«Ми приєдналися до глобальної родини U-репортерів», — Дарія Коломієць

04 червня 2016, 23:36
Власник сторінки
журналіст
0
49
«Ми приєдналися до глобальної родини U-репортерів», — Дарія Коломієць
На фото: Дарія Коломієць. Фото: U-report, Олександр Роженюк

Аналітичний звіт із навчально-розважального воркшопу

За ініціативи ЮНІСЕФ в Україні 23 квітня був проведений навчально-розважальний воркшоп для молоді з різних українських регіонів, на якому презентували відкриття глобального молодіжного проекту «U-Report». На заході, що відбувався у КВЦ «Парковий» міста Києва, у дружній атмосфері прозвучала низка лекцій тих українців, які своєю соціальною активністю змінюють Україну. Воркшопи були присвячені питанням різної молоді та її соціальній активності, вирішенням соціальних проблем молодих людей, мотивації, ініціативам та розвитку. Про особливості проекту «U-Report», що допомагає кожній молодій людині висловлювати свою точку зору та впроваджувати зміни в країні, про лекції та проведення майстер-класів далі у матеріалі.

Для того, аби долучитись до відкриття глобальної міжнародної ініціативи «U-Report», кожен учасник мав здійснити попередню реєстрацію на сайті U-Report-Україна, вказавши номер свого мобільного телефону. Суть молодіжного проекту полягає у тому, що за допомогою системи безкоштовного sms-опитування визначається думка молодих людей на актуальні суспільні теми і проблеми. Всі учасники, які стали U-репортерами, щотижня матимуть змогу пройти опитування із 3-ьох-4-ьох актуальних питань. Тобто, представники ЮНІСЕФ надсилають на мобільний номер запитання, з приводу якого кожен бажаючий може висловити свою думку, проявити свою громадянську позицію. Для тих, хто пропустив реєстрацію, можна надіслати безкоштовне sms-повідомлення із текстом «Старт» на короткий номер 4224 і таким чином кожен може долучитись до команди u-репортерів.

Наразі до міжнародного проекту приєдналися понад 2 мільйони молодих людей зі всього світу, які за допомогою sms-повідомлень висловлюють свою позицію. Проектом керує спеціальна Наглядова рада, до складу якої входять представники ЮНІСЕФ, молодіжних організацій та уряду. Щомісяця команда ЮНІСЕФ вивчатиме результати опитувань, враховуючи думку молоді, визначатимуть нагальні питання, шукатимуть шляхи вирішення проблемних питань та реалізуватимуть найбільш актуальні громадські ідеї. Таким чином, молоді люди стають співучасниками вирішення проблем та впливають на соціальні зміни в країні. Проект «U-Report» уже сприяв тому, що в Мексиці спільними зусиллями сформували молодіжну політику, в Ірландії визначили основні молодіжні проблеми, в Ліберії виявили сексуальну експлуатацію в школах і подолали її.

Коротка інформаційна довідка

Як повідомляється у глосарії освітнього порталу osvita.ua, воркшоп у дослівному перекладі означає «робоча майстерня». Це своєрідний навчальний захід, що вирізняється значною інтенсивністю групової взаємодії, самостійністю та активністю учасників, де бажаючі самостійно отримують знання, навчаються, діляться досвідом. Експерт допомагає окреслити мету і завдання, спрямовує хід взаємодії. Як мінімум, воркшоп має тривати півдня, максимум тиждень.

Ведучою урочистого заходу у київському конгресно-виставковому центрі «Парковий» стала українська відеоблогер, телеведуча, співачка, ді-джей Дарія Коломієць, яка зазначила: «Проблем у світі дуже багато, вони різні, але перший крок до їх вирішення заговорити про них. Я вітаю нас усіх, що ми приєдналися до глобальної сім’ї, до глобальної родини U-репортерів. Все працює дуже просто, за допомогою мобільного телефону. Всі sms-ки абсолютно безкоштовні та анонімні. Тому хвилюватись за те, що номери ваших мобільних телефонів будуть передані до якихось «третіх осіб» не потрібно».

«Чемпіоном може стати кожен», Микола Кулеба

На презентації проекту виступив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який підкреслив значущість молодіжного проекту «U-report». Уповноважений зазначив: «Сьогодні в багатьох країнах кажуть і думають над тим, як залучити молодих людей до прийняття рішень в державі. Сьогодні також ми з працівниками офісу Уповноваженого доєднуємося до цього заходу, тому що наше велике бажання зробити так, щоб молоді люди змогли брати участь у прийнятті рішень. У прийнятті політичних рішень, в розробці законодавства і в створенні тих можливостей, які мають бути створені для кожної людини в цьому суспільстві. Тому я хочу подякувати організаторам, хочу подякувати кожному з вас, який також прийняв рішення приїхати на цей захід. І дуже хотілося б, щоб звідси ви поїхали із сильною вірою у вашому серці, що саме ви, там де ви живете, зробите ті зміни, які приведуть нашу країну до того, що ми будемо процвітаючою, сильною, незалежною, вільною, мирною  Україною».

