Хто захистить права волонтерів Євро-2012 ?

13 вересня 2011, 10:23
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
1682

Із технічних причин мій останній блог "Чим заплатить Україна за байдужого волонтера Євро-2012 ?" був видалений. Проте, через інтерес до даної тематики та показники лічильника у 1078 читачів по пам'яті мушу поновити інформацію. Втім, дещо доповнити матері

  Мова йшла про волонтерів, як повноцінних співорганізаторів футбольного дійства, яке стартує вже за 270 днів. Зрозуміло, що за 8 місяців ні українська міліція, ні митниця разом із прикордонниками англійською не заговорять. В такому випадку, вся надія - на волонтерів зі знанням мови, а точніше їх свідоме бажання допомогти в організації турніру.

  І якщо із волонтерами УЄФА ситуація більш - менш зрозуміла. Добровольці пройдуть жорсткий відбір, будуть забезпечені формою та харчуванням, працюватимуть по 8 годин на день тощо. Загалом, організатори із УЄФА тільки на підготовку 5000 волонтерів планують витаратити близько 8 млн. євро.

 Зі свого боку, кожне приймаюче місто також планує підготувати своїх добровольців. Так місцева влада Києва заявила про необхідність залучення 6000 активістів, Харків - від 1500 до 3000, Донецьк - 4000 та Львів - 1000 волонтерів. Але як працюватимуть відібрані кадри, якщо загальноукраїнської волонтерської концепції поки не існує ? Що робити у випадку, коли "необстріляних" новачків відправлять разом із міліцією заспокоювати невгамовних фанів на підпитку ?

  В даній ситуації "порятунок утопаючого є справою рук самого утопаючого". А отже, волонтерам доведеться самостійно або колективно відстоювати свої права та інтереси перед організаторами. 

 Вкотре хочу підкреслити - тільки свідоме бажання молоді допомогти здатне врятувати проект Євро-2012 і, як наслідок, відстояти імідж України на міжнародній арені.

  До написання блогу підштовхнула показова ситуація, яка трапилась із автором декілька тижнів тому. Після якої, він замислився над доцільністю участі у волонтерському русі та засумнівався в можливості захисту власних прав у разі їх порушення. 

 Мова йде про участь в освітній подорожі із європейських студій, організаторами якої є ГО "Україна в Європі".  Штаб-квартира організації розташована в Парижі. Метою поїздки є ознайомлення української молоді: журналістів, студентів, громадських активістів із європейськими інституціями. Зрозуміло, що подорож не є безкоштовною. Її вартість складає 425 євро з учасника (без врахування оплати екскурсій).

  Від початку програма передбачала відвідування Барселонського центру міжнародних відносин та Будинку Жана Монне, що в Парижі. Також організатори анонсували навчальні семінари та тематичні лекції в кожному закладі. До всього, активній молоді, яка сплатила за подорож із власної кишені, обіцяли 3 семінари, де фахівці мали би роз'яснити засади діяльності європейських інституцій. 

 Але цього не відбулось. Освітня програма обмежилась відвідуванням  Європейського парламенту та Ради Європи в Стразбурзі. Більше того, учасникам не повернули по 25 євро за відмінений Посольством Франції в Україні  візовий збір. Разом із групи додатково зібрали 10 000 грн.  

 На пропозиції знайти компроміс із учасниками, віце-президент НУО "Україна в Європі" Володимир Посельський зухвало відповів, що студентам варто підтягнути знання про ЄС в своїх університетах, а вже потім вимагати якісь лекції.

 Після чого, почав замітати сліди попереднього анонсу, виправляючи заднім числом зміст раніше анонсованої програми. Про це автор також вказав у власних матеріалах. Загалом організація продовжує працювати та здійснювати освітні тури для українських студентів.  

 Із ширшим розслідуванням про деталі подорожі можна ознайомитись у моєму блозі. 

 Отже, хто захистить права волонтерів Євро-2012, якщо із ними будуть поводитись так само ? До кого звертатись волонтерові у разі конфлікту із організаторами, міліціонерами або невгамовними фанами ? Хто компенсуватиме волонтерові матеріальні та моральні збитки у такому випадку ? Або балаган під час Євро-2012 все спише ?

 Тільки після конкретних відповідей на перелічені запитання молодому активістові варто підписувати договір та захищати честь країни в ролі повноцінного співорганізатора футбольного дійства.   

 P.S. 

після публікації матеріалів про організаторів освітньої подорожі пан Посельський пригрозив автору цих рядків забороною на в'їзд до країн Шенгенської угоди терміном на 3 роки.

 А можливо, така сьогодні і є Україна в Європі ?       

       

    

        

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.