Відмінена прес-конференція. Янукович - на коні

05 липня 2012, 13:59
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
2658

Відміна прес-конференції лише з одного боку можна назвати перемогою опозиції. Янукович теж може святкувати: не потрібно буде виправдовуватися перед непідготовленими журналістами...

Одне з головних правил журналістики: немає нічого абсолютно білого, і немає нічого абсолютно чорного.

На одному з тренінгів років 7 тому для пояснення цієї тези молодим журналістам спеціально приводили приклади: навіть у найгірших подіях є позитив. І навпаки.

Так само варто дивитися і на відміну прес-конференції.

Коли журналістів в Українському домі повідомили про відміну/перенесення прес-конференції Януковича, мені одразу згадався крилатий вислів міліцейського керівника Петра Федчука. Свого часу він став відомим під Печерським судом. Вночі з 3 на 4 липня він був помічений і під Українським домом. "Шо всрався? всрався", - так цей Федчук спілкується з простими українцями:

"Всрався" - думали і захисники української мови, коли дізналися, що Янукович не приїде в Український дім. 

Ейфорія від маленької перемоги пройшла, і я, як журналіст, замислився: а чи програв президент у цьому випадку?

Усім відомо, що Янукович вміє спілкуватися лише з тими, хто від нього залежить і готовий йому у рота заглядати. А от з вільними людьми у нього якось не складається. От не можна просто на прес-конференції сказати журналісти, як переляканому чиновнику: я вже заніс сокиру над твоєю головою.

Ні, звичайно, Віктора Федоровича заносить і на прес-конференціях: я вам не заздрю, язиком не бовтай тощо. Але ці нештатні ситуації намагаються мінімізувати. Ті ж "підсумкові" прес-конференції президента проводять лише раз на рік. Причому готуються так, наче до передвиборних дебатів Януковича з Тимошенко або Луценком...

Але підготувати завжди не виходить. Мізки жителя Межигір'я раз по раз дають збій при запитаннях "непідготовлених" журналістів.

От прийшов би Янукович на прес-конференцію 4 липня. Добре, частина журналістів "з регіонів" відіграли б свою роль "теплої вани". Але ж були б і інші працівники медіа, на яких вплив ШУвалова і ко не розповсюджується.

То на які б питання довелося б відповідати Януковичу? Звичайно про долю мовного закону, про шахрайський метод його ухвалення. Але були б питання і щодо рішення Європейського суду з прав людини у справі "Луценко проти України": 

- Дядя, а що це Ви за країну будуєте, в якій з'являються політичні в'язні?

Були б питання і про ведення виборчої кампанії провладними депутатами: про згущене молоко та інші продуктові набори.

Та що довго перераховувати. "Українська правда" відкрила спеціальний розділ на своєму сайті "Спитай Президента".

Одне з найбільш популярних запитань таке:

- Дехто вважає рівень Вашого інтелектуального розвитку недостатнім для Президента. Як Ви поясните свої численні обмовки і як це корелює з вченим званням професора, яке Ви маєте?

Гадаю, що відповідю була б величезна пауза (мізкі шукають відповідь у найвіддаленіших куточках) або якась чергова обмовка. Не може ж Янукович просто пожартувати: так це я готують до завершення своєї політичної кар'єри, напрацьовую матеріал, щоб податися у гумористи... може мене навіть у "95 квартал" візьмуть після 2015...

Коротше сумно на прес-конференції не було б. Ми вкотре б побачили підтвердження лідерських та проффесорських здібностей Януковича.

Але він не прийшов. Програв. Ви точно ще гадаєте, що програв? Чи може в нього гора з плечей впала? Замість запитань та відповідей - прес-служба розповсюдила вступне слово Гаранта.

І навіщо тепер Банковій проводити прес-конференцію? Щоб Янукович зачитав уже усім відомі його "досягнення"? Навіщо? Нічого нового ми не почуємо.

Щоб журналісти поставили свої запитання? А навіщо ЦЕ Януковичу? Набагато простіше образитися і звинуватити у всьому "деструктивну опозицію": не дали Президенту поспілкуатися з журналістами. Тож Президент дякує усім працівникам медіа, які збиралися на зустріч, але найближчого року вільного часу для прес-конференції не має. Поїхав працювати у Межигір'я, успішно долати політичну кризу...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Янукович,журналісти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.