Победивший Засуху. Интервью

10 грудня 2012, 16:31
Власник сторінки
журналист, ОК "Евро-патруль"
0
9427
Победивший Засуху. Интервью

После всего пережитого на избирательном округе № 94, вопрос для автора стал ребром: либо немедленно менять страну, либо власть, либо все сразу ...


Округ № 94 в місті Обухів неподалік від столиці став одним із п’яти, так званих, “проблемних”. Не зважаючи на відповідні рішення окружкомів, представниці від ПР Тетяні Засусі так і не вдалось отримати депутатський мандат, яким вона володіла протягом останніх чотирьох скликань Верховної Ради.
   

Причинами фактичної поразки регіоналки є декілька. По-перше, електоральні вподобання виборців Київщини, які віддавали свої голоси переважно на користь опозиції.  По-друге, застарілі схеми агітації виборців шляхом адміністративного тиску, організованих провладним кандидатом. По-третє, недооцінювання можливостей опонентів, які наполегливо боролись за перемогу, використовуючи при цьому нешаблонні методи агітації.    

Після скасування волевиявлення понад 30 тисяч виборців, опозиційний кандидат Віктор Романюк втратив близько 17 тисяч голосів. Таким нехитрим способом окружна виборча комісія  переможцем виборів оголосила по одномандатному округу представника Партії Регіонів Тетяну Засуху.   Після гучного скандалу навколо цих подій представники ЦВК прийняли рішення про те, що результати виборів в окрузі № 94 встановити неможливо.

Наразі точної відповіді на запитання стосовно дати перевиборів в проблемних округах немає. Не дивлячись на це, опозиційні кандидати, які впевнені, що перемогу у них вкрали, налаштовані боротися за неї до кінця.

Округ №94 в Київській області може стати символом фальсифікацій по українськи”, увійшовши в історію не лише вітчизняної, але й світової виборчої практики.   

Пане Вікторе, чому Ви вирішили йти на вибори за умов завчасно програшної позиції ? 

- Сьогодні в суспільстві панує зневіра і апатія, що в країні взагалі можливо щось змінити. Також переважає упереджене ставлення громадян до політики та політиків.  Насправді ж в світі діють сучасні закони XXI століття, які самі по собі вимагають змін від політиків та громадян. Але потрібно починати із себе і не боятись брати відповідальність. Як мінімум намагатися на власному прикладі доводити, що є політики, які не бояться цієї влади і готові захищати інтереси громадян та будувати чесну і справедливу країну.  Тому, я вирішив звернутись до Об’єднаної опозиції, запропонувавши їм свою кандидатуру на окрузі № 94 в Київській області.

Як загалом пройшла кампанія чи траплялись курйози, можливло, хтось погрожував ? Вам відомий хоча би приблизний бюджет Вашого найближчого опонента на виборах ?

- Як і скрізь, влада широко використовувала адміністративний ресурс.  На  зустрічах Тетяну Засуху супроводжував голова Київської обладміністрації Анатолій Присяжнюк. У Васильківському районі її відкрито підтримував голова райдержадміністрації Володимир Сабадаш. Крім того, кожного понеділка Тетяна Володимирівна організовувала зустрічі в приміщені Васильківської РДА із сільськими головами, пояснюючи їм, за кого потрібно голосувати, а закого не варто, як правило це відбувалося в ультимативній формі. Власне, для мене це була найкраща агітація. Відверто кажучи, спочатку мене ніхто не сприймав в серйоз. Одного разу, при особистій зустрічі Тетяна Засуха спрогнозувала мій рейтинг у  3 % голосів. Мовляв, в окрузі мене ніхто не знає, отже шансів на перемогу в мене ніяких.

 

А як щодо витрат на виборчу кампанію ?

