За грою у «морській бій» росіяни проморгали справжню атаку на їхню базу

19 липня 2024, 12:46
Власник сторінки
експерт, політолог
0
2177
За грою у «морській бій» росіяни проморгали справжню атаку на їхню базу

Росіяни тільки зібрались влаштувати навчання із захисту акваторії озера Донузлав у Криму, як раптом із темряви з’явились справжні українські дрони. Які уразили російську базу берегової охорони.

Так у ніч на четвер по російській базі на Донузлаві Служба безпеки України відпрацювала спільно з Військово-морськими силами ЗСУ.

«Минулої ночі окупаційні військово-морські сили РФ проводили навчання із захисту акваторії озера Донузлав у Криму. Завдяки дронам СБУ ці навчання стали провалом, тому що росіяни не змогли захистити навіть свою базу, не кажучи вже про акваторію озера. Це ще одне нагадування ворогу, що український Крим перетворюється для росіян на пастку, в якій їх систематично знищуватимуть», - повідомили джерела у правоохоронних органах.

За даними джерел, унаслідок комбінованої атаки морських та повітряних дронів по базі берегової охорони РФ були уражені та виведені з ладу:

  • штаб з пунктом управління;
  • склад боєприпасів і техніки;
  • електропідстанція;
  • технічні споруди;
  • вогневі позиції окупантів РФ.

Як зазначає спеціалізоване видання Defense Express, РФ активно використовує озеро Донузлав, на березі якого знаходяться одразу дві військові бази. Перша - авіабаза протичовнової авіації, яку ворог знову почав використовувати з 2022 року, як мінімум тоді було помічено базування там літаків Бе-12.

На другій базі – суда Чорноморського флоту РФ, й вона знаходиться у глибині озера. При цьому, для цієї атаки спочатку необхідно було увійти у саме озеро через вузьке гирло.

Цей 200-метровий канал штучно прорили у 1961 році на косі Біляус, яка відділяла озеро Донузлав від Чорного моря спеціально  - щоб з’єднати це озеро з морем. 

Саме тут, на виході з озера Донузлав у Чорне море 6 березня 2014 року росіяни затопили раніше списаний великий протичовновий корабель «Очаків» довжиною близько 180 метрів, перекривши вихід у море 13 кораблям Південної військово-морської бази Військово-морських сил Збройних сил України. Події тієї блокади показані у фільмі «Черкаси» про однойменний корабель.

Проте зараз росіяни змушені самі захищатися на Донузлаві. І, як довела успішна атака цього тижня на їхню базу там, роблять це невдало.

Тим більш, що це не перший випадок успішної дії наших Сил оборони на Донузлаві.  1 лютого цього року на рейді цього озера морськими дронами-камікадзе був знищений ракетний катер «Івановєц» Чорноморського флоту РФ. Він тоді охороняв вхід в озеро, але сам став ціллю удару.

У знищенні «Івановця» є деякі паралелі з нинішньою атакою дронів на базу на Донузлаві. Де росіяни тренувались відбивати напад «понарошку», але стали ціллю справжньої атаки, відбити яку насправді не змогли. 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.