Правові підстави не підписувати мовний закон є

06 липня 2012, 13:08
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
1676

Щоб не підписувати мовний закон Литвину достатньо виконати норми Регламенту роботи Верхвоної Ради. Та й опозиція може легко заблокувати проходження документу...

Щоб не підписувати мовний закон Ливтину достатньо просто виконати закон. Регламент Верховної Ради чітко виписує процедуру підготовки тексту прийнятого закону для підпису Головою паралменту.  У п.3 ст. 130 йдеться:

У разі виявлення порушень законодавчої процедури,  передбаченої цим Регламентом, наслідком чого може бути скасування результатів голосування, ... народний депутат у дводенний строк може письмово звернутися до Голови Верховної Ради України з обґрунтованою пропозицією про внесення уточнень до прийнятого закону. У цьому разі Голова Верховної Ради України не підписує закон без розгляду зазначених пропозицій Верховною Радою у порядку, передбаченому цим Регламентом (стаття 48).

Залишаєтсья питання: чи звернувся до Литвина хоч один депутат із письмовою заявою щодо порушення законодавчої процедури? Так, коментарі журналістам ті ж опозицоінери роздали вже безліч. Про фальсифікацію голосування заговорили одразу: голосування по мовах сфальсифіковане. Згодом журналісти УП проаналізували стенограму пленарного засідання і знайшли порушення процедури узвалення закону. А опозиціонери зареєстрували 4 проекти постанови щодо скасування рішення парламенту по мовному закону. Авторами одного з документів є Яценюк та Томенко. У пояснювальній записці до проекту постанови вони перераховують грубі порушення Регламенту щодо порядку розгляду законопроекту у другому читанні.

Отже, виходячи з аргументів опозиції, вони могли б допомогти Литвину не підписувати мвоний законопроект. От чи знайшовся хоча б один депутат, хто написав цю необхідну заяву? Наврядчи. А потрібно було це зробити протягом 2 днів, які вже минули...

Але у опозиції ще є можливість допомгти і Литвину, і собі: заблокувати підписання мовного закону. Справа в тому, що до Литвина ухвалений документ потрапляє не одразу, а лише після відповідного проходження комітету. Про це також йдеться у Регламенті п. 1 ст. 130: 

Текст закону, прийнятий Верховною Радою, не пізніш як у десятиденний строк оформляється головним комітетом, візується головою комітету та керівником секретаріату цього комітету чи особами, які виконують їх обов'язки, керівником юридичного підрозділу та керівником підрозділу, на який в установленому порядку покладено функцію з оформлення на підпис Голові Верховної Ради України прийнятих Верховною Радою актів, і подається на підпис Голові Верховної Ради України.

За логікою зазначеним "головним комітетом" у випадку з мовним законом має бути комітет з питань культури та духовності. Саме він значиться "головним комітетом" для горезвісного законопроекту 9073. Нагадаю, що головою цього комітету є бютівець Володимир Яворівський. А більшість у комітеті має саме опозиція: 7 з 11. Тож замість того, щоб кивати на Литвина, який чи-то обіцяв, чи-то не обіцяв не підписувати мовний закон, опозиція в особі того ж Яворівського могла б заявити: ми трупами ляжемо, але не подамо документ на підпис Голові. Щось я цього не почув...

І останнє. Сьогодні передивлявся трансляцію каналу "Рада" за 3 липня. І побачив дивну річ. О 16.24 з журналістом спілкується депутат-регіонал Смітюх. Він переконує: цього тижня мовний закон розглядати не будуть. Залишать на осень. І це при тому, що нібито за цей закон "голосували" о 16.10...


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Литвин,мовний закон,Яворівський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.