Чи виростуть тарифи на мобільний зв’язок?

26 квітня 2024, 19:34
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
20
Чи виростуть тарифи на мобільний зв’язок?

Рішення про підняття цін на мобільний зв’язок є складним, але неминучим. Прямо зараз оператори думають про те, як підвищити тарифи.

Через війну ситуація в кожній галузі економіки складна. Бойові дії або прямо або опосередковано впливають на все, що відбувається в країні. Ворог прицільно атакує інфраструктуру. Це стосується і енергетичної, і телекомунікаційної галузей. Українці звикли до відносно дешевого та якісного зв’язку, тому навіть уявити собі не можуть його погіршення. Тут оператори поблажок ніяких не мають, дзвінки мають йти, а інтернет «літати» Але через збитки, пов’язані з війною та інфляцією, утримувати якість зв’язку та, ба більше, розширювати мережу, мобільним операторам стає все складніше. Рішення про підняття цін є складним, але неминучим. Прямо зараз оператори думають про те, як підвищити тарифи.

Для початку проаналізую чинники, що впливають на розцінки операторів на зв’язок. Перший – курс гривні до долара. До війни