Арсенію Яценюку: нічого особистого, виключно цифри...

23 лютого 2013, 01:17
Власник сторінки
журналіст "5 каналу"
0
2487

Замість красномовних заяв іноді краще провести елементарні арифметичні дії...

Напередодні початку роботи 7-го скликання Верховної Ради я написав статтю для "Української правди", в якій аргументував, чому регіоналам невигідне особисте голосування. 

Аналіз роботи Ради протягом 2012-го вказував, що у регіоналів є проблема з фізичною присутністю депутатів у сесійній залі. Майже 40 переобраних біло-блакитних нардепів були у зоні ризику, бо не реєструвалися письмово (що є ознакою прогулу) на більш, ніж 70% засіданнях. Тож не дивно, що опозиція домагалася персонального голосування. Це могло залишити владу у багатьох випадках без парламентської більшості.
Цим дописом я не маю на меті аналізувати оголошену перемогу опозиції у боротьбі за персональне голосування. У цій перемозі у мене є сумніви, але залишимо їх на майбутнє.

Зараз же хочу звернути увагу на ініціативу Олександра Єфремова, яку Арсеній Яценюк одразу приписав "на користь опозиції". Ідеться про внесення змін до Констиуції, якими б дозволялося парламенту ухвалювати рішення не більшістю від конституційного складу (226 і більше), а більшістю від присутніх депутатів. А щоб не було такого, що у залі сидять 3 депутата, і рішення ухвалюється більшістю - двома, Єфремов пропонує нижню межу для результативного голосування - 150 нардепів.

На переможній хвилі Арсеній Яценюк звернув увагу на неконституційність такої ініціативи (хоча яка може бути неконституційність у майбутньому, якщо це стане нормою Конституції?) та запевнив, що таке нововведення - на користь опозиції. Ось як слова голови фракції "Батьківщина" процитувала УП:

"Ми, можливо, будемо перші за те, щоб така норма була прийнята, тому що вони на роботу не ходять, а наші прийдуть – і складеться ситуація, коли кількість опозиційних депутатів буде вдвічі перевищувати кількість провладних і ми зможемо приймати наші законопроекти".

Бравурна заява пана Яценюка дуже просто спростовується елементарними арифметичними підрахунками.

От візьмемо переможний день опозиції 22 лютого 2013. Подивимось на письмову реєстрацію депутатів:

  • з 208 членів фракції ПР зареєструвалися 176 депутатів (були відсутні традиційні прогульники Веревський, Іванющенко, Кий, Чертков, а також Азаров-син, Колесніков, Фельдман, Чертков);
  • у "Батьківщии" з 99 зареєструвалися – 87;
  • в УДАРа з 42 – 34 (хоча Розенко та Каплін – були помічені у залі);
  • Свобода продемонструвала найкращу явку: з 36 – 34.

Тобто на противагу 176 регіоналам письмову реєстрацію пройшли 155 опозиціонерів. 

Ідемо далі - голосування за заяву про євроінтеграційні прагнення України. За неї краще голосували опозиціонери, але і тут вони програли регіоналам:

  • з Партії регоінів голосували 154 нардепа (за+проти+утримався);
  • Батьківщина дала 83 голоси;
  • УДАР - 34;
  • Свобода - 33.

У результаті маємо 154-150 на користь Партії регіонів. І це у тому голосуванні, яке більше підтримує опозиція! Знову заявлена дворазова перевага не спостерігається...

А так званий "контрольний постріл" пану Яценюку можуть зробити активісти громадянської мережі "Опора". За їхніми подрахунками серед усіх фракцій парламенту найгіршу відвідуваність Ради 7-го скликання демонструють соратники Яценюка:


Тож може не варто цю і наступні ініціативи ПР одразу оголошувати такими, що на користь опозиції? Тим більше, що згадана Єфремовим мінімальна кількість депутатів для ухвалення рішення - 150 осіб - може бути проблемою в першу чергу для опозиції...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Яценюк,Єфремов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.