щодо безпрецедентного, протиправного зняття з виборчих перегонів кандидатів

15 травня 2014, 17:41
Власник сторінки
Голова Партії захисників Вітчизни
0
53

Заява Партії захисників Вітчизни щодо безпрецедентного, протиправного зняття з виборчих перегонів кандидатів на посаду Київського міського голови, вчинення акту політичної розправи та, можливого, зрив

Події, що склалися в зв’язку зі зняттям з виборчих перегонів кандидатів на посаду Київського міського голови та кандидатів до Київської міської ради є безпрецедентними та такими, що порушують конституційні засади народовладдя.

Пізно ввечері, майже в ніч з 13 на 14 травня Київська міська виборча комісія здійснила акт розправи з конкурентами та безпрецедентно, безпідставно, не маючи жодних законних підстав, скасувала реєстрацію кандидатів на посаду Київського міського голови - Івана Салія та Олесі Оробець. 

Івана Салія та Олесю Оробець згідно Закону було зареєстровано Київською міською виборчою комісією кандидатами на посаду Київського міського голови 25 та 26 травня відповідно. Проте, за 11 днів до голосування, на своєму засіданні члени ТВК від партії УДАР, Батьківщина ( ініціатором питання були представники саме цієї партії), Партії регіонів, Компартії, демонструючи «дивну єдність», проголосували, не маючи на це жодних законних підстав,  за скасування реєстрації кандидатів на посаду Київського міського голови та кандидатів у депутати до Київської міської ради.

Зняти з виборчих перегонів Салія та Оробець можливо було лише скасувавши попередні Постанови ТВК про реєстрацію кандидатів. Хочемо нагадати, що  ст. 45 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» встановлено виключний перелік підстав для скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови:

 1. Територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови в разі:

1) звернення відповідного кандидата в будь-який час після його реєстрації, але не пізніш як за одинадцять днів до дня виборів, із письмовою заявою про відмову від балотування. Ця заява відкликанню не підлягає;

2) звернення місцевої організації партії, яка висунула відповідного кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, в будь-який час після його реєстрації, але не пізніш як за одинадцять днів до дня виборів, про скасування рішення про його реєстрацію відповідно до рішення цієї місцевої організації. Це звернення відкликанню не підлягає;

3) припинення громадянства України кандидата;

4) визнання судом кандидата недієздатним чи набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;

5) порушення кандидатом вимог частин третьої - шостої статті 35 цього Закону;

6) виявлення територіальною виборчою комісією обставин, за яких особу не може бути обрано депутатом або сільським, селищним, міським головою відповідно до статті 9 цього Закону;

8) ліквідації місцевої організації партії, яка висунула кандидата.

Особа, яка висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, може одночасно бути висунута лише кандидатом у депутати до відповідної ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі або кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови.

Особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному чи одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, одномандатних мажоритарних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів.

Особа, висунута кандидатом у депутати міської ради в багатомандатному виборчому окрузі, може одночасно бути висунута кандидатом на посаду міського голови місцевою організацією лише однієї політичної партії або шляхом самовисування.

Вважаємо, що дана норма закону справді може бути витлумачена неоднозначно.  

Якщо Київська міська виборча комісія вбачала двозначність в нормі Закону, то їй необхідно було звернутися до Центральної виборчої комісії для роз’яснення. Тому, якщо в ТВК не має роз’яснень від ЦВК та офіційного тлумачення Конституційного Суду України, то вона не мала права самостійно тлумачити Закон та знімати з виборчих перегонів кандидатів на посаду міського голови та кандидатів в міські депутати.

Таким чином,  Київська міська виборча комісія безпрецедентно та безпідставно зняла з виборчих перегонів, намагаючись зірвати весь виборчий процес в місті Києві, в останній день перед друкуванням бюлетенів для голосування прийняла акт розправи з політичними конкурентами. Тому, ми вважаємо дані дії як політичну розправу над вищевказаними кандидатами, оскільки ним було проведено ряд зустрічей з виборцями, розповсюджувались агітаційні матеріали, подавались кандидати у члени дільничних виборчих комісій.

Право обирати міського голову належить виключно київській громаді - кожен кандидат на посаду міського голови повинен отримати оцінку від виборців, а не бути знятим з перегонів за короткий термін до виборів, посилаючись на сумнівні підстави.

Ті, хто сьогодні хоче усунути своїх противників, використовуючи підкилимні технології, зводячи рахунки з політичними конкурентами, повинні бути викинуті на політичний смітник.

Партія захисників Вітчизни завжди відстоювала принципи справедливості, законності, рівності, вільності, конституційності, неупередженості, верховенства права та виступає за припинення безвладдя, яке існує в Києві, відновлення районних рад в місті Києві та наближення влади до людей.

Тому, Партія захисників Вітчизни вимагає від Центральної виборчої комісії та Київської міської виборчої комісії негайно:

- відновити порушені права кандидатів на посаду Київського міського голови та кандидатів у депутати;

- дати можливість громаді Києва самій визначитися у тому, хто буде представляти її інтереси на посаді Київського міського голови та в Київській міській раді.

 

 

Єдиним джерелом влади є народ.

Ми віримо, що Київ стане найкращим Європейським містом.

 

 

Голова Партії захисників Вітчизни                              Юрій     Кармазін

 

 

14 травня 2014 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.