Професійно-технічна освіта: знищити не можна зберегти

01 лютого 2016, 13:16
Власник сторінки
журналист
0
347
Професійно-технічна освіта: знищити не можна зберегти

Київська область чекає на повернення фінансування з державного бюджету закладів професійно-технічної освіти.

Прийняття 25-го грудня головного фінансового документу країни спричинило справжню хвилю занепокоєння у працівників галузі професійно-технічної освіти. Стаття 27 бюджету України виявилася неприємним новорічним сюрпризом для закладів ПТН:

Довідка:

«Стаття 27. Кабінету Міністрів України до 1 січня 2016 року забезпечити передачу в установленому порядку видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах на фінансування з місцевих бюджетів.

Установити, що видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах та інших навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, плануються з 2016 року у відповідних бюджетах міст обласного значення, а на інших територіях - у відповідних обласних бюджетах та бюджеті міста Києва.

Кабінету Міністрів України:

забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій;

вжити заходів щодо модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів з урахуванням необхідності їх укрупнення та здійснення підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб регіону та ринку праці, використання потенціалу таких навчальних закладів для здійснення підготовки та перепідготовки незайнятого населення, не допустивши при цьому їх закриття чи перепрофілювання впродовж 2016-2018 років, а також скорочення чисельності працівників не більше 10 відсотків щороку;

за підсумками першого кварталу 2016 року провести моніторинг фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності за рахунок коштів обласних та міських (міст обласного значення) бюджетів та у разі необхідності внести пропозиції щодо змін до бюджетного законодавства.»

Професійно-технічна освіта – це система підготовки кваліфікованих робітників.  За усіх часів професію в навчальних закладах подібного рівня здобували тисячі студентів переважно с небагатих сімей та невеликих міст. Більшість  майбутніх спеціалістів продовжують гідні родинні робітничі династії, становлять основу праці на землі та виробничих підприємствах. «Сіль землі», як кажуть в народі. І зараз цих людей як основи будь-якого процесу праці наша країна може лишитися.

Ситуація склалася критична. Як зазначив в інтерв’ю газеті «Освіта України» директор департаменту професійно-технічної освіти МОН В’ячеслав Супрун, профтехівців хвилюють ініціативи Мінфіну перекласти фінансування всіх цих закладів на бюджети обласних центрів і міст обласного підпорядкування.

«… – Сьогодні мало хто говорить про те, що значна частина учнів ПТНЗ – це діти з малозабезпечених сімей, сироти, які потребують відповідної фінансової допомоги, – акцентує увагу В’ячеслав Супрун. – Ми не хотіли б, щоб ці повноваження були передані на місцевий рівень. Тому що харчування, проїзд тощо – ляже тягарем на місцевий бюджет. 

Місцеві ради міст обласного значення категорично заперечують можливість відволікання власних доходів, які надійдуть до бюджетів міст обласного значення та спрямовування їх на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах державної форми власності, які повинні бути спрямовані на покращення життєдіяльності міст (у житлово-комунальному господарстві, ремонт доріг, тепло та водопостачання, закладів та установ комунальної форми власності тощо)…»

В 2014 році фінансування системи ПТНЗ відбувалось за рахунок коштів міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим, в 2015-му – через державну субвенцію на підготовку робітничих кадрів. Прийняття ст.27 Державного бюджету щодо фінансування у 2016 році з місцевих бюджетів призведе до скорочення таких закладів та позбавлення значної частини дітей можливості отримати необхідну кваліфікацію та сприятиме зростанню молодіжного безробіття.

29 січня понад 500 людей  з різних міст України під  будівлею Верховної Ради вимагали не знищувати професійно-технічну освіту в країні. Також представники технікумів вимагали визначення урядом переліку установ, які можуть і далі отримувати фінансування з державного бюджету та перелік технікумів і коледжів, які перейдуть на утримання на місцевий рівень. Крім того, освітяни пропонували визначити перехідний період протягом 3 років для вирішення питання оптимізації мережі закладів професійно-технічної освіти.

Навчальні заклади Київської області також не лишилися осторонь. За перший місяць нового року до голови Київської обласної ради надійшло кілька звернень як від колективів НЗ, так і від депутатів обласної ради та обласної профспілки. Прохання звучить одне: «Допоможіть зберегти професійно-технічну освіту в області!» Лише в самій Білій Церкві обсяг фінансування п’яти навчальних закладів на 2016р. сягатиме понад 41 млн. грн. Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти потребує близько 13 млн. грн. Березанський професійний аграрний ліцей – 8,5 млн. грн. Якщо вивести ці суми з місцевого бюджету, за який кошт проводити поточні господарські потреби, здійснювати комунальне забезпечення життєдіяльності міста? І таких приклади є в кожному місті обласного значення. Подібні незаплановані витрати ведуть до скорочення або взагалі ліквідації фінансування негайних потреб, як-то харчування дітей в навчальних та позашкільних закладах, забезпечення соціальних програм допомоги мешканцям тощо. Особливо недолугим в питанні фінансування з місцевих бюджетів ДПТНЗ здається ще й той факт, що в подібних навчальних закладах здобувають освіту переважно немісцеві абітурієнти. Ніякої логіки сплати містом, в якому розташований навчальний заклад, усіх його  фінансових зобов’язань просто немає.

Київська обласна Рада активно підключилася до негайного пошуку рішень виходу з критичної ситуації, в якій опинилася галузь професійно-технічної освіти. Зокрема, голова постійної комісії Київської обласної ради з питань бюджету та фінансів, депутат фракції «Самопоміч», Ольга Бабій ініціювала створення робочої групи та постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради для розгляду даного питання та застосування мір. Також О.Бабій підготувала звернення до Голови комітету з питань бюджету ВРУ Андрія Павелка щодо неприпустимості фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів ПТНЗ виключно за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Ольга Бабій, депутат Київської обласної ради (фракція «Самопоміч»), голова постійної комісії Київської обласної ради з питань бюджету та фінансів:

«… Питання фінансування професійної освіти до цього часу є відкритим. Днями відбулося чергове засідання комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради. Результат - звернутися до Київської обласної адміністрації, як до розпорядника коштів обласного бюджету, щодо тимчасової підтримки м.Ржищів в вирішенні даної проблеми. Ржищівський коледж залишився поза фінансуванням місцевого та інших бюджетів. Питання гостре та потребує швидкого вирішення. Наша фракція наполягає на тому, що передача повноважень з фінансування професійної освіти на місцевий рівень є передчасним, таким що не відповідає принципам обґрунтованості та збалансованості бюджетної системи України… Державна політика в сфері професійної освіти - відповідальність держави, відповідно фінансування, реформування та визначення пріоритетних напрямків в цій галузі освіти - також відповідальність держави.»

Другого лютого відбудеться засідання Верховної Ради України, яке із завмиранням серця очікують освітяни професійно-технічної сфери. Чи повернуть на фінансування із державного бюджету навчальні заклади ПТНЗ – від цього залежатиме майбутнє нашої молоді.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: пту,освіта,Київська область
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.