Чотири радники Кличка й одне метро на Троєщину

14 червня 2014, 18:10
Власник сторінки
1
606

Обриси майбутньої «збірної» Кличка стають дедалі чіткішими. «Молоду команду» ми вже проходили, тепер вивчатимемо «команду фахівців»

Поки що пошуковик Google у рівних пропорціях видає посилання на Кличка-спортсмена та на Кличка-політика. Якщо друга іпостась Віталія у кінцевому підсумку відправить першу у нокаут, вважатимемо, що 25 травня 2014-го кияни зробили правильний вибір. Але почин у новообраного мера виходить не надто добрий.

Ви скажете, що з моменту «інаугурації» Кличка минуло замало часу? В масштабах вічності – так. Але з часом у чемпіона взагалі проблеми: в жовтні 2015-го – наступні мерські вибори. Це не п’ятирічний президентський термін, тож прискорюватися треба тут і зараз.

Між тим перші дві сесії Київради минули без жодної користі. А збираються столичні депутати не так вже й часто. І якщо першу сесію (коли присутні знайомилися, отримували посвідчення, роздивлялися мера) можна назвати презентаційною, то за втрачену другу прощення нема.

            Замість того, аби швидко сформувати комісії КР, обрати секретаря та засукати рукава, депутати заповзялися перейменовувати вулиці. При всій глибокій шані до полеглих героїв Майдану – це не завдання номер один для міста, яке по вуха у боргах.

Але й на те, щоб перейменувати Інститутську на вулицю Небесної Сотні, Київрада не спромоглася. Вирішила провести громадські слухання з питання, вирішення якого займає кілька хвилин. Тим паче, що народ щодо перейменування Інтитутської своє слово вже сказав.

            Підозрюю, що громадські слухання з приводу міської топоніміки виконають роль димової завіси. Назви вулиць обговорюватиме вся столиця. Авжеж, у нас – демократія. А от дерибан посад в Київраді пройде повз киян – в цьому можна навіть не сумніватися.

            Втім, чого насправді варта теперішня Київрада, ми побачимо на виборах її секретаря та при розподілі комісій. Останнє обіцяє бути видовищем не для слабкодухих (шкода лишень, що основна частина дійства відбуватиметься у кулуарах).

Що ж до секретаря, то тут мер Кличко (який має запропонувати його кандидатуру) взяв тайм-аут. За законом, він має 30 днів на те, аби визначитися з персоналіями.

            При цьому абсолютно очевидним є те, що визначатися буде не так Кличко, як Порошенко. А затримка якраз й пов’язана із тим, що президентові, м’яко кажучи, зараз трохи не до секретаря Київради. Посвячені у цю кухню констатують: замість незалежного мера Київ отримав «зіц-предсєдатєля» на кшталт Олександра Попова.    

            Втім, є досить влучне прислів’я: короля «робить» почт. В свою команду Віталій Кличко обіцяв заангажувати професіоналів. Поки що відомі прізвища чотирьох радників Кличка, з першим – забудовником Ігорем Ніконовим – мер визначився майже відразу.

Ніконов є навіть не просто радником, а керівником групи радників, тобто першим та найнеобхіднішим гуру. Про цю особу не писав лише лінивий: партнер Фірташа та кум Льовочкіна, девелопер кількох архітерктурних потвор, які назавжди зіпсували вигляд міста.

Про Ніконова сказано доволі. Компанію йому складає Богдан Баласинович, кандидат в парламентарі від «УДАР», котрий у 2012-му вибори програв. В період з 2006 по 2007 рр. Баласинович вже працював радником – а радив він тоді першому віце-прем’єру України, чи то пак Миколі Азарову.

Наступний радник – Павло Демінський, екс-депутат Київради, котрий у 2010-му склав повноваження за власним бажанням, він же – бізнес-партнер Кличка по Чорноморській інвесткомпанії та фірмі BLASIG, що займається нерухомістю.  

Четвертий в команді – Павло Рябікін, чинний депутат Верховної Ради від «УДАРу». Отож, в четвірці професіоналів від Кличка – двоє бізнесменів та півтора депутати. З парламентарями від «УДАРу» у Кличка – окрема цікава історія.

Є інформація, що кількох із них (найбільш впізнававних спікерів фракції) мер запрошує у заступники… глави КМДА – посади, яка поки що йому не належить. Нардепи коливаються – така робота означатиме здачу мандату, а всі вони націлені на майбутні парламентські вибори.

Те, що у Віталія – така коротка лава запасних, ще пів-біди. Куди як гірше, що «УДАР» провів до Київради щонайменше з два десятки депутатів з колишньої більшості Черновецького або пов’язаних із ними людей. Тобто кожен шостий в Київраді – прибулець з «космічного» минулого Києва. А дякувати за це слід «УДАРу».

Весь цей контингент пройшов до Киїради не для того, аби втілювати в життя декламації Кличка про «європейську столицю». Горбатого могила виправить, й колишніх владців – так само. Забудовники, бізнесмени, латифундисти будь-якого калібру вимагатимуть свій пай у «київському торті». І це з одного боку.

А з іншого Кличко орієнтуватиметься на свого «старшого» політичного партнера, що, зрештою, може негативно вплинути кар’єру обох. Адже кожен промах Кличка так чи інакше відбиватиметься й на Порошенкові. Між тим при тій довірі до президента, котру засвідчили недавні вибори, добитися можна було б чимало.

У який спосіб? Наприклад, активно залучаючи інвесторів. Не відлякуючи їх не баченою в цивілізованому світі корупцією, а створюючи для них зелений коридор. Загалом добитися можна було б багато чого, якби тільки міський голова був – повторимося – фігурою самостійною.

Ні, Віталій, безумовно старається. Він вже проінспектував київські ринки, пообіцяв побудувати паркінги у центрі міста, його фракція готується внести проект постанови про заборону продажу алкогольних напоїв. Що ж, тема – як казали у часи медведчуківських темників – «важлива та актуальна»…

А ще мер виступив в ефірі ТРК «Київ» й повідомив, що метро на Троєщину не буде. Поєднання «метро» і «Троєщини» кияни давно сприймають не як одиницю реальності, а як такий собі міський мем – відповідник повної безнадії.

Кличко повідомив, що така гілка підземки з’їла б 18 мільярдів гривень зі столичного бюджету. А їх у скарбниці нема. Натоміть можна нашкребти мільярдів 4-5 й добудувати Подільський мостовий перехід, що вирішить проблему поєднання Троєщини з центром. Років так через півтора-два, тобто вже після наступних виборів…

А до того Кличко займеться боротьбою з незаконно встановленими «малими архітектурними формами». Недавній керівник КМДА Володимир Бондаренко, котрий подав у відставку, тонко «потролив» Кличка з цього приводу. «Я йому вже говорив, що в нього у фракції є хороші спеціалісти по МАФах – у декого з нардепів «Удару» їх по 500 і більше», – цитує Бондаренка «Главком».    

Відтак обриси майбутньої «збірної» Кличка стають дедалі чіткішими. «Молоду команду» ми вже проходили, тепер вивчатимемо «команду фахівців».  І так – до нескінченності?  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.