Динамо – не виграло. Шахтар – програв.

09 квітня 2012, 18:24
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
4021

Футбол – втратив

Є проста прописна істина: перемога у битві – це ще не перемога у війні.
Цими вихідними табло Донбас-Арени показало рахунок матчу 2-0 на користь Шахтаря. Жодне табло не показало рахунок по кількості критичних висловів на адресу команд по цьому матчі. Але можна впевнено сказати: репутаційно клуб Шахтар програв.
Пам’ятаєте наприкінці 90-х на початку нульових з’явився крилатий вислів: «Суркіс усе купив!»?
Це навіть у народному фольклорі відобразилося:

Шацких в штангу зарядил
Это Суркис всё купил!

 

Мирча шапочку забыл
Это Суркис всё купил!

 

Автогол Металл забил
Это Суркис всё купил!

Подібні рядки легко поширювалися серед вболівальників. І все через сумнівне суддівство на користь «Динамо»…
Щось подібне тепер чекає на «Шахтар». За останні 2-3 дні хіба що лінивий та затяті донецькі фанати не казали: «Ахметов усе купив!».
У народній творчості матч вже відобразили кліпом «Юрій Бакс».

Гармаш: За что?
Вакс: За 1000 у.е.

Цей кліп зібрав десятки тисяч переглядів, 7-1 на користь тих, кому сподобалася така трактовка матчу. Ось вам і поразка «Шахтаря». Розгромна поразка!
Так, вона не відобразиться на турнірній таблиці. Але Донецьк і Ахметов програЮть стратегічно. Вони просто об’єднують у своїй нелюбові до футбольного Донбасу львів’ян і кримчан, тернопільчан та херсонців.
Невже Донецьку потрібна перемога ТАКОЮ ціною? Перемога, яка веде до поразки у боротьбі за вболівальників та шанувальників футболу.
«Авторитет и уважение зарабатываются потом и кровью, но могут быть перечеркнуты в одну секунду». Це слова екс-нападника Шахтаря Євгена Шафоростова. Звичайно вони адресовані гравцям Динамо. Але замислитися над ними варто і Ахметову…

Чи є у футболі чоловіки?
Історію з вилученням Гармашем вже розклали на кісточки. Дивно, що сам Вакс відмовився коментувати.
Дійсно, спілкуватися з журналістами українським суддям заборонено. Але на місці Вакса варто було б набратися мужності і визнати свою помилку хоча б в епізоді з вилученням. Все одно на його суддівській кар’єрі – жирний хрест. Лише питання часу, коли це оголосять офіційно.
Окрім Вакса цікаво, чи наберуться мужності представники донецького «Шахтаря», які по гарячих слідах звинувачували у всьому Гармаша.
Ракицький: судья должен дать добро, чтоб выйти на поле. По делу была желтая вторая.
Луческу: детскую ошибку допустил. Вышел с поля без того, чтоб арбитр разрешил ему это сделать.
Якщо бути чесним, то Ракицькому та Луческу варто вибачитися перед Гармашем.
Визнавати свої помилки можуть лише мужні. Але чи є мужність у «Шахтаря»?
Складається враження, що основною тактикою на матч Луческу знову обрав – «симуляція, ще раз симуляція!».
Свого часу подібна поведінка Кучера призвела до вилучення Вукоєвича. У 2009-му шахтар впав як підкошений через дотик динамівця.


Тоді «Динамо» програло. А за Кучером назавжди закріпилося «баба». Воно досі висить на його сторінці на Вікіпедії
Так от якщо Луческу і далі буде давати настанови своїм гравцям симулювати, в команді може не залишитися справжніх чоловіків.
До «почесних» лав імені Кучера після останнього матчу можна сміливо включати Фернандіньо та Даріо Срна. Останній у вже згаданому кліпі «Юрій Бакс» позначається не інакше, як «Даша».
«Ещё одна такая победа, и я останусь без войска». Ці слова приписують Пірру.
Ще кілька подібних піррових перемог і слова Пірра зможуть повторити Луческу та Ахметов. А що робити фан-клубу «ZaBoys», які залишаться без свого чоловічого війська?


Футбол без телебачення
Не знаю, як інші, але коли я дивився матч, то в якийсь момент просто дістав плейєр і увімкнув музику на повну. Слухати маразм, який озвучували двоє ведучих – не було більше сил!
У чому тільки вони не звинувачували Гармаша! І правил не знає, і Динамо підводить, а він же ще і гравець збірної!
Насправді ці двоє показали свою повну профнепридатність. На рівні з Ваксом вони проспали епізод.
За їхньою версією Гармаш «самовольно покинул поле». А ще йому «надо же мозги включать», «надо книжки иногда читать» и «знать правила футбола». М-да. Судячи з почутого усе це варто робити і коментаторам.
От мені цікаво: а власники клубів дійсно хочуть, щоб ігри їхніх команд коментували такі розумники? Чи може варто замислитися: кому продавати права на телетрансляцію? Заради власних уболівальників, яких обробляють такі знавці футболу.
Те, що робили пізніше у підсумкових футбольних тижневиках, пояснити легко.
«Футбольний уік-енд» на ахметовському ТРК «Україна» інформаційно-пропагандиські відстоював лінію «Гармаш підвів команду».
«Профутбол» на 2+2 Коломойського – власників золотих медалей визначають великі гроші.
І в першій, і в другій програмах теми сюжетів підбиралися таким чином, щоб переконати глядачів у «правильній» трактовці побаченого. Щоправда допомогти розібратися у скандальному епізоді більше прагнули на 2+2.
Але все одно враження від почутого залишилося одне: слухати таких коментаторів шкідливо для розуміння футболу!
Але на відміну від радянських читачів газет (Не читайте радянських газет! – Так інших немає! – От значить ніяких і не читайте!) у українських вболівальників є вибір. Ходити на стадіони! А спірні моменти дивитися в інтернеті і без коментарів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: футбол,Шахтер,скандал
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.