Парламентські комітети як Україна в мініатюрі

25 грудня 2012, 21:27
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
1409

Бюджетних експертів серед депутатів найбільше. Тож і проблеми з бюджетом будуть великі. У культурному та освітньому комітетах – найменше. Культурних та освічених українців так само бракує...

Формування парламентських комітетів яскраво демонструють усі проблеми нашої держави.

За задумом депутати мають розподілятися по комітетам у відповідності зі своїми фаховими та професійними навичками. Виходячи з цього дуже легко прослідкувати, яких спеціалістів у нас у Раді найбільше.

Отже, найбільше «експертів» набилося у три наступні комітети:

  • бюджетний – 36 депутатів;
  • аграрної політики та земельних відносин – 29 депутатів;
  • податкової та митної політики – 26 депутатів.


І от виникає логічне запитання: якщо так багато експертів з бюджету, то чому у цьому бюджеті не вистачає грошей на зарплати бюджетникам, на будівництво шкіл та садочків, на банальне прибирання снігу зі шляхів?
Чи може проблеми з державними грошима і виникають через таку кількість бюджетних «експертів»? Відповідь на запитання «що первинне?» для мене особисто однозначна: завдяки таким «експертам» на народ грошей і не вистачає.

По суті маємо ситуацію, коли суспільно- та державно- необхідні статті фінансуються за залишковим принципом. На першому місці – «експерти» зі своїми партнерами.

От давайте подивимось на склад комітету.

Очолює його – регіонал Євгеній Гєллєр. Його називають «людиною Ахметова». Виходить такий собі «смотрящій за бюджетом»?

З 36 членів бюджетного комітету 19 – регіонали. Тобто представництво ПР складає 50%+1 – достатнє представництво для ухвалення потрібного рішення.

Серед «бюджетних експертів» регіоналів знайшлося місце таким:

  • Олександр Волков. У перший день роботи Ради казав мене, що співпрацюватиме з тією фракцією, яка зможе щось дати його виборцям. Дати, може, і дадуть, от тільки чи дійде це «щось» виборцям Волкова? 
  • Василь Хмельницький (37 місце у rel="nofollow" з капіталом $248 млн), Нестор Шуфрич (40 місце – $235 млн), Олександр Фельдман (41 місце, $248 млн), Сергій Буряк (76 місце, $134 млн). Їхні капітали підтверджують: у бюджетному комітеті ці депутати опікуватимуться проблемами своїх виборців… 
  • Олександр Васильєв, Андрій Деркач, Володимир Зубик, Іван Куровський, Валентин Ландик, Артем Щербань. Ці бюджетні «експерти» хоч і не входять у рейтинг Форбс, але свої трохи менші капітали теж сколотили «з думкою про виборців»…
  • Олександр Пресман та Володимир Струк. Ці поціновувачі «Муркі» та «Бутиркі» теж знаються на бюджетних відносинах. Варто лише терміни змінити бюджет-общак, і робота – закипить…

Є ще у цьому комітеті молода надія свого батька Олександр Табалов. Щоправда він - позафракційний. Принципово...

От така компанія «експертів» працюватиме над державними бюджетами наступні кілька років.

Щодо інших найпопулярніших комітетів, то їх також очолюють регіонали. Ми ж не здивувалися цьому, правда?
На чолі агро-земельного – Григорій Калетнік. На аграрній тематиці знається. Як і на розширені земельних володінь під час дії мораторію на продаж землі.

А податково-митний знову очолив Віталій Хомутиннік. Не в останню роль завдяки йому ПР протягла через парламент Податковий кодекс. Той що ґрунтовно та професійно писали. От тільки до цього витвору професіоналізму за 2 роки внесли зміни 31 законом. Вдосконалювали? Покращували!

На противагу найпопулярнішим маємо і обділені увагою експертів комітети:

  • інформатизації та інформаційних технологій – 9 депутатів;
  • культури і духовності - 9 депутатів;
  • науки і освіти - 10 депутатів;
  • свободи слова та інформації - 10 депутатів;
  • сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму - 10 депутатів.


Лише перший комітет очолює регіонал. Усі інші – опозиціонери. З одного боку маємо сцену з кінофільму «Свадьба в Малиновке»: я себя не обделил?

З іншого, знову ж таки, віддзеркалення загальноукраїнських проблем. Знову ж таки із запитанням: це у нас бракує «експертів» через кричущий стан культури та освіти, чи культура та освіта у занепаді через брак «експертів»?

Хоча у випадку з непопулярними комітетами спостерігається зворотна тенденція у порівнянні з популярними. Там проблеми зростають пропорційно кількості депутатів у комітеті. Тут – чим менший склад комітету – тим більше «пациків з району», неуків, не благодійних родин.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.