Печерськом шириться повзуче земельне рейдерство

10 січня 2018, 12:54
Власник сторінки
0
249
Печерськом шириться повзуче земельне рейдерство

Віталій Кличко зводить у столиці чергові пам’ятники корупції

Наприкінці минулого року в палісаднику перед житловими будинками № 5 та 5-А по вулиці Анрі Барбюса, що поблизу спорткомплексу «Олімпійський», розпочалось будівництво. Оскільки дізнатись у печерських районних чиновників, що за споруда має з’явитися на прибудинковий території, не вдалося, занепокоєні жителі звернулись до нашого видання з проханням провести журналістське розслідування. Адже без їхньої згоди захоплено частину подвір’я, за утримання якого з них стягуються чималі кошти.

Відповіді, які надійшли з Київської міської державної адміністрації на інформаційні запити «Нашої версії», підтвердили найгірший прогноз: відбувається рейдерське захоплення земельної ділянки. І є підстави вважати: захоплення – підступне, заздалегідь заплановане та ретельно підготовлене міською владою. Виявляється, вказана земельна ділянка обліковується не лише за комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Печерського району, що цілком природно, а й за деякими суб’єктами підприємницької діяльності, а саме: за ТОВ «Лада Дніпровська», зареєстрованим у буд. по вул. Анрі Барбюса, 5; за ТОВ «Будівельна фірма «Альфа сервіс», зареєстрованим у буд. № 53 по проспекту Вернадського; за ТОВ фірма «Вторбудвест», зареєстрованим в буд. 5-Б по вул. Анрі Барбюса, та навіть за деякою приватною особою.

Дещо бентежить відсутність у цьому переліку так званих землекористувачів власне жителів будинків, які, згідно із законом, власним коштом утримують цю територію. Цікаво для кого утримують? Чи, часом, не для забудовника з більш ніж промовистою рекламною інформацією: «Товариство з обмеженою відповідальністю будівельна фірма «Альфа-Сервіс» засновано 25 січня 1995 року, ліцензія Державного комітету України з будівництва та архітектури АБ № 209459. Будівельна фірма є колективним членом Академії будівництва України, Лауреат Премії, «Український Будівельний Олімп» в номінації «Генеральний підрядник». Цілком очевидно, що жодні законні підстави обліковувати за ним дану земельну ділянку відсутні.

Складається стійке враження, що цей ласий шматок печерської землі, обклали, як вовка, червоними прапорцями та як у тій пісні «гонят вєсєло на номера». Адже документація із землеустрою на вказану земельну ділянку до Департаменту земельних ресурсів не надходила, в міському земельному кадастрі не зареєстрована, рішення Київської міської ради про передачу (надання) у власність (користування) не приймалось.

Нагадаємо, що за чинним законодавством, земля може правомірно використовуватись на підставі таких правовстановлюючих документів: державного акту на право власності на земельну ділянку (виданого до 01.01.2013) або свідоцтва про право власності (виданого після 01.01.2013); договору оренди землі, зареєстрованому державним органом земельних ресурсів до 01.01.2013, або права користування за яким зареєстровано реєстраційною службою після 01.01.2013; державного акту на право постійного користування; договору суперфіцію, емфітевзису, сервітуту.

Проте відсутність таких документів не завадила зареєстрованому в будинку № 5-А ТОВ «Адвокатська компанія «Гранд» тихою сапою ще раніше забрати частину цієї прибудинкової території та побудувати п’ятиповерхову будівлю на місці будки для збереження реманенту двірника. Мовляв, реконструкція. А згодом на цю пам’ятку корупції були оформлені правовстановлюючі документи (див. фото).

 

Схоже, схема, за якою «собача будка» перетворюється легким помахом руки на багатоповерхівку, працює й сьогодні. І спрацює – якщо громада й цього разу промовчить.

Використання землі без вказаних вище документів або з недотриманням порядку надання державних та комунальних земель є порушенням земельного законодавства. Що, власне, підтвердив Департамент земельних ресурсів КМДА, який на вимогу «Нашої версії» провів обстеження вказаної прибудинкової території: «В результаті обстеження було встановлено, що на частині зазначеної земельної ділянки невідомими особами проводиться монтаж споруди невстановленого призначення з цегли та металевих конструкцій без влаштування заглибленого фундаменту» (див. фото).

 

Дивна необізнаність щодо персони забудовника з боку посадових осіб структурного підрозділу КМДА, до компетенції якого належить раціональне використання та охорона земель комунальної власності, чи не так? І не менш дивний висновок: «Оскільки в діях невідомих осіб вбачаються ознаки порушення правил благоустрою, вказані результати обстеження департамент направив Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) та відділу контролю за благоустроєм Печерської РДА в м. Києві для вжиття відповідно до наданих повноважень».

На відміну від надзвичайно лояльно налаштованих до земельних рейдерів підлеглих п. Кличка, редакція вбачає в даному інциденті ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 Кримінального Кодексу України «Самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці».

Отже, з одного боку мер Києва Віталій Кличко гучно бореться з власниками незаконно встановлених на київській землі споруд, а з іншого – заплющує очі на появу нових?

Редакція просить прокурора м. Києва, офіс якого знаходиться неподалік від захопленої земельної ділянки, провести перевірку викладених фактів та вжити передбачених чинним законодавством заходів. Результати перевірки будуть оприлюднені.

Стас ЧЕРКАС

Джерело: http://n-v.com.ua/vitalij-klichko-zvodit-u-stolici-chergovi-pamyatniki-korupci%D1%97/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Виталий Кличко,Віталій Кличко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.