Чи принесе Євро-2012 безвізовий режим для України ?

23 вересня 2011, 16:24
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
2608

Платники податків виклали неабияку суму за організацію третьої за масштабами спортивної події в світі, яка стартує вже за 250 днів. Якщо підготовка Польщі суттєво фінансується із бюджету країн ЄС, Україні на таку розкіш розраховувати не доводиться.

  Реальною перевагою із проведенням Чемпіонату для українців у якості компенсації за непомірні витрати із держбюджету,  могло стати запровадження безвізового режиму із країнами ЄС.
  В такому випадку, наші співгромадяни мали б змогу подорожувати на Захід та залишатись там протягом 90 календарних днів. При цьому,  не вистоювати черги в іноземних Консульствах, збирати купу документів, оплачувати оформлення віз та сумнівне посередництво візових центрів.
 На безвізових перспективах для України неодноразово наголошував і сам президент. Кроком на зустріч в даному питанні із боку ЄС став План дій із лібералізації візового режиму. Документ, який Україні надали європейські чиновники в листопаді минулого року, містить ряд реформ та покрокових дій з метою отримання безвізового статусу. 
 Днями експерти оприлюднили дані опитування щодо отримання "шенгену" українськими громадянами. Як виявилось, більшість заявників на отримання Шенгенських віз є підприємцями (кожен четвертий респондент). На другому місці - родичі мешканців країн ЄС. Після них - студенти, науковці та державні службовці.
 При цьому, найчастіше подорожують громадяни віком від 20 до 40 років. Отже, мова йде про найактивніших представників українського суспільства. Візові бар'єри для контрих є не тільки витрачанням власних коштів і часу, але й виконанням, подекуди принизливих процедур. 
 За інформацією представників ГО "Європа без бар'єрів", деякі консульства (Іспанія, Німеччина, Франція) частіше стали використовувати практику повторного візиту. Коли заявник повинен підтвердити своє повернення на Батьківщину, особисто завітавши до консульства. 
  Нововведенням також стала вимога консульства Греції в Донецьку пред'явити прописки від заявників разом із наданням данних про банківські рахунки. 
 Загалом, про якість покращення візового клімату в Україні говорить не стільки кількість виданих дозволів на відвідування країн ЄС, скільки термін перебування громадян на території "шенгену". 
 92 % заявників можуть розраховувати лише на короткострокові візи категорії "B" із правом перебування в ЄС до 3 місяців. Щасливчиків отримати категорію "D" (3-6 місяців перебування) - 6,7 % опитаних. І лише 1 % українців мають право залишатись в ЄС терміном понад 1 рік. 
 В цілому ж, поєднувати питання проведення Євро-2012 та спрощення візового бар'єру для наших співгромадян є некоректним. На цьому також наполягає посол ЄС в Україні. За його словами, організація Чемпіонату в Україні та План дій із візової лібералізації є різними проектами. 
  Як наслідок, підготовка та проведення Євро жодним чином не вплине та навряд прискорить процес візового спрощення. 
  Не зважаючи на обмеження, українці добре навчились уникати навіть найскладніші перешкоди. Підпільне виготовлення "шенгену" обійдеться в середньому у $ 1200. "Вид на жительство" є більш дорогою, але цілком можливою послугою для тих, хто бажає залишитись в ЄС довше. 
  Переконаний, співробітники іноземних консульств в Україні це чудово розуміють.  При цьому, аби позбавити українців набридливої процедури та повторити подвиг Албанії, Сербії, Боснії і Герцоговини, нашим чиновника знадобиться ще не один рік.   
  
          
  
   
  
  
 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.