Скандал, що ставить під загрозу авторитет ПЦУ

09 серпня 2024, 17:18
Власник сторінки
Журналист
0
78

Архієпископ Тихон Петранюк в центрі скандалу: як кримінальні зв'язки загрожують авторитету Православної Церкви України


Стаття розкриває скандал у ПЦУ, пов’язаний з архієпископом Тихоном Петранюком, якого звинувачують у роздачі церковних нагород кримінальним елементам з відома митрополита Епіфанія. Віряни вимагають рішучих дій від керівництва церкви.

19 липня 2024 року НВ опублікувала статтю , у якій ішлося про скандал у ПЦУ з приводу роздачі наліво й направо церковних нагород кримінальним архіпастирем Тихоном Петранюком з відома і благословення Митрополита Епіфанія, що викликає питання до самого владики.

І гостро ставилось питання: «Недолуга політика молодого митрополита Епіфанія чи свідомий вибір вектору для «побудови» Української Церкви?».

Невже ми готові миритися з тим, що керівництво Церкви та Священний Синод так легко узаконюють кримінал у своїх лавах?

Архієпископ Тихон – Петранюк Тарас Іванович, котрий ховається за повнотою авторитету Православної Церкви України, є кримінальним злочинцем-обвинуваченим за ст.190 ч.4 КК України випущеним під заставу з Луганського СІЗО і одночасно керуючим Тернопільсько-Бучацькою Єпархією ПЦУ, тож вдало користується своїм канонічним становищем для реалізації брудних схем. Його політика «нагороди від Епіфанія за лояльність» перетворює високі церковні нагороди на інструменти маніпуляцій та корупції. Сумки з церковними орденами викупаються в Київській Митрополії для реалізації підковрових схем на місці, це стало новим валютним резервом для таких, як Петранюк адже він прагне отримати сприяння та фінансування для своїх незаконних справ під дахом такої розпіареної, а головне «справжньої» Української Церкви.

Якщо така політика продовжиться, то найближчим часом ми отримаємо церкву, де моральні цінності замінені грошима і впливом, а злочинці роздають церковні нагороди за «внесок» у розвиток церкви. Такі дії не тільки підривають авторитет церкви, але й дискредитують її в очах вірян, які справді дорожать увагою глави Церкви та заслужили цього своєю працею і жертовністю. Але виходить, що гідних принижують роздарюючи церковні нагороди негідникам, але «припосаді»! Чим керується церква – поняттями чи канонами?

І ось виходить, що ми поцілили не у брів, а в око! Саме так і сталося, що Тихон Петранюк і сам уже кримінал в авторитеті, і таким же підозрюваним у злочині вручив з благословення Предстоятеля автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія орден святителя Миколая.

З благословення Престоятеля автокефальної Української Православної Церкви Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, владика Тихон вручив голові правління ПрАТ «ТЕРНОПІЛЬМІСЬКГАЗ» Віталію Бобрівцю орден святителя Миколая

Тепер редакція НВ вимагатиме від владики Епіфанія відповідь: чи довго ще кримінальний архієпископ Тихон ( у миру Петранюк Тарас Іванович) буде отримувати нагороди і благословення?

Щоб не бути голослівним наведемо публікацію .

У ПрАТ «Тернопільміськгаз», яке лише кілька місяців очолює Віталій Бобрівець, відбуваються цікаві ротації на посади, що підпадають під бронювання від мобілізації. Працівників, які їх обіймали, звільняють, натомість набирають на вакансії чоловіків мобілізаційного віку.

Так, за останній місяць на підприємстві з’явилися нові контролери, сторож, водій та інженер. Майже всі вони працевлаштовані за сумісництвом, на пів ставки, а на роботі з’являються лише раз на тиждень.

Але й це ще не все. У самого Віталія Бобрівця з’явилися одразу два радники і два помічники. Усі четверо теж оформлені за сумісництвом, а на них невідкладно подали документи до ТЦК для бронювання. Незважаючи на те, що радникам-помічникам нараховують заробітну плату у ПрАТ «Тернопільміськгаз», на робочому місці їх ще не бачили.

Схоже, Віталій Бобрівець вирішив повторити долю свого колеги – керівника ВАТ «Кіровоградгаз», якого торік викрила Служба безпеки України. Тоді з’ясувалося, що за гроші керівництво підприємства фіктивно працевлаштовувало осіб призовного віку і таким чином «бронювало» їх на час мобілізації. Фейкові робітники також отримували і зарплати, що призвело «Кіровоградгаз» до збитків на суму майже 400 тис. грн.

Що цікаво, колектив ПрАТ «Тернопільміськгаз» досі не отримав ні червневої, ні липневої зарплат, тоді як на інших підприємствах вже ось-ось почнуть виплачувати аванс за серпень. Тим часом у Віталія Бобрівця знаходяться кошти на ремонти кабінетів керівництва та встановлення чисельних відеокамер на території, тому на виплату людям заробленого грошей вже не залишається.

Ще раз варто нагадати владиці Епіфанію, як Вселенський Патріархат реагує на подібні випадки. Коли церковні ієрархи виявляються замішаними у кримінальних справах або корупційних схемах, Константинополь діє рішуче: їх негайно усувають з посад, проводять розслідування і приймають необхідні заходи для відновлення справедливості. Українська Церква і особисто митрополит Епіфаній має брати приклад з цієї практики, аби зберегти свою репутацію і довіру вірян. Чи у Предстоятеля ПЦУ інша думка?

Що ж, якщо в ПЦУ високо цінують кримінальних злочинців, то відповідь очевидна: негайно потрібно проводити внутрішнє церковне розслідування та очистити лави від тих, хто використовує церковний авторитет для власних корисливих цілей. Лише так ми зможемо повернути довіру до церкви і забезпечити, що вона буде втіленням моральності та духовності, а не місцем для кримінальних змов і маніпуляцій.

Священний Синод Вселенського Патріархату показує приклад, як діяти в подібних ситуаціях, накладаючи на кліриків кару позбавлення сану, повернувши їх до мирянського стану за скоєні ними канонічні злочини.

Пора і нашій церкві наважитися на рішучі кроки для очищення своїх рядів, адже лише так можна забезпечити справжню духовність і моральність у лавах церковного керівництва.

Ми спробували звернути увагу на проблему і викликати обговорення серед вірян і суспільства. Віримо, що справжня віра і духовність переможуть, і Церква стане тим місцем, де панують чесність, моральність і справедливість.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.