Про Євро-2012 та візову лібералізацію

21 червня 2011, 22:46
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
1656

Чи подорожуватимуть українці за кордон без "шенгену" до старту Євро-2012 ?

   Як тільки став відомим факт, що Україна та Польща прийматимуть фінальну частину європейського футбольного турніру у 2012 році, від багатьох чиновників та просто небайдужих громадян доводилось чути про "цивілізаційний прорив" та "подальше членство України в ЄС". Мовляв, організація турніру здатна суттєво наблизити  нас ментально, економічно і політично  до європейської спільноти.
  Можна скільки завгодно розмірковувати про геополітині пріорітети України та її мешканців. Проте, беззаперечним лишається той факт, що безвізовий режим дозволив би зітхнути з полегшенням тисячам наших співгромадян. Довгі черги, зухвала поведінка представників іноземних консульств, принизлива процедура оформлення документів, включаючи надання приватної інформації, щоденно псують нерви охочим поїхати за кордон.
  Таким чином, безвізовий режим в контексті проведення Євро-2012 став би реальним зрушенням, яке змогли б відчути тисячі пересічних українців. 
 "Сподіваюсь, що до проведення Євро-2012 безвізовий режим з ЄС стане реальністю. Ми все зробимо, аби це стало реальністю вже в 2011 році" - доповів Віктор Янукович в січні цього року під час 41-го Світового економічного форуму, який проходив в Давосі. Також свої наміри гарант нещодавно підтвердив журналістам в Братиславі. 
 22 листопада минулого року Україна отримала План дій щодо лібералізації візового режиму із країнами ЄС. Документ передбачає проведення ряду реформ, починаючи від впровадження ID-паспортів для українських громадян і закінчуючи протидією корупції та покращенням функціонування прикордонної і митної служб. 
  Європейці вкрай прискіпливо ставитимуться не тільки до законотворчної діяльності, але й її впровадження в реальність з української сторони.
  За оцінками експертів, виконання першої (законодавчої) фази триватиме до кінця 2011. Безпосереднє втілення законів  може продовжитись до 2013 року.
  Як відомо, Польща не в праві видавати українцям візи без погодження із іншими країнами Шенгенської зони. Більше того, ситуацію ускладнює поява на українському ринку індійської компанії VFS International, яка виступає посередником під час оформлення віз між українцями та консульствами 8 країн, серед яких: Нідерланди, Бельгія, Данія, Іспанія та ін. 
 По суті, VFS є монополістом на ринку.  Громадяни повинні додатково сплачувати кошти компанії за надані послуги. 
  Якщо говорити про Євро-2012, то ситуацію може суттєво ускладнити підписання договору про співпрацю між консульством Польщі та VFS. Такий крок стане черговим бар'єром для українцям, які прагнуть потрапити до Євросоюзу.
 Наприкінці. Нещодавно голова Представництва Європейської Комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшера остаточно розвіяв міф, який пов'язував спрощення візового режиму із проведенням футбольного Чемпіонату. "Євро-2012 не варто розглядати як привід для ухилення від вимог, що стосуються видачі віз для українських громадян" -  констатував європейський чиновник.  
     
  
    
  
 
     
     
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.