Обмеження, припинення, зупинення житлово-комунальних послуг є протиправним

05 травня 2014, 12:29
Власник сторінки
0
1061

до уваги споживачів, клієнтів фірми тмм (tmm.ua), яких зобов’язали підписати договори про надання житлово-комунальних та інших послуг, якими помилково передбачено право обмежити, припинити, зупинити


 

В.Хабібуллін: Обмеження, припинення, зупинення житлово-комунальних послуг є протиправним

 

 

 

…до уваги споживачів, клієнтів фірми тмм (tmm.ua), яких зобов’язали підписати договори про надання житлово-комунальних та інших послуг, якими помилково передбачено право обмежити, припинити, зупинити послуги…

 

 

 

Відповідачем фірмою тмм (tmm.ua) , в ПРИМУСОВОМУ порядку та без обговорення, зобов’язано було Позивача - СПОЖИВАЧА підписати Договір про надання житлово-комунальних та інших послуг (далі – Договір).

 

Позивач є СПОЖИВАЧЕМ житлово-комунальних послуг у розумінні Закону України «Про захист прав споживачів».

 

У відповідності до ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» (Судовий захист прав споживачів): 1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. 2. При задоволенні вимог споживача суд ОДНОЧАСНО ВИРІШУЄ ПИТАННЯ щодо відшкодування МОРАЛЬНОЇ (немайнової) шкоди. 3. Споживачі ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ СУДОВОГО ЗБОРУ за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

 

Згідно останнього АНАЛІЗУ Верховним Судом України судової практики з розгляду цивільних справ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ (2009-2012 рр.) передбачено, що: …при вирішенні спорів про захист прав споживача слід ураховувати, що ТЯГАР ДОКАЗУВАННЯ ОБСТАВИН, ЯКІ ЗВІЛЬНЯЮТЬ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ за невиконання чи неналежне виконання зобов’язання, в тому числі і за спричинену шкоду, ЛЕЖИТЬ … НА ПОРУШНИКОВІ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ.

 

 

Відповідачем фірмою тмм (tmm.ua) ПОМИЛКОВО внесено в Договір:

 

-п.2.3.5. цього Договору, яким вказано, що: «Відповідач «має право» ОБМЕЖИТИ або ПРИПИНИТИ надання послуг Позивачу».

 

-п.4.1.8. цього Договору, яким вказано, що: «є підставою для ЗУПИНЕННЯ надання послуг Відповідачем, передбачених у Додатку до даного Договору».

 

Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує:

 

 

(1)             Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує Закон України «ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ»:

 

a.                 ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів», відповідно до якої - Відповідач НЕ ПОВИНЕН ВКЛЮЧАТИ У ДОГОВОРИ із споживачем умови, які є несправедливими, а тим більше незаконними, протиправними. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача.

 

 

(2)             Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує Закон України «ПРО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ»:

 

a.                 Відповідно до ч.3 ст. 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» комунальні послуги надаються споживачам БЕЗПЕРЕБІЙНО, виключно за винятком часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт, ліквідацію наслідків аварій або дії обставин непереборної сили, тощо.

 

 

(3)             Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує ПРАВИЛА НАДАННЯ ПОСЛУГ з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630:

 

a.                 Відповідно до п. 3 правил, послуги надаються споживачам БЕЗПЕРЕБІЙНО, виключно за винятком часу перерв, визначених відповідно до частини третьої статті 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

 

b.                Згідно п.25 вказаних правил, ВІДКЛЮЧЕННЯ споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

 

 

(4)             Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує ТИПОВИЙ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. N529:

 

a.                 Відповідно до п.14 Типового договору Споживач несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасне внесення платежів за послуги ТІЛЬКИ шляхом сплати пені.

 

 

(5)             Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує Рішення ІНСПЕКЦІЇ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ У М. КИЄВІ:

 

a.                 Інспекцією з питань захисту прав споживачів у м. Києві згідно проведеної комплексної ПЕРЕВІРКИ ПОРУШЕНЬ ПРАВ СПОЖИВАЧА – листом №07-16-05/1647 від 13.06.2013 року – вже ВИЗНАНО порушення прав споживача та ПРИТЯГНУТО фірму тмм (tmm.ua) до відповідальності щодо порушення прав Споживача з САМОВІЛЬНОГО ВІДКЛЮЧЕННЯ гарячого водопостачання.

