Андрій Вавриш: Піаніно як спосіб подолання самотності

05 вересня 2013, 13:28
Власник сторінки
Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА
0
320

Все почалося в місті Шеффілд, у центральній Англії.

 Одного дня біля звичайного житлового будинку там з’явилося фортепіано. Це не було якоюсь новацією міської влади – звичайний збіг обставин. Власник інструменту просто не зміг затягнути громіздкий предмет до свого нового помешкання. Тоді йому прийшла думка використати таку ситуацію з користю для людей. Він просто дозволив усім бажаючим грати на інструменті, який стояв під будинком.

 З цього випадку почалася масштабна світова акція «piano in the city». Її суть в тому, щоб зробити міське життя цікавим, мелодичним та яскравим. І для цього не обов’язково прикладати багато зусиль. Достатньо встановити в людних місцях вуличні музичні інструменти, наприклад, піаніно. На сьогодні більше тисячі таких інструментів встановлено в 38 містах світу. Лондон, Торонто, Сідней, Барселона, Нью-Йорк, Женева, Мюнхен та багато інших міст вже стали музичними. Тепер до них приєднався й Київ.

 З ініціативи Департаменту містобудування та архітектури на Хрещатику, 32, поблизу будівлі КМДА, вже встановили вуличне піаніно. Причому не витративши жодної бюджетної копійки. Все за рахунок ентузіазму та небайдужості працівників Департаменту.

 За неповний місяць піаніно перетворилося на об’єкт паломництва для багатьох аматорів і навіть для професіоналів. Вони не соромлятся дарувати киянам музичні подарунки. Можливо, не у всіх добре виходить, зате від душі. На цьому ми зупинятися не збираємося. Незабаром подібний вуличний інструмент з’явиться й на Подолі.

Скептики можуть знизати плечима. Мовляв, все це забаганки, які не мають стосунку до справжнього містобудування. Але світова практика спростовує цю думку. Розвинуті міста ХХІ століття вже давно не живуть за принципом «зранку – на завод, ввечері – в спальний район». Передові архітектори та управлінці успішно вирішують ключову проблему мегаполіса – проблему самотності. Адже замкнена в офісі а потім в квартирі людина дуже гостро відчуває нестачу спілкування. Хронічна самотність це типова хвороба великих міст і Київ тут не виключення. Рецепт її подолання простий – створення умов для активного особистого спілкування людей між собою. Не через соцмережі, не по телефону, не крізь автомобільне скло, а в атмосфері комфорту, спокою та щирості.

Тому ми докладатимемо зусиль, щоб множити в Києві такі острівки. А річ, подібна до вуличного піаніно, додасть міському простору ще більшої поетичності. Завдяки створенню зручних сквериків, музичних мадйанчиків, пішохідних вулиць ми допоможемо людям вийти з офісу, авто чи квартири і подивитися на світ іншими очима. Зрозуміти, що цікаве та змістовне спілкування нічим не можна замінити. Впевнений, що чим більше буде таких точок на карті міста, тим частіше зігріватимуть нас усмішки, радість та гарний настрій киян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.