Надзвичайна ситуація в Українському Дунайському пароплавстві

13 серпня 2024, 14:51
Власник сторінки
політичний експерт
0
4320

У ЄРДР зареєстровано провадження про незаконне проникнення поліції на суховантаж «Вилково» і побиття його капітана

В ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП), що знаходиться в Ізмаїлі і забезпечує стратегічні для держави завдання, відбулася скандальна ситуація, що негативно впливає на стан національної безпеки. 9 серпня 2024 року у Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР) зареєстровано провадження, із виділенням матеріалів досудового розслідування, щодо надзвичайної ситуації на борту суховантажу «Вилково», приписаного до УДП.

Як ідеться у ЄРДР, 8 серпня до Ізмаїльського районного відділу поліції надійшли матеріали за заявою Олега Чепченка, капітана «Вилково». Як мовиться у повідомленні, 27 липня працівники ПрАТ УДП, перебуваючи на судні, завдали Чепченку тілесних ушкоджень. ЄРДР визначає правову кваліфікацію кримінального правопорушення за ст. ККУ 125 ч.1.  

Із повідомлення на сторінці Незалежного Дунайського профкому працівників водного транспорту стали відомі деякі деталі. За інформацією моряків, 27 липня о 21.30 шестеро осіб увірвалися на судно. Двоє з нападників були у формі національної поліції і мали табельну зброю. Вони не представилися і не надали документи, які б дозволяли їм перебувати на режимній території.

Команди усіх суден УДП мають припис щодо неприпустимості перебування сторонніх осіб на борту без дозволу. Судно є зоною підвищеної небезпеки і травматизму. А територія порту безпосередньо межує із лінією державного кордону України з Румунією, тож є зоною посиленого контролю.

Капітал судна Олег Чепченко, виконуючи припис, намагався завадити проникненню сторонніх осіб. У відповідь невідомі побили 60-річного моряка до втрати свідомості. На капітана надягли наручники і зняли їх, змусивши «вибачитися» перед нападниками.

З огляду на побиття капітана і втрату ним свідомості колеги викликали наряд поліції і бригаду «швидкої». У лікарні капітан надав покази щодо надзвичайної ситуації на борту. З його слів, били усі шестеро нападників. Лікарі Кілійської лікарні встановили Чепченку діагноз: посттравматична енцефалопатія, забій головного мозку та забої середньої тяжкості.

Із заяви боцмана судна Володимира Северина на ім’я начальника ізмаїльської поліції можна з’ясувати особи частини нападників. Моряк упізнав чотирьох співробітників департаменту захисту ПрАТ УДП: С.Мандажи, В.Кубатка, М Чівгу та С.Зайкова – колишнього начальника Ізмаїльського райвідділу поліції. 

Упродовж двох тижнів поліція Ізмаїла гальмували справу. А капітан отримував погрози і «пропозиції» укласти мирову угоду. У ПрАТ, куди капітан спрямував рапорт, відмовилися провести службове розслідування. Натомість рекомендували забрати заяву. 7 серпня Чепченку довелося звертатися до керівника Ізмаїльської окружної прокуратури Романа Тактарова. 

У документі він виклав ситуацію і зазначив, що колишній керівник Ізмаїльського районного відділу поліції Зайков незаконно тисне на колишніх колег-правоохоронців. Відтак 8 серпня, після звернення до прокуратури, інформацію про кримінальну подію, нарешті, зареєстрували у ЄРДР.

Довідково:

Суховантаж «Вилково» – одне з трьох суден ПрАТ УДП класу «ріка-море» розпочав роботу після повернення з 10-річної оренди і  ремонту. Раніше під контроль УДП повернули судна «Рені» та «Ізмаїл», які потребують ремонту. Судна побудували на початку 1990-х на португальській верфі Віана ду Каштелу.

Суховантаж «Вилково» є для України стратегічно важливим активом, адже задіяний у перевезенні експортних вантажів. Він призначений для перевезення генеральних, навалочних вантажів різної номенклатури, зерна, контейнерів. Судно не має обмежень, але створювалися з врахуванням специфіки Дунаю, має невисоку осадку, зручне для перевезень річка-море.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Генпрокуратура,ГПУ,Дунай,генпрокурор,поліція,НПУ,Міністр МВС,Игорь Клименко,Офис генпрокурора
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.