"Кожен день — нове відкриття і я по-новому намагаюся його прожити", - Юлія Мороз

04 червня 2016, 22:52
Власник сторінки
журналіст
0
156
 Кожен день — нове відкриття і я по-новому намагаюся його прожити , - Юлія Мороз
На Видавничому NON-STOPі. На фото Юлія Мороз

Портретний нарис про соціально активного лідера

Привітна, усміхнена, налаштована на позитив такі перші враження від спілкування зі студенткою четвертого курсу Інституту журналістики Юлією Мороз, яка належить до арсеналу творчої соціально активної молоді. Встигаючи з навчанням, роботою та громадською діяльністю, ця вродлива зеленоока дівчина знає, що таке насичений темп життя в атмосфері дружнього спілкування з різними людьми. Ось уже два з половиною роки як Юлія представниця всеукраїнської молодіжної громадської організації «Фундація Регіональних Ініціатив», а також координатор журналістської кузні «ЖуК», спікер туристичного соціального проекту «Вишиваний Шлях». До того ж студентка співорганізатор Всеукраїнського молодіжного руху «Твоя країна», метою якого є об’єднувати молодь з усієї країни через поїздки в різні місця України задля виховання соціальних командних, лідерських та творчих якостей, мотивувати молодь самоорганізовуватися та подорожувати.

«Кожна зустріч, кожен проект, кожна поїздка це новий пазл мого життя», Юлія Мороз

Юлія із тих молодих людей, чиє життя наповнене численними ініціативами, постійним саморозвитком та рухом уперед. Участь у фестивалях, подорожах, конкурсах, соціальних проектах активна дівчина, родом із мальовничої Івано-Франківщини, асоціює з різними людьми, маючи друзів та знайомих ледь не з усієї України. Ця активна дівчина має велике коло інтересів: цікавиться подорожами, психологією, кіномистецтвом, музикою, фотографією та книгами. Вона знає, що бути активною та успішною значить наполегливо працювати й іти до поставленої мети.

Про початок історії своєї соціальної активності Юлія розповідає: «Із ФРІ я познайомилася ще на першому курсі навчання. Спочатку відвідувала різні заходи, які вона організовувала, згодом долучилася до співорганізації проектів, але офіційно ще не вступала: була морально не готова, як-то кажуть. Влітку 2013-го поїхала на один із наймасштабніших проектів від ФРІ табір «Крок до лідерства». Зізнаюся чесно: той табір дуже змінив моє життя, моє мислення, моє світосприйняття. Із «нуль» знайомих з інших регіонів України в мене стало мінімум 30, а з деякими навіть міцно здружилася. Я глибше зрозуміла, що таке ФРІ, її принципи, історію, діяльність. Загорілася серцем, як і та ватра, котра щовечора нас збирала всіх довкола. Тоді я вже зрозуміла, що бути фрішницею це справді моє. Але до початку Революції я просто була активним другом організації: допомагала по змозі, ну й брала участь у проектах. Проте Революція гідності все змінила. Я побачила, як мої знайомі весь час були в русі, зустрічалися, обговорювали план подальших дій, телефонували одне одному щопівгодини, щоб пересвідчитися, чи  все гаразд. І тут усвідомила: так, я готова!»

«Перший крок до офіційності заповнити заяву на вступ було зроблено. А згодом і прийняли офіційно. Після того відвідала ще два табори, які не менше вплинули на моє життя, навчилася не боятися їздити самостійно, відвідала пів-України, знайшла море знайомих, набралася нових ідей, замотивувалася, координувала «Нічні екскурсії Києвом», продовжила організовувати «Журналістську кузню» і навіть долучилася до «Твоєї країни» — всеукраїнського руху від ФРІ про подорожі. Так і залишилася в ТК по сьогодні, бо вона стала ще однією сторінкою змін, розвитку, вражень. Так і дотепер: кожна зустріч, кожен проект, кожна поїздка — це новий пазл мого життя, який гладко й легко складається в потрібний час і в потрібному місці», — натхненно продовжує дівчина.

Ставлячись до всього з великою відповідальністю, Юлія є лідером, що мотивує та надихає молодь до соціальної активності. Товариська й комунікабельна, з активною життєвою позицією, дівчина організатор журналістської кузні «ЖуК», що реалізується в рамках Київської ФРІ (Фундації Регіональних Ініціатив). Освітньо-мотиваційний курс надав можливість учасникам зрозуміти тонкощі журналістської професії та спробувати себе в ролі журналістів. Така ініціатива крок до об’єднання наполегливої та цілеспрямованої молоді.

До того ж, продовжуючи традицію пізнавальних екскурсій столицею України, за підтримки громадської молодіжної організації ФРІ Юлія Мороз виступила організатором проекту «Нічні екскурсії Києвом». Жителі та гості столиці мали змогу долучитися до культурної програми, дослідивши нічне місто та прослухавши змістовні історії про різноманітні об’єкти. Зокрема, це були розповіді про музеї, відомі пам’ятники, каплиці, парки, театр, загадкові споруди та навіть розважальна програма під час «нічної обідньої перерви». Неформальна доброзичлива атмосфера сприяла тому, аби учасники заходу ближче познайомилися між собою та  побачили красу нічного Києва.

«Бути лідером це бути фундаментом команди, який не дасть їй рухнути. Він у жодному разі не може бути як «бос», «керівник», «начальник». Це не та людина, яка керує і все вирішує, що часто й думають. Лідер це той, хто зможе взяти на себе відповідальність за команду, хто налаштовуватиме всіх на правильний напрям діяльності, хто даватиме поради й мотивуватиме своїх. Лідер має бути конструктивним, організованим, справедливим. Це друг кожного в команді, але водночас і наставник. Лідеру мають довіряти й він сам повинен не менше довіряти тим, із ким працює», — Юлія Мороз.

Енергійна та ініціативна, дівчина є учасницею освітньо-культурних проектів Рівненської ФРІ «Ковток Мексики» та «Ковток Індії», учасниця видавничого NON-STOP’у, «Читальні Мангуста», була в хелптімі ІТ-форуму (UA Web Challenge) та на багатьох інших заходах і подорожах. До Всеукраїнського руху «Твоя країна» Юлія долучилася у травні 2014 року, коли поїхала до Рівного. «Це була одна з найкращих моїх подорожей на той час. Плюс багато нових знайомих. Я після того до Рівного верталася ще п’ять разів. Дуже полюбила там людей. І атмосфера дружня й приємна», зазначає Юлія.

«Існує безліч можливостей для здійснення мрій і бажань»

Будучи душею компанії, дівчина ділиться враженнями, що участь у громадській організації, безумовно, сприяє соціалізації: «Людина вчиться спілкуватися з іншими, приймати рішення, співпрацювати з командою. Вона набирається досвіду. А найголовніше вона усвідомлює те, що насправді існує безліч можливостей для здійснення її мрій і бажань і що вона може це зробити. А щодо пошуку нових друзів та знайомств, то тут важливо зрозуміти, з якою метою особа бере участь у заходах. Якщо вона прийшла, наприклад, на освітній семінар чи лекцію, щоб отримати знання та нову інформацію звідти, то вона це отримає (ну або й ні, якщо захід неякісний) і все. А якщо крім цього в людини є ще й бажання з кимось познайомитися чи знайти друзів, то вона це може зробити без проблем. Із кожним учасником чи організатором, чи будь-яким присутнім на заході легко можна зав’язати розмову, яка (відповідно до твоїх бажань та очікувань) переросте в подальшу співпрацю/дружбу або ж на цьому і завершиться».

Лідером, на думку Юлії, може стати не кожен: «Це психологічний нюанс. Теоретично якщо вона усвідомить себе й свою поведінку й захоче змінитися, то так, у цьому випадку зможе кожен, але не впевнена, що на практиці багато таких прикладів. Є лідери від природи, а є ті, хто прагнув цього й навчився. Тож це дуже ситуативна й відносна річ. А соціально активним може стати кожен. У будь-який час. Головне, що потрібно для обох варіантів, це бажання й віра в себе. Якщо людина буде твердо внутрішньо налаштована, то в неї все вийде. Кордони, які можуть ставатися в неї на шляху, це лише її внутрішні кордони, тож долати треба в собі. Не даремно кажуть: «Починай із себе».

Захоплень ця активна дівчина має багато. «Люблю фотографувати, їздити на велосипеді, захоплююся музикою, навіть на гітарі вчилася грати, обожнюю читати, недавно зацікавилася кінематографом, складаю кубик Рубіка. Також захоплююся верстанням та редагуванням те, що стосується моєї професійної діяльності. Від захоплення до хобі переходить подорожування: цього року планую відвідати всі обласні центри України (16 уже є, залишилося 6, ну й захоплені території, але щодо них час покаже). Плету фенічки. Одне з найдавніших моїх хобі перукарська справа: обожнюю робити зачіски, а останнім часом і стригти цікавить. Подобається вивчати англійську. Інколи люблю почитати щось із психології й поекспериментувати здобутою інформацією», розповідає студентка.

На запитання, як Юлія проводить свій вільний час, дівчина зазначає: «Насправді дуже ціную кожну хвилину свого життя, а точніше насолоджуюся нею. Знаю про необхідність не перенавантажувати свій організм, тож і не роблю цього: намагаюся, коли вже організм просить, робити перерви на роботі, під час навчання, часто змінюю вид діяльності для різноманіття: від музики до читання, від фізичної роботи до лежання, коли організм заспокоюється та відновлює сили. У мене немає розкладу дня (але це не означає, що немає життєвих цілей та мети), за яким я все роблю щоразу: кожен день   нове відкриття, і я по-новому намагаюся його прожити».

Незважаючи на велику кількість справ, ця тендітна дівчина встигає скрізь: із навчанням в університеті, з роботою в «Українському тижні», з громадською активністю та спілкуванням із друзями. Юлія підкреслює: «Для мене особисто «все встигати» це не робити нічого зайвого, як, наприклад, перегляд серіалів без кінця, безглузді розмови із сусідками, сидіння в соцмережах тощо. Поєднувати різні справи це навпаки поштовх все встигнути, бо тоді організм не перенавантажується і сповнений сил та натхнення продовжувати працювати. Але не варто забувати про ще одну річ організованість. Змінювати вид діяльності також можна по-різному, тому це не завжди ефективно, а організованість і розуміння свого організму запорука хороших результатів. Слід відчувати себе ізсередини і тоді зрозумієш, чим тобі далі зайнятися і що буде ефективнішим. Різні речі по-різному сповнюють тебе: подорожі заряджають натхненням, читання мудрими думками, організація проектів мотивацією та досвідом, зустрічі енергією, перегляд фільмів  спокоєм та роздумами, навчання враженнями й знаннями, робота відповідальністю й професіоналізмом, розмова з близькими любов’ю та радістю».

Енергійна та запальна, дівчина знає, як це піднятися на вершину Говерли, стрибнути з парашутом, стрибнути із моста, черпати натхнення із простих речей, насолоджуючись життям в усіх його проявах. Усміхнена й активна, Юлія вміє організовувати власний час, встигати за різними справами, займаючись саморозвитком. Дівчина знає, як це відкривати в кожному дні щось нове, черпаючи свіжі емоції та враження. Друзі кажуть, що Юлія із тих натхненних людей, хто в серці завжди залишається дитиною. Адже дитина за своєю природою чиста.  

Фото від Юлії Мороз

Текст: Вікторія Кондрацька  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.