НЕЛАГІДНА «ТУРБОТА»

18 лютого 2016, 20:51
Власник сторінки
журналист
0
252
НЕЛАГІДНА «ТУРБОТА»

Півтора місяці в Київській області не працює програма з підтримки соціально незахищених верств населення. Хто винен та що робити? Давайте розбиратися.

У цікавий час ми живемо, друзі. Багато людей погоджуються із мудрістю китайців «Не дай вам Бог жити в епоху змін», але діватися нікуди – вже живемо!  Й потрібно або міняти щось з усіма в нашій країні, або загортатися у саван та повільно брести на цвинтар. Стаття для тих, хто відносить себе до першого варіанту розвитку свого життя.

Чому, незважаючи на заявлені реформи, в країні нічого не міняється? На всіх рівнях, від найвищого керівництва до останнього села треба міняти підходи в управлінні та, найголовніше, усвідомлення самих людей, що або ми поборемо ті фактори, які немов іржа роз'їдають усі благі наміри, або так й залишимося жити у казкових мріях або емігрувати.

Приклад спроби побороти систему наведемо з Київської області. Мова про програму підтримки соціально незахищених верств населення Київщини «Турбота».

Змініти підходи.

Програма не запрацювала з початку року, як планувалося. Причина: депутати Київської обласної ради відмовилася включати її на сесійний розгляд.  Коментує голова Київської обласної ради Ганна Старикова:

"…Ми не можемо прийняти його (проект програми - авт.) в такому вигляді, в якому його представив до розгляду Департамент соціального захисту населення Київської ОДА. Програма передбачає невелику суму - 2,643 грн. Власне, 608 тис.грн - це зарплата для співробітників організацій, 542 тис.грн - орендна плата і комунальні послуги, і тільки 980 тис.грн - безпосередньо матеріальна допомога нужденним. Очевидно, що до питання розподілу цих коштів потрібно підходити більш раціонально, застосовуючи принцип адресності."

Отже на заробітні плати, оренду майна, яке й так де-юре та де-факто знаходиться в комунальній власності громади, канцелярію та відрядження працівників планується витратити коштів більше аніж на цільову допомогу тим, заради кого власне ця програма и створювалася. Як таке можна приймати в такі складні часи, коли кожна копійка на рахунку, та невже подібне продовжується усі роки існування програми?

Депутати не підтримали проект «Турботи» Київської ОДА. Натомість створили робочу групу щодо опрацювання проекту Київської обласної цільової програми «Турбота» на 2016-2020рр., яку очолив Олег Іваненко, депутат Київської обласної ради (фракція «Солідарність»).

 

 «…Фактично у нас бюджетні кошти планують направити на фінансування (а зовсім не фінансову підтримку, як заявляється) 5 громадських організацій. Причому,  2/3 з них  спрямовані  на заробітну плату працівників  цих  громадських організацій, плюс оплата комунальних послуг і лише, що залишається, на мізерну матеріальну підтримку (200 - 500 гривень) раз на рік сотні інших членів організацій. І це при тому, що багато хто з них заявляють, що в їх склад входять кілька сотень  осіб.

  Приклад: в Київській обласній організація спілки ветеранів Афганістану працюють голова, його заступник, головний бухгалтер, начальник організаційного відділу, секретар, друкарка. І на оплату їх праці разом з податками, банківськими послугами, придбанням канцелярії і оплати зв'язку та ремонту оргтехніки вони витрачають 360 тисяч гривень. Решта 200 тисяч поділяються на матеріальну допомогу раз на рік по 500 гривень для 400  членів організації…»


Зазвичай всі розуміють, що в подібних організаціях штатні обов’язки  якщо взагалі не дублюють один одного, то принаймні функції секретаря, машиніста та заступника голови може виконувати одна людина. Хотілося би ознайомитися із  інструкцією щодо посадових обов’язків цих штатних одиниць - невже в громадських організаціях йде таке шалене навантаження, що потрібно за рахунок бюджетних коштів оплачувати як заробітній фонд, а також відрядження, матеріально-технічну базу тощо.

«У чому ж тоді суть програми, що носить назву «ТУРБОТА»?   Про кого ми дбаємо?» - обурюється Олег Іваненко.

«Причому в аналогічних програмах інших областей передбачена підтримка воїнів АТО і їх сімей. А в Київській області нічого подібного не передбачається, лише, повторюю ! фінансування 5 громадських організацій, які і серйозної допомоги надати не можуть, тому що основні фінанси йдуть на утримання їх самих.

   Тому, єдино можливий вихід з цієї ситуації - це відмова від радянського типу постійного фінансування окремих громадських організацій (а фактично проїдання бюджетних грошей) і перехід до європейської моделі, коли фінанси виділяються під конкретні програми, проекти і виключно на конкурсних засадах.»

Ольга Бабій, депутат Київської обласної ради (фракція «Самопоміч») та голова Постійної комісії з питань бюджету та фінансів окремо наголосила: підтримки програми у такому вигляді чекати марно. Або програму взагалі потрібно закрити, або міняти систему фінансування: оптимізувати видаткиліквідувати мертві душі в штатах ГО, надати пільгової ставки на утримання приміщень громадських організацій та збільшити за рахунок зекономлених таким чином коштів  адресну допомогу безпосередньо тим, хто її потребує.

«Комісія готова розглянути пропозиції програми «Турбота» щодо адресної допомоги, ба більше, самі запропонували збільшити видатки на ліки для цих організацій, цільову матеріальну допомогу тим, хто справді її потребує, а не сплачувати заробітні плати роздутим штатам персоналу, оплачувати оренди, які УВАГА! формуються з ціни за 70-75 грн/кв.м. Де такі ціни ви бачили на комунальне майно для громадських організацій?»

Шукати вихід разом.

Опрацювавши усі рекомендації та зауваження, робоча група прийняла низку рішень. Вони мають рекомендаційний характер до Київської ОДА. Відзначимо окремо такі:

-         Рекомендувати департаменту соціального захисту КОДА внести зміни щодо оптимізації витрат громадських організації, котрі були подані в проекті  рішення програми Турбота» на 2016 рік в частини пропозиції скорочення по кожної організації по окремим статям, запропонованих депутатом Іваненко О.В.

-         Рекомендувати передбачити фінансову допомогу цих організації на заохочення виключно  не більше двох штатних одиниць.

-         Рекомендувати КОДА виключити з програми «Турбота» на 2016 рік фінансову допомогу громадських організації на оплату комунальних послуг та оренди приміщень, розташованих в будівлях що перебувають у комунальній власності.

-         Рекомендувати КОДА підготувати проект рішенні КОР щодо надання пільги по розміщення цих громадських організації в  будівлях що перебувають у комунальній власності.

Останнім йде:

-         Рекомендувати в двотижневий термін Департаменту соціального захисту КОДА доопрацювати оновлених проект програми «Турбота» на 2016 рік з урахуванням рекомендації депутатської групи та подати його на розгляд КОР.

Підсумок

Усе в руках чиновників Київської обласної державної адміністрації. Чекаємо їх виваженого рішення. З урахуванням як пропозицій депутатів, обранців мешканців Київщини, так й розуміння загальної картини кризи в країні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киевская область,инвалиды,забота
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.