Міліція під час Євро-2012. Долаючи мовний бар'єр.

22 липня 2011, 15:50
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
3938

Скільки потрібно часу пересічній людині, аби вивчити іноземну мову з "нуля" ? 4-5 місяців вистачить для отримання базових навичок. Тоді в української міліції ще є шанс.

  До офіційного старту Євро-2012 лишається майже 10 місяців. Наприкінці минулого року заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк говорив про необхідність навчання іноземній майже 40 тис. правоохоронців. Відповідна стаття видатків у розмірі 42 млн. грн. навіть закладена в державній Цільовій програмі підготовки до ЧЄ-2012.  
 По факту маємо декілька курсів, де сьогодні правоохоронці можуть отримати навички спілкування англійською. Один з таких закладів розташований на базі Національного університету внутрішніх справ України. Крім того, головний інспектор Управління ДАІ МВС України Олег Сірий запевнив, що для його колег із Центрального апарату МВС такі курси вже провели...

 В чому проблема ?
 
  В країнах ЄС спілкування англійською та привітне ставлення до громадян з боку "людей у формі" є нормою. В чому автор цих рядків переконався на власному досвіді. У нас ситуація склалась інакше. 
   В одній із приватних розмов полковник міліції, який побажав, аби його ім'я не озвучували, поставив риторичне питання: "Яким чином можна мотивувати сержанта ДАІ вивчити іноземну, якщо його з.п. офіційно становить близько $ 300 ?" 
  Що чекатиме на вболівальників, які не говорять українською (російською) можна переглянути тут.  Таким чином, привітна посмішка правоохоронців, на яку сподівається виконавчий директор УЄФА Девід Тейлор, викликає іронічну усмішку у відповідь. 
 Крім того, актуальною проблемою також є елементарне незнання деякими міліціянтами розташування об'єктів в самому місті. Не секрет, більшість співробітників, які патрулюватимуть вулиці під час Євро-2012, не є місцевими мешканцями. Де знаходиться Київська фортеця, Мистецький Арсенал або музей Булгакова знають навіть далеко не всі кияни.
 
 Що робити ? 

 В листопаді після жеребкування стане відомо: вболівальники яких країн відвідають фінальну частину Євро-2012. Є сподівання, що багато гостей приїде із сусідньої Росії, що відсуває мовний бар'єр.
 Крім того, міліцейські патрулі планують укріпити волонтерами. Київ  залучить 6000 добровольців, які також допомагатимуть гостям порозумітись із міліціонерами.
 За повідомленнями деяких посадовців МВС, для правоохоронців також розроблятимуть спеціальні розмовники. А на Донеччині навіть запропонували ввести "мову жестів", що полегшить спілкування із вболівальниками. 
  Заключним акордом в історії може стати наше "авось, небось да как-нибудь". Головне, аби фотокамери світових CNN та Reuters були направлені в цей час в бік футбольного поля.  
   
  
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.