів доходить до 30 грн за кг.

Тільки у Києві щомісяця викидають, в середньому, 40 тон медичних відходів. Тож, за правилами, лікарняні установи мали б сплачувати 1,2 млн гривеньщомісяця.  

Чи можна зекономити?

Київ – єдине місце в Україні, де 99% лікарняних закладів подають відходи на утилізацію не кілограмами, а мішками. Проблема в тому, що метрами кубічними вираховується виключно побутове сміття.


Однак, при спалюванні медичних відходів враховують саме кілограми. Адже різні відходи мають різну температуру горіння і, відповідно, потребують різну кількість дизельного пального.

Відтак, постає питання, чи дійсно ці відходи спалюються?

Так, якщо вартість утилізації одного мішка умовно перевести у кілограми, то виходить, що ціна – 5-6 грн/кг.

Вигідний бізнес

В Києві є монопольна організація ТОВ Центр екобезпеки та гігієни, яка навмисно понижує ціни на послуги, аби витіснити конкурентів.

За період 2016-2018 вони отримали понад 170 замовлень на вивезення та утилізацію медичних відходів у Києві на загальну суму понад 3 млн грн. Ця інформація є у відкритому доступі на сайті .

Однак, судячи з інформації з офіційного сайту компанії, вони спеціалізуються лише на перевезенні медичних відходів.

У серпні на цю компанію відкрито кримінальне провадження за порушення наказу №325 МОЗ України про поводження з медичними відходами.

Цікаво, що за місяць до цього компанія різко змінила власника. Екс-власниця, Рубан Яна, дружина начальника Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві Рубана Олега, який саме має контролювати дотримання правил утилізації медвідходів подібними компаніями. Утилізуючи по Києву 40 тонн медичних відходів по 5-6 грн за кг, щомісяця компанія, в середньому, отримує 240 тис грн.

Таким чином, відповідальність за несанкціоновані завалки медичних відходів лежить на лікарнях, які підписують угоди з підозрілими компаніями, та, власне, на самих компаніях, які свідомо забруднюють навколишню середу, заробляючи на цьому непогані гроші.

 https://fakty.ictv.ua/ua/uncategory/20180910-240-tys-zamist-1-2-mln-yak-u-kyyevi-zaroblyayut-na-medychnyh-vidhodah/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: здоровье,корупція,лікарні,сміття,утилізація,спалювання сміття
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.