Тут питання не стільки у фінансуванні, скільки в самому підході до процесу виборів. За нашою інформацією Засуха витратила близько 40 млн. грн. При цьому, у мого опонента не було організовано навіть постійно діючого штабу. Все базувалось на адмістративному тиску та примушуванні мешканців брати участь в мітингах та різноманітних заходах щодо підтримки провладного кандидата.

В ході кампанії я робив акцент на особистих зустрічах із максимальною кількістю виборців в окрузі. Таким чином, мені вдалось поговорити із кожним десятим виборцем. Як показала ця кампанія, людям відверто набридло зверхнє ставлення і відношення до них як до кріпаків з боку влади і  її ставлеників, громадяни хочуть бачити і чути чесні обличчя, які пропонують конструктивні ідеї. Можна скільки завгодно підробляти рішення судів, фальсифікувати волевиявлення, нехтувати волею громади але в свідомості виборців я все рівно залишусь переможцем. А те, що зробила Тетяна Засуха не робить честі ні для неї, ні для Партії регіонів, яку вона представлялє.  Все це схоже на дрібне шахрайство.

Чи мають лідери Батьківщини, УДАРу та Свободи консолідоване бачення стосовно Вашого округу ? Скільки голосів втратила кожна із партій в багатомандатному окрузі через скасування волевиявлення понад 30 тисяч голосів ?   

- На сьогоднішній день всі опозиційні лідери мають спільну точку зору стосовно ситуації у всіх проблемних округах, в тому числі моєму. За нашими підрахунками через скасування волевиявлення на 28 дільницях, ВО Батьківщина втратила близько 13 тисяч голосів. Мої втрати склали 17 тисяч. У інших політичних партій трохи менше. Як би там не було, це жодним чином не вплинуло на потрапляння прохідних кандидатів по списках. Головне не скільки втратили  партія, а те, що тисячі людей було принижено і  зроблено це руками державних органів.

Цікавим є те, що у разі визнання виборів у всіх зазначених дільницях, Партія регіонів в багатомандатних округах отримала би 29,9 % голосів замість сьогоднішніх 30 %.   

Нещодавно представники опозиції опублікували, так званий, список фальсифікаторів виборів, чому до нього увійшли  лише троє членів окружкому № 94 ? Якою буде їх подальша доля ?   

Як на мене, неповний список членів окружкому – це помилка. Адже всього за протизаконне рішення проголосували дванадцять із сімнадцяти членів окружної комісії на чолі із головою Вячеславом Мартинюком.

Це нонсенс скасовувати результати голосування третини виборців, коли на руках є всі оригінали протоколів від дільничних виборчих комісій.  При цьому, члени окружкому принесли вже готовий протокол підсумкового засідання. Я і ще кілька представників комісії навіть не встигли помітити коли за документ проголосували.  Це була завчасно спланована акція і яскравий доказ того, що більшість членів комісії були повністю  заангажовані і корумповано мотивовані.

Більше того, раніше на робочому комп’ютері окружної комісії було виявлено файл, в якому містилась інформація про те, скільки отримує кожен із членів ОВК. Щомісячна зарплатня голови ОВК Мартинюка складала 50 тис. грн.  Крім того, було окреме фінансове  стимулювання за ухвалу незаконних рішень суду.

Як в подальшому вдалось виявити, більшість членів окружкому – це злагоджена та професійна команда фальсифікаторів, яку залучають в ході кожної виборчої кампанії.  По суті, це заробітчани, завданням яких є махінації з волевиявленням громадян. При цьому, вони прекрасно усвідомлюють свій злочин.  Для прикладу Мартинюк В’ячеслав таким же чином  фальсифікував вибори мера міста Васильків, де на місцевих виборах за  голову міста віддали свої голоси 851 із  30 тисяч виборців і людина стала мером, а Мартинюк очолив комісію з земельних питань м. Васильків !       

У такому випадку, чи не здається Вам, що у Тетяни Засухи також є певні покровителі у високих кабінетах, із мовчазної згоди яких члени окружкому ухвалювали такі рішення ?   

- В будь-якому випадку, за такі дії в наші  країні традиційно платяться гроші. У нас були різні версії щодо певних покровителів. З іншого боку, Тетяна Володимирівні є занадто одіозною фігурою, аби хтось із нею хотів би мати близькі політичні стосунки, принаймні, демонструючи це на публіку. Але коли на кону стоїть питання вашого виживання, то ви будете ладні на все, навіть у випадку відмови “згори”.      

Тим паче, що люди такого рівня  завжди є вхожими в певні владні кабінети. І коли не вдається домовитись, вони легко можуть фінансово владнати цю проблему. Питання лише в тому,  якщо не вийшло домовитись із одними, то завжди можна зайти в інший кабінет.   

Чи намагались Ви донести до мешканців, що їх голоси не врахували ? Чи мобілізує цей факт громадян у разі перевиборів, або навпаки зробить їх ще більш пасивними  ?

- Звісно, ми працювали із виборцями, пояснюючи їм механізми масової фальсифікації та називали поіменно самих порушників. Крім того, розповсюджували відповідні листівки та публікували всю інформацію в мережі. Як правило, це викликало протест та обурення із боку місцевих мешканців, в першу чергу, по відношенню до влади.  Через декілька днів після протизаконних рішень  районних судів,  під адміністрацією президента відбувся мітинг, в якому взяли участь близько трьохсот виборців. З іншого боку, влада ошукала більше 30 тисяч громадян і це тільки  на нашому окрузі  

 Думаю, що такі дії влади лише мобілізують протестний електорат у разі майбутніх перевиборів.

Коли, на Вашу думку, вони відбудуться ? Чи буде спроба влади використати проти Вас певні технології ?

- В першу чергу, перевибори вигідні саме “регіоналам”, адже у них зявляється хоча би якийсь шанс отримати на них перемогу.  Також це можливість для влади зберегти обличчя після нищівної поразки в п’яти округах.  Останнім часом представниками від різних політичних сил було внесено чотири законопроекти стосовно перевиборів в одномандатних округах. Не виключено, що один із них Рада може ухвалити вже 4 грудня. Наразі йдуть певні кулуарні домовленості стосовно цих питань.    

Сьогодні ясно одне, що влада зробить все можливе, аби максимально ускладнити становище для опозиційних кандидатів, адже представникам ПР в цьому випадку потрібно тільки перемагати.

Щодо нових  виборів  я сумніваюсь до сих пір, адже ситуація давно перейшла із юридичної в політичну площину. Тому, спрогнозувати подальші кроки влади майже неможливо. 

Для всіх очевидним є те, що Янукович прийняв рішення , пообіцявши Україні та світовій спільноті перевибори, які мають відбутись в березні наступного року. Із іншого боку влада може вдатись до чергових маніпуляцій і роками затягувати даний процес. 

 

У випадку повторних виборів, хто може скласти Вам конкуренцію від Партії регіонів, якщо пані Засуха вирішить зняти власну кандидатуру ?     

- Коли відбувалась реєстрація кандидатів у 94 окрузі від Партії Регіонів, окрім Тетяни Володимирівни, також був зареєстрований місцевий “регіонал” та за сумісництвом бувший перший заступник голови Васильківської районної держадміністрації Сергій Мазепа.  Але потім Присяжнюк (голова Київської обладміністрації-авт.) дав вказівку, аби той зняв свою кандидатуру.  Можливо, саме Мазепа стане моїм наступним опонентом, але це лише припущення.

 Яких кроків Ви вживаєте на сьогоднішній день, аби все ж відстояти первинні результати голосування ?

Ми подали скаргу до Європейського суду із прав людини. Для мене, як юриста, цей процес цікавий сам по собі.  Дана скарга стане черговою  плямою на репутації Януковича і невідємним символом кричущих фальсифікацій в ході парламентської кампанії. Що далі ? Поживемо - побачимо ...  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.