Кримський міст зруйнують восени?

26 липня 2024, 12:50
Власник сторінки
експерт, політолог
0
77
 Кримський міст зруйнують восени?

Третя організована по-новому атака на цю надважливу для росіян транспорту артерію суттєво наблизилась.

Річницю атаки морськими дронами по Кримському мосту росіяни відзначили спорудженням бар’єру із 30 барж проти нової такої атаки.

Про це повідомив у співробітник відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва (AEI) Бреді Африк.

Він також опублікував свіжі супутникові снімки, на яких видно десятки барж біля мосту. Знимки датовані 21 липня, а річниця атаки дронами на Кримській міст була 17-го.

 Ця тактика росіян свідчить про те, що ворог знову готується до повторення тих атак на цей міст, що вже були. Й, відповідно, для цього направляє великі ресурси.

Робить він це даремно. Оскільки Україна змушена діяти у логіці асиметричної війни й не буде знову один в один «у лобову» проти сильнішого ворога відтворювати успішні кейси.

Про це прямо казали у Службі безпеки України, яка спочатку організувала підрив Кримського моста з суші у жовтні 2022-го, а потім атакувала міст з моря безекіпажними катерами рік тому. Як зазначав у фільмі «Кримській міст на біс» бригадний генерал військової контррозвідки СБУ «Хантер», росіяни даремно намагаються затопити баржі біля Кримського мосту, ставлять бонові загороження і роблять інші заходи для порятунку цього об’єкту. Даремно тому, що нові успішні атаки по ньому будуть проходити вже зовсім по-іншому.

Про це ж казав і голова СБУ Василь Малюк. За його словами, Служба безпеки ніколи не повторюється у своїх спецопераціях і завжди намагається йти на крок попереду ворога: «Нехай росіяни очікують на чергову бавовну. Ми ніколи не повторюємося і якщо росіяни десь видозмінюються у своїй обороні щодо наших морських дронів, то ми йдемо на крок попереду». Він додав, що при атаках на Кримській міст СБУ реалізувала дві абсолютно унікальні і різні за задумом спецоперації, щоб вразити міст з суші і з моря.

 Й, незважаючи на всі спроби ворога захистити Кримській міст, обидві вони були успішними. У жовтні 2022-го міст підірвали із допомогою вантажівки, яка була начинена вибухівкою.  Після цього росіяни кинули величезні сили, щоб попередити повторні подібні атаки.

 Натомість в СБУ вирішили нову атаку на Кримській міст організувати вже не суші, а з моря. Для чого у стислі терміни були розроблені та виготовлені морські дрони Sea Baby. Й поки росіяни щосили намагались перешкодити підриву мосту з суші, цим морським безпілотникам вдалося пройти непоміченими та зруйнувати одну секцію мосту й суттєво пошкодити іншу.

У результаті міст і досі не може повноцінно функціонувати як військовий логістичний об’єкт. До останнього часу техніку та боєкомплект вороги змушені були тягнути поромами через Керченську протоку.

 Але й тут ситуація змінилась у гіршу сторону для окупантів сторону. Бо на цьому тижні наші війська уразили третій і останній пором, який РФ мали у Керченські протоці - «Славянин».

Два інші залізничні пороми були уражені 29 травня. Тому «Славянин», який перебував у ремонті після зіткнення, яке трапилося наприкінці 2023 року змушений був екстрено відновити перевезення як єдиний залізний пором.

Після того, як вдалося вивсти з ладу й цей останній пором,  британька розвідка зазначила, що суттєво зменшується гнучкість Росії у транспортуванні палива, боєприпасів і техніки через Керченську протоку. «Цілком імовірно, що Росія тепер буде змушена ризикувати перевозити паливо поїздами через Керченський міст, чого вона повинна була уникати від часу першої атаки на міст у жовтні 2022 року», - прогнозує розвідка Великої Британії.

Отже, welcome знову на Кримській міст! Якщо росіяни спробують на повну використати перекидання палива та військових вантажів цим шляхом, це означатиме одне: третя атака - знову успішна і знову по-новому - на цю надважливу для росіян транспорту артерію суттєво наблизилась. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.