Кличко і заступники: йти напролом

28 липня 2014, 14:11
Власник сторінки
0
354

З радників Кличко підвищив Ніконова до першого заступника голови КМДА. Тепер Ігор Ніконов – держслужбовець високого рангу

Гіпертрофована тупість і повний «ігнор» громадської думки ще жодного політика не доводили до добра. Про те, чим завершується плювання на соціум, найкраще за інших може розповісти така собі «приватна особа» (говорячи словами Чечетова) на ймення Віктор Янукович.
Я, звісно, не порівнюю свого сьогоднішнього героя та екс-президента-втікача. Але все таки є одна риса, яка їх споріднює – невміння вчасно зупинитися. Якби мер Києва читав не тільки «Більд» (на цьому ресурсі Кличко полюбляє розміщувати свої російськомовні опуси), а й українську пресу, він би зрозумів: Ігор Ніконов в якості радника – це та межа, переступати яку не варто.
Не читав. Не зрозумів. Переступив.
З радників Кличко підвищив Ніконова до першого заступника голови КМДА. Тепер Ігор Ніконов – держслужбовець високого рангу. І хай би як не закликали столичного голову відмежуватися від скандального забудовника, співвласника фірми "К.А.Н. Девелопмент", котра вже ощасливила містян потворними «свічками» на Грушевського, 9 та на площі Слави, Кличко цих закликів не почув.
З впертістю, гідною кращого застосування, він продовжує працювати «соціальним ліфтом» для Ніконова, який до того був просто мільйонером, а відтак став мільйонером з владними важелями. Тепер, вочевидь, Ніконов здійснить свій давній намір щодо зведення так званого «Біонік-Хіллу» у Біличанському лісі.
Проти цієї забудови, яку має курувати «К.А.Н. Девелопмент», вже кілька років протестують активісти. Намагаючись відстояти ліс, вони не раз ходили під адміністрацію президента та Київраду. Нині, думається, цей ліс вже є приреченим: надто серйозні люди готові підтримати прожектера. Колись у партнерах Ніконова ходили регіонали Василь Хмельницький та Вадим Столар, нині до актуальних лобістів його інтересів додано й самого мера Києва.
На додачу до Ніконова з радників у заступники голови КМДА перекочував й Павло Рябікін. Це теж цікава персона, про яку, на жаль, пишуть менше, ніж про Ніконова. Рябікін – юрист і нардеп-«ударівець», чиє знайомство з Кличком тягнеться ще з 1995-го – відтоді, коли боксеру-початківцю знадобилася консультація правника.
На момент обрання до Верховної Ради Рябікін був співзасновником ТОВ «Рекреаційно-оздоровчий центр «Зелений порт». У 2002 році його фірма отримала в оренду дві земельні ділянки на вулиці Лютневій (Жуків острів) площею 4,54 гектари, а у 2003-му – ще 11,3 гектарів. На виділених ділянках зараз знаходиться яхт-клуб «Маячок».
А у 2006-му, за рішенням Київради, вже сам Рябікін отримав 0,1 гектар на вулиці Радченка, поруч з Кадетським гаєм. Разом з ним такі ж ділянки отримав цілий ряд людей, частина з яких, разом з Рябікіним, входить в число співзасновників «Обслуговуючого кооперативу «Олександрівський», що на вулиці Кіквідзе. Рябікін, як бачимо, не новачок в земельних дерибанах – певні корисні навички заступник голови КМДА має вже давно.
Вилучивши Ніконова та Рябікіна з числа радників, Кличко тут ж заткнув діру новими людьми – Дмитром Турчаком та Олександром Кубраковим, які працювали радниками ще при екс-голові КМДА Олександрові Попові. Вочевидь, свіжіших обличь на короткій лаві запасних Кличка просто не знайшлося, тож у нагоді стали старі кадри.