 

 

(6)              Внесення у Договір п.2.3.5. та п.4.1.8. є протиправним, суперечить та порушує СУДОВУ ПРАКТИКУ (судові рішення, які набрали законної сили):

 

a.                 Справа №761/5505/13-ц, Провадження №2/761/3816/2013, Шевченківський районний суд м. Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/32582215);

 

b.                Справа №22-ц-796/11878/2013, Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/33189056);

 

c.                 Справа №22-ц/796/13382/2013 Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/35710252);

 

d.                Справа №6-54812ск13 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (http://reyestr.court.gov.ua/Review/36473147).

 

e.                 Вказаними судовими рішеннями ВИЗНАНО незаконними, протиправними дії Відповідача фірма тмм (tmm.ua)  щодо порушення прав Споживача з самовільного ВІДКЛЮЧЕННЯ гарячого водопостачання. Рішеннями судів визнано, що самовільне ВІДКЛЮЧЕННЯ від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Будь-яке відключення від водопостачання та водовідведення є ПРОТИПРАВНИМ.

 

f.                  Судами встановлено, що фірма тмм (tmm.ua)  виконує послуги ЛИШЕ з управління будинком (групою будинків). Між фірма тмм (tmm.ua)  з відповідними компаніями, які мають ЛІЦЕНЗІЇ на централізоване постачання теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання, укладені ДОГОВОРИ, зокрема договір на надання послуг з виробництва та постачання теплової енергії № 340305 від 01.12.2010р. з Акціонерною енергопостачальною компанією «КИЇВЕНЕРГО» про надання послуг споживачу, фірма тмм (tmm.ua)  про БЕЗПЕРЕБІЙНЕ постачання теплової енергії у вигляді гарячої води на межу балансової належності для потреб опалення — в період опалювального сезону, для гарячого водопостачання — протягом року згідно із заявленими споживачем величинами приєднання теплового навантаження.

 

g.                 Судами встановлено, що процедура ПРИПИНЕННЯ постачання теплової енергії споживачу має певний порядок та може здійснюватись ЛИШЕ ПОСТАЧАЛЬНИКОМ (ВИРОБНИКОМ) особисто. фірма тмм (tmm.ua)  НЕ Є ПОСТАЧАЛЬНИКОМ (ВИРОБНИКОМ) теплової енергії, а тому ПРИПИНЕННЯ постачання теплової енергії фірмою тмм (tmm.ua)  здійснено з порушенням діючого законодавства України та визнано ПРОТИПРАВНИМ.

 

h.                До посилання представника фірма тмм (tmm.ua)  на те, що відповідач фірма тмм (tmm.ua)  Є ВЛАСНИКОМ ВНУТРІШНЬО БУДИНКОВИХ МЕРЕЖ та у зв'язку з цим може здійснювати ВІДКЛЮЧЕННЯ від відповідних мереж, колегія суду СТАВИТЬСЯ КРИТИЧНО.

 

i.                   Так як відповідно до ст. 13 Цивільного кодексу України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

 

j.                   При здійсненні своїх прав особа фірма тмм (tmm.ua)   зобов'язана УТРИМУВАТИСЯ від дій, які могли б ПОРУШИТИ права інших осіб, завдати ШКОДИ.

 

k.                Не допускаються дії особи фірма тмм (tmm.ua) , що вчиняються з наміром ЗАВДАТИ ШКОДИ іншій особі, а також ЗЛОВЖИВАННЯ ПРАВОМ в інших формах.

 

l.                   При здійсненні цивільних прав особа фірма тмм (tmm.ua)  повинна додержуватися МОРАЛЬНИХ засад суспільства.

 

m.              У разі недодержання особою фірма тмм (tmm.ua)  при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені частинами другою - п'ятою цієї статті, суд може зобов'язати її, фірму тмм (tmm.ua)  ПРИПИНИТИ зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.

 

n.                Правовідносини з постачання теплової енергії регулюються зокрема вищенаведеними нормативно - правовими актами, якими передбачено виключні випадки та порядок ВІДКЛЮЧЕННЯ споживача від мереж електропостачання, водопостачання та водовідведення.

 

o.                Вищенаведеними нормами НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО ВЛАСНИКА МЕРЕЖ фірма тмм (tmm.ua) , ЯКИЙ НЕ Є ПОСТАЧАЛЬНИКОМ ПОСЛУГ з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення САМОВІЛЬНО ПРИПИНЯТИ, ОБМЕЖУВАТИ такі послуги споживачам.

 

p.                За цими фактами ВІДКРИТО ряд КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ відносно службових осіб фірма тмм (tmm.ua)  за порушення прав споживача у Єдиному реєстрі досудових розслідувань: №42012110080000017, №42012110000000049, №42012110000000250 (додається).

 

 

Таким чином, ОБМЕЖЕННЯ, ПРИПИНЕННЯ, ЗУПИНЕННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, САМОВІЛЬНЕ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ОПАЛЕННЯ, ПОСТАЧАННЯ ХОЛОДНОЇ ТА ГАРЯЧОЇ ВОДИ І ВОДОВІДВЕДЕННЯ Є НЕЗАКОННИМ, ПРОТИПРАВНИМ І ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ, але має відповідний порядок та може здійснюватись лише ПОСТАЧАЛЬНИКОМ (ВИРОБНИКОМ) особисто, яким Відповідач фірма тмм (tmm.ua)  не є.

 

 

Отже, внесення (наявність) у договорі п.2.3.5. та п.4.1.8. має бути ВИЗНАНО СУДОМ ПРОТИПРАВНИМ, оскільки СУПЕРЕЧИТЬ та ПОРУШУЄ чинне законодавство та наявну судову практику та вказані пункти договору мають бути ВИЗНАНІ недійсними (ВИКЛЮЧЕНІ з договору).

 

 

Враховуючи викладене вище, на підставі Конституції, ЦК, Закону «Про житлово-комунальні послуги», Закону «Про захист прав споживачів», Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений Постановою КМУ від 20 травня 2009 р. N529, Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених Постановою КМУ від 21 липня 2005 року №630, наявної СУДОВОЇ ПРАКТИКИ: Справа №761/5505/13-ц, Провадження №2/761/3816/2013, Шевченківський районний суд м. Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/32582215); Справа №22-ц-796/11878/2013, Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/33189056); Справа №22-ц/796/13382/2013 Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/35710252); Справа №6-54812ск13 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (http://reyestr.court.gov.ua/Review/36473147) та ЦПК України, -

 

 

СПОЖИВАЧ МАЄ ПРАВО ПРОСИТИ СУД:

 

 

(1)             Задовольнити позовні вимоги ПОЗИВАЧА – СПОЖИВАЧА та ВИЗНАТИ протиправними та незаконними дії фірми тмм (tmm.ua)  ТОВ (03146, м. Київ вул. Чаадаєва, 2-Б, код ЄДРПОУ 14073675, tmm.ua), що виявились у ВКЛЮЧЕННІ (ВНЕСЕННІ) у Договір про надання житлово-комунальних та інших послуг - п.2.3.5. та п.4.1.8. цього Договору.

 

 

(2)             ВИЗНАТИ протиправним, незаконним, недійсним та ВИКЛЮЧИТИ п.2.3.5. та п.4.1.8. з Договору про надання житлово-комунальних та інших послуг, як такий, що порушує права споживача житлово-комунальних послуг, суперечить чинному законодавству: Закону «Про житлово-комунальні послуги», Закону «Про захист прав споживачів», Типовому договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений Постановою КМУ від 20 травня 2009 р. N529, Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630, наявної судової практики: Справа №761/5505/13-ц, Провадження №2/761/3816/2013, Шевченківський районний суд м. Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/32582215); Справа №22-ц-796/11878/2013, Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/33189056); Справа №22-ц/796/13382/2013 Апеляційний суд міста Києва (http://reyestr.court.gov.ua/Review/35710252); Справа №6-54812ск13 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (http://reyestr.court.gov.ua/Review/36473147).

 

 

(3)             Стягнути з Фірми тмм (tmm.ua)  ТОВ (03146, м. Київ вул. Чаадаєва,2-Б, код ЄДРПОУ 14073675, tmm.ua) на користь ПОЗИВАЧА – СПОЖИВАЧА МОРАЛЬНУ ШКОДУ – 100.000,00 гривень (споживачі ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ СУДОВОГО ЗБОРУ за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав).

 

 

З ВЕЛИКОЮ ПОВАГОЮ І СПОДІВАННЯМ

ВИЯВИТИСЯ КОРИСНИМ,

 

 

Вадим ХАБІБУЛЛІН

 

 

Голова Київської обласної колегії адвокатів

Голова Громадської ради

при Державній виконавчій службі України

Голова Нової солідарної України

 

 

____________________

KHABIBULLIN.kiev.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКОВО ПО ТЕМІ:

 

В.Хабібуллін: «Як боротися з житлово-комунальним шахрайством»

 

Чи можемо не сплачувати за новими тарифами на житлово-комунальні послуги?

 

В.Хабібуллін фірма тмм РАХУНКИ ПОРУШЕННЯ ПРАВ СПОЖИВАЧА ЖКП

 

В.Хабібуллін фірма тмм ЧИ МОЖУТЬ ПРИПИНЯТИ ЖКП, ВІДКЛЮЧАТИ ВОДУ, ОПАЛЕННЯ

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.