Транспорт Києва. Реформувати

08 квітня 2014, 14:11
Власник сторінки
Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат
0
27

Що потрібно зробити

Ознакою будь-якого сучасного мегаполісу є наявність добре розвиненої та організованої транспортної інфраструкутри.

До прикладу, у місті Прага за період 2009-2010 роки було закуплено 300 нових сучасних трамваїв, зо відповідають усім показникам безпеки є в повному обсязі адаптовані для перевезень людей з особливими потребами. (Це так, щоб було зрозуміло, як справжнє європейське місто дбає про розвиток транспортної галузі та комфорт і безпеку перевезень пасажирів).

Але повернімось до міста Києва.

У столиці наземним комунальним транспортом опікується КП "Київпастранс". Хотілося б дещо детальніше зупинитися на діяльності даного підприємства. Вказане Комунальне підприємство створене у 2001 р. З того періоду по даний час очолює КП Ламбуцький Микола Михайлович.

Найголовніше та найболючіше проблемне питання тут є виплата заробітної плати.

Так наприклад, в окремі періоди, зарплата транспортникам Києва зарплата не виплачувалась по два місяці і більше. І тут зайве нагадувати, що обов'язок виплати заробітної плати двічі на місяць встановлений Конституцією України, Кодексом законів про працю України, Законом України "Про виплату заробітної плати", а за невиплату заробітної плати встановлена кримінальна відповідальність.

Таку невчасну виплату заробітної плати працівникам очільники КП "Київпастранс" та керівництво міста аргументують збитковістю та невчасною та не в повному обсязі компенсацією вартості проїзду пільгових категорій громадян з державного та міського бюджету. Начебто підприємство щомісячно недоотримує на ці цілі значну суму. Однак, жодним чином відсутні пояснення чому ж саме ці кошти використовуються для виплати заробітної плати працівникам. Незрозуміло також як вираховується кількість а відповідно і вартість перевезених пільговиків. Мовляв існує якийсь такий собі середній розрахунок, а може це робиться, даруйте, зі стелі.

Голова КМДА неодноразово обіцяв вжити заходи для погашення заборгованості із виплати заробітної плати, однак гроші транспортники вчасно так і не отримують.

Слід зазначити, що КП "Київпастранс", як і будь-яке інше підприємство може займатись і підприємницькою діяльністю.

Ось приблизний перелік того на чому заробляє підприємство:

- розміщення реклами (зовнішньої, внутрішньої) на одиницях рухомого складу;

- перевезення пасажирів за допомогою комерційних таксомоторних маршрутів (частка КП "Київпастранс" на ринку "маршруток" Києва складає близько 30-35%);

- здача в оренду нерухомого майна, що перебуває на балансі підприємства;

- збір виручки з оплати проїзду пасажирів (до прикладу щоденний об'єм перевезень на одній лише лінії швидкісного трамваю складає 100 000,00 пасажирів на день).

Отже, виходячи із пояснень очільників підприємства та керівництва КМДА оплата праці працівників здійснюється лише бюджетних коштів, не враховуючи надходжень прибутків від вище переліченої діяльності.

 

Тепер хотілось би перейти до загальної картини транспорту в місті та проблем рухомого складу.

Так, добудувавши (хоча недоліків і недоборок дуже багато) лінію швидкісного трамваю у місті, було обіцяно, що на ній будуть експлуатуватись нові трамвайні вагони. Дійсно близько 10 таких вагонів було закуплено. Однак, левова частка перевезень на лінії здійснюється старими вагонами Т-3 Чехословацького виробництва 80-х років. Інша ж частина це відремонтовані та перероблені ці ж самі вагони Т-3. Принцип такої переробки виглядає приблизно наступним чином: беруться 2 старі вагони Т-3, поміж ними вшивається нова низькопола секція для пасажирів з особливими потребами, фарбується, встановлюються нові сидіння і т.д. Погодьтеся, важко назвати новим трамваєм.

Тут слід також додати, що за останні роки було демонтовано значну частину рейок, а тут уже байдуже, чи старий, чи новий, жоден трамвай не поїде...

Варто зауважити, що приблизно 30-35% рухомого складу, що виходить із депо, туди ж повертається (так звані з'їзди).

Виробничі ж бази депо та автобусних парків недоукомплектовані ремонтними робітниками.

Директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА (до речі колишній директор департаменту транспорту Харківської міськради при якому електротранспортники Харкова страйкували місяцями).

У цій довідці, я перелічив лише десяту частину проблем наземного комунального транспорту Києва.

Виникає питання на якому ж транспорті в майбутньому будуть їздити кияни і чи збережеться він узагалі, чи повністю буде витіснений незручними та некомфортними маршрутками?

 

Рекомендації, що потрібно зробити:

1.      Провести глибинний аналіз та повний аудит діяльності за останні роки КП «Київпастранс».

2.      Проаналізувати, який дохід отримує КП «Київпастранс» від здачі приміщень в оренду; реклами, комерційних маршрутів; розміщення кіосків та дослідити на які потреби виділяються дані кошти.

3.      Оптимізувати витрати підприємства.

4.      Проаналізувати кількість пільгових категорій громадян, що користуються громадським транспортом із відповідними детальними розрахунками.

5.      Провести повну перевірку рухомого складу, щодо можливості подальшої експлуатації окремих одиниць рухомого складу.

6.      Ліквідувати заборгованість підприємства та вживати дії для її уникнення у майбутньому.

7.      Затвердити програму оновлення рухомого складу та закуповувати рухомий склад на відкритих конкурсах. Ключові умови: безпека, якість, комфорт, надійність.

 

8.      Перевірити умови і постачальників у яких закуповуються, запасні частини, техніка, пальне та послуги. В разі необхідності, переглянути та переукласти такі договори.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.