Експерт у своєму виступі зазначив, що головне вірити у власні сили, ніколи не здаватися і бути готовим провадити зміни. Як приклад соціальна історія української біатлоністки, олімпійської чемпіонки Юлії Джими, яка незважаючи на хворобу, виступила у спринтерській гонці Кубку світу в канадійському Кенморі. Перед цим, у німецькому Рупольдингу, Юлія Джима виступала в команді жіночої збірної України з біатлону, де українки в естафеті отримали перший результат.

Микола Кулеба зазначив: «Я хотів би сказати про те, що дорослі досить часто втрачають віру. Але діти відверто й по-дитячому вірять. І віра перемагає. І ось це потужне свідоцтво олімпійської чемпіонки, яка зробила неможливе. Через віру. Тому що в неї вірили і вона вірила. 93% U-репортерів сьогодні кажуть, що вони готові робити зміни на території, де вони проживають. Але сьогодні багато людей кажуть, що зміни неможливо зробити. Що настільки важко сьогодні в країні щось зробити і нарікають на економічну ситуацію, на кризу, на війну. І сьогодні велике сподівання на те, що тут зібралися люди, які зможуть повірити і які зможуть з вірою піти і отримати перемогу».

 «Не кожен з нас може стати олімпійським чемпіоном, але чемпіоном може стати кожен, не обов’язково олімпійським. Ви можете стати чемпіоном у тій сфері, в якій ви почнете рухатися з вірою. Тому моє бажання для кожного з вас – повірте в свої можливості. Можливо обставини у житті вам кажуть, що нічого не вийде. Так само, як обставини у Юлі в житті говорили про те, що в тебе є проблема. Можливо хтось їй нарікав, що вона дитина з особливими потребами. Сьогодні дуже багато дітей з інвалідністю взагалі, в яких не вірять дорослі. Сьогодні кожна десята дитина в Україні дитина з особливими потребами. І, можливо, це добре, що у Юлі в оточенні були люди, і мама була, які підтримали. Можливо, у вас сьогодні немає людини, яка б повірила у вас. Але це не значить, що ви не можете вірити в свої сили і рухатися вперед. Давайте будемо рухатися з вірою вперед», підсумував Микола Кулеба.

«U-report це інструмент, завдяки якому мій голос буде почутий», Яна Панфілова

На презентації U-report виступ Яни і Світозара проводився у діалогічній формі:

Яна Панфілова: «Teenargizer» це проект, створений підлітками для підлітків. На Teenargizer’і ви можете самореалізуватись, знайти друзів і, звісно ж, втілити найбільш божевільні ідеї  разом із нашою командою. Ми підтримуємо молодіжні ініціативи, одна із яких U-report.

Світозар Ніцполь: «Вперше я почув про U-report у грудні місяці. Багато їх проектів направлені для дітей, направлені на окуповані території, для молоді. В мене в житті найважливіші є три речі у моїй діяльності: соціологічні дослідження, молодіжна громадська діяльність, волонтерство. U-report поєднав ці три речі. U-report є гучномовцем молоді, який донесе точку зору кожного.

Яна Панфілова: «Для мене U-report це інструмент, завдяки якому мій голос буде почутий. Так само мені цікаво почути голос молодих людей. Це не просто sms, це ініціатива, це активна громадянська позиція».

Світозар Ніцполь: «У нас вже проведено за цей час більше 15 опитувань, у нас понад 4 тис респондентів. У нас були три зустрічі молодіжного комітету».

Яна Панфілова: «Разом з нами Джамала, Pianoboy, Бахрома, Женя Коноплянка і, звісно ж, Девід Бекхем!»

Світозар Ніцполь: «З нами ЮНІСЕФ, організація, яка своїм комітетом і ресурсами зробить все можливе, щоб наші зусилля не були марними. У нас сформований молодіжний комітет із молодих лідерів. Ми будемо усе робити для того, щоб цей проект мав правильний вектор руху. Надіславши просте sms, ви висловлюєте свою позицію. А висловити свою позицію перший крок вашої громадської активності».

U-report з’ясовує ставлення  молодих людей до різних аспектів суспільного життя. Він запитує думку про якість освіти, прояви дискримінації, можливості працевлаштування, за допомогою U-report визначаються Цілі сталого розвитку.

Обрати найголовніші Цілі сталого розвитку

Ведуча Дарія Коломієць підкреслила: «Важливо пам’ятати, що не тільки уряд вирішує та відіграє важливу роль у вирішенні проблем. Вирішує та відіграє важливу роль кожен з нас з вами».

Дарія зазначила, що понад 700 тисяч людей страждають від хронічного голоду, військові конфлікти, мільйони дітей віком до 7 років проводять своє життя в зонах конфліктів. Проблем дійсно багато, але важливо визначити, як ми можемо впливати і що ми можемо зробити задля їх вирішення. Генеральна асамблея ООН у вересні  2015 року визначила 17 Цілей розвитку. І найближчі 15 років світ буде працювати саме над цими цілями. «Ні» бідності, «ні» голоду, гарне здоров’я, якісна освіта, гендерна рівність, чиста вода…

«Взявши участь в опитуванні U-report цього тижня, ти вже зробиш перші два кроки та допоможеш нам обрати найголовніші Цілі сталого розвитку. Дізнайся більше про Цілі сталого розвитку, обери найголовніші Цілі сталого розвитку, дбай щодня про свою планету, організуй захист сталого розвитку і підтримуй спілкування у соціальних мережах. Я прошу зараз обрати 5 Цілей сталого розвитку для України. Це перших два кроки, яких ви можете зробити. Задля цього вам потрібно стати U-репортером», продовжувала ведуча.

Але все не завершиться лише сьогоднішніми зустрічами та воркшопами. 12 воркшопів для молодих людей буде створено і викладено до youtube.

U-report щотижня запитує думку молоді щодо цієї чи іншої актуальної проблеми у різних сферах життя. А онлайн воркшопи U-report за допомогою реальних прикладів підказують, як одна конкретна людина може вплинути на зміни у певній сфері.

Воркшоп Ярослава Лодигіна

або як знайти улюблену справу?

Ярослав Лодигін сценарист, співзасновник Інтернет-радіо «Аристократи», радіоведучий провів майстер-клас про те, як обрати свою професію. Радіоведучий розповів: «Я займаюсь радіо «Аристократи», я один із засновників цього радіо. Це найбільше цифрове радіо в Україні зараз, у минулому році його прослухали 600 тис людей. Крім цього, я займаюсь кіно і намагаюсь разом із колегами запустити фільм за романом Сергія Жадана «Ворошиловград». І до цього ми з моїми друзями зробили декілька короткометражних фільмів. Я трішки займаюсь телебаченням, і займався ним на різних рівнях, і в Харкові, і на каналі «Інтер». А іще в нас є любительський футбольний клуб «Аристократи», і я його почесний президент і третій воротар. Коли в мене не склалося з професією медіааудитора і не було замовлень, коли мусив їхати з Києва знову до Харкова, я поставив собі запитання: що я люблю робити в своєму житті, яка моя улюблена справа?»

«І я відповів, що  люблю футбол і кіно. І серйозно над цим задумався. Я вирішив займатися самоосвітою, читати все, що є в Інтернеті про сценарії, аби навчитися писати сценарії. Я вперше в житті почав вчитися з великою пристрастю, оскільки зрозумів, що навчання це не те, що мене змушують робити, це те, що мені необхідно, щоб зробити те, що я хочу. Я не можу просто взяти і написати сценарії. Я не можу просто взяти і зняти фільм. Я почав вчитися і в якийсь момент зрозумів, що мені час збирати матеріали. І раптом я став помічати, як змінюється моє життя. Я тоді вперше захотів щось зробити і подумав, що мені відкрився світ. Вперше щось змінилося. Тобто, головне знайти ту справу, до якої лежить душа», зазначив Ярослав Лодигін.

Разом із ЮНІСЕФ

Після воркшопів відбувся святковий концерт Pianoboy, де музикант Дмитро Шуров підтримав ініціативу ЮНІСЕФ у запровадженні проекту U-report. Музикант виконував власні та зарубіжні пісні, розігріваючи публіку. А координатор проектів для молоді від ЮНІСЕФ Олена Сакович, яка оголосила пісню Джона Леннона «Imagine», підкреслила: «В першу чергу я хочу сказати «спасибі». Спасибі дуже багатьом людям, які допомогли нам провести цей захід сьогодні. Всім тим, хто зміг допомогти вам взяти участь у ньому. Нашим партнерам, нашим дорогим друзям і кожному з вас, хто зміг сьогодні приїхати і провести цілий день з нами, на приголомшливих інтерактивних воркшопах. Я пишаюсь тим, що нас сьогодні, u-репортерів, стало 5 тисяч. Це 5 тисяч тих, хто хоче щось змінити на краще в нашій державі. Я дуже рада, що ЮНІСЕФ сьогодні разом із вами». У дружній атмосфері навчально-розважальний воркшоп завершився, до проекту долучилась різна молодь з українських регіонів, яка стала u-репортерами. Відтепер їхня точка зору впливатиме на соціальні зміни: недарма гаслом заходу стали слова «Маєш точку маєш опору».

 Текст: Вікторія Кондрацька

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.