На Євро Київ залишиться без волонтерів ?

20 жовтня 2011, 14:38
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
1906

В Європі кожна третя молода людина хоча би раз в житті долучалась до волонтерських акцій. Організація Євро здатна надати імпульс розвиткові волонтерства в Україні. Але у нас все, як завжд...

  Доки організатори чемпіонату продовжують "інвестувати" у незрозумілі проекти в рамках промоційної кампанії країни-господаря Євро-2012. Підготовка волонтерів, які би могли відстояти імідж України в спектоні дні Євро, опинилась під загрозою.
 
 Не так давно в Києві із пафосом відкрили головну спортивну арену України. Відтепер Олімпійський” слугує основною принадою та гордістю країни-господаря фінальної частини Євро. Але фокусування організаторів на одній лише інфраструктурній підготовці до чемпіонату може зіграти із ними злий жарт. Адже, за статистикою, іноземець проводить безпосередньо на футбольних матчах не більше 5 %  від загальної кількості часу  перебування в країні.

 Чим господарі турніру запропонують туристам розбавити спортивні заходи ? Але головне – хто та як це пропонуватиме. Зрозуміло, що вболівальникові захочеться розваг, подорожей та спілкування…

 Після того, як стало відомо, що збірна Росії гратиме в фінальній частині Євро, багато хто із організаторів зітхнув з полегшенням. Оскільки саме росіяни становитимуть суттєвий відсоток закордонних туристів під час турніру в Україні. В такому випадку, між задіяними до обслуговування Євро кадрами та туристами із сусідньої країни зникне принаймні мовний бар’єр. До всього, невибагливих гостей цілком влаштують стандарти вітчизняного сервісу.

 Але як бути із англо, франко, німецькомовними фанами ? Враховуючи те, що на вивчення англійської у правоохоронців, медиків та комунальників залишилось менше восьми місяців ?

 В такій ситуації існує єдиний безпрограшний вихід – зробити ставку на волонтерів: молодих, активних та прогресивних.  Вони говорять англійською, знайомі із українськими особливостями, орієнтуються у місті. Та головне – готові працювати на одному лише ентузіазмі та натхненні вірою у причетність до великої події під назвою Євро-2012.

 І якщо в УЄФА із волонтерським проектом все більш-менш зрозуміло: співробітники футбольної асоціації мають необхідний досвід, достатнє фінансування та вже отримали від кандидатів  понад 24 тис. заявок. То із добровольцями приймаючих міст ситуація залишається невизначеною.

 Не так давно преса широко транслювала помпезну церемонію чергового випуску волонтерів Києва. Молодь отримала сертифікати про проходження мовно-практичної підготовки та інших тренінгових програм. У заході брав участь головний відповідальний за підготовку столиці до Євро-2012 Анатолій Голубченко. До всього ж міська влада запевняла пресу про рішучі наміри навчити 6000 волонтерів для роботи під час турніру в Києві.

  Хотіли як краще …”

 Ще в травні цього року було проведено державний тендер, який мав визначити підрядників, що готуватимуть волонтерів Євро-2012 в Києві. Загальна програма фінансування проекту склала майже 19 млн. грн. Переможцями тендеру стали Національний педагогічний університет ім. Драгоманова, Київський національний університет ім. Т. Шевченка, ПП “Робот-інтелект”. Власне, на базі цих структур для добровольців й проводились навчання та підготовка до Чемпіонату.

 Але наприкінці вересня з’явилась інформація, що проект призупинено. Причина – відсутність будь-якого фінансування програми з боку КМДА протягом чотирьох місяців підготовки молоді. Заступник директора з наукової роботи та відповідальний за проект підготовки добровольців в університеті ім. Драгоманова Сергій Штепа повідомив, що держава досі не виділили жодної копійки на навчання добровольців. Таким чином, весь цей час їх підготовка по суті здійснювалось в борг.  На сьогоднішній день заборгованість перед університетом становить понад 1 млн. грн.  Зрозуміло, що зарплатня тренерів та викладачів в рамках проекту також зависла в повітрі. В середньому, кожен викладач недорахував близько 10 тис. грн. Дійшло до того, що в окремих випадках канцелярські прилади доводилось купувати за власний кошт.  

 Більше того, ще навесні університет ім. Драгоманова замовив послуги  у бази відпочинку  ТОВ Пролісок”, що в Конча-Заспі. Договір стосувався надання приміщення аби проводити тренінги для викладачів та самих волонтерів. Нині заборгованість вишу перед фірмою складає 186 тис. грн. А підприємство опинилось на межі банкрутства. Його власники  активно готуються вирішувати справу в судовому порядку.

 В центрі із вивчення іноземних мов Робот-інтелект”, який також виграв тендер, ситуація аналогічна. Зараз заборгованість перед підприємством складає понад мільйон гривень. Лише за перший етап навчання та випуск друкованої продукції держава винна 682 тис. грн. Директор фірми Любов Пшенична наголошує, що волонтерський проект в Києві знаходиться під загрозою. Також співробітники нарікають на відсутність коштів, аби хоча б надрукувати сертифікати для випускників програми. Коли буде розрахунок, поки невідомо. В самому ж КМДА ситуацію  не коментують.

 До Євро залишається все менше часу.  Якщо навіть і станеться диво та в Україні раптом з’являться європейські автобани, аеропорти та інша інфраструктура. Без належного кадрового забезпечення весь цей антураж  так і залишиться лише гарною картинкою для телевізійних камер та фотооб’єктивів туристів.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.