Турчак запам’ятався маніакальною ідеєю щодо поголівного медичного страхування. Для цього КМДА мала створити «свою» страхову команію, котра б у примусовому порядку залучала до страхування всі верстви населення, включаючи безробітних, пенсіонерів та малозабезпечених осіб. Якби ідею вдалося впровадити у життя, складно навіть уявити собі ту кількість нулів у сумі, що дорівнювала би відкату, отриманому від страховика.
У такий спосіб пан Турчак збирався наповнити міський бюджет. Як щодо столичної скарбниці – невідомо, а от власну кишеню чиновник, безумовно, наповнив би обов’язково. До речі, його ідеї ще може використати заступник голови КМДА Ігор Ніконов. Він вже провів аудит і дійшов невтішного висновку, що київські фінанси «співають романси». Тож питання наповнення бюджету є актуальним, як ніколи. Чому б не запровадити тотальне медичне страхування? Черновецький вигадував ще й не таке.
Що стосується Олександра Кубракова, то це також – великий креативщик. Саме йому належить ініціатива щодо введення єдиного електронного проїздного квитка, впровадження якого мерія Попова збиралася віддати неназваному інвестору разом з повним карт-бланшем. Оскільки цей інвестор збирався «відбити» на проекті вкладені ним кошти, саме він й мав визначати правила гри, включно з тарифами на проїзд, системою придбання та використовування такого квитка тощо. А якими були б ці правила з точки зору пересічного киянина, можна навіть не говорити.
Ще двоє радників Кличка – Богдан Баласинович та Павло Демінський – поки що не встигли перекочувати у виконавчу владу, тож ці добродії залишаються на своїх містах. Балансиновичу радити – не вперше. В його послужному списку вказана посада радника першого віце-прем’єр-міністра – мова йде про період з 2006-го о 2007-ий рік, коли згадане крісло належало Миколі Азарову.
Пізніше Балансинович був помічником нардепа Юлії Льовочкіної – сестри екс-голови АП Сергія Льовочкіна. Цей відтинок своєї біографії Балансинович коментує так: Льовочкіної він не зрікається, але зазначає, що співпраця з нею була потрібна виключно для реалізації проекту «Чисте місто».
Цей проект передбачав побудову в Україні десяти сміттєпереробних заводів, а пані депутатша виступала свого часу автором законопроектів щодо утилізації сміття. А от будь-яке знайомство з її знаменитим братом Баласинович категорично спростовує.
Останній, четвертий, радник Кличка не може похвалитися зв’язками у настільки високих сферах. В його випадку все прозоро й зрозуміло: Павло Демінський – бізнесмен і, як кажуть джерела, співзасновник (разом з братом Кличка Володимиром) низки фірм – ТОВ "Кватро М", ТОВ "Терра Нова", ТОВ "МБ Україна" тощо.
Цікаво, що днями Кличко заявив, що ще не визначився з кількістю своїх заступників а посаді голови КМДА. Їх може бути і четверо, і п’ятеро, і шестеро, міркував вголос Кличко. Окреме неоране поле – заступники, власне, мера. Поки що в якості міського голови відомий боксер має тільки одного «зама» – Олексія Рєзнікова, секретаря Київради.
Але «заступники у мера будуть», обіцяє Кличко. Він анонсує ЗМІ, що формує «нову команду», що прийдуть «нові люди», котрі виступлять у ролі «кризис-менеджерів». Незабаром, підкреслює Кличко, ми всі почуємо про подібні призначення.
Відтак чекаємо кризис-менеджерів з резюме, де відзначені усі негативні постаті недавнього минулого – від Попова до Льовочкіна, від Партії регіонів до когорти знищувачів Києва. Тенденція закладена така, що сподіватись на інший розвиток подій не доводиться. Все одно київський мер робить виключно те, що йому заманеться, дещо неправильно трактуючи отриманий ним на виборах високий результат. Куди заведе чемпіона світу подібна практика – побачимо у жовтні 2015-го.
Якщо тільки не значно раніше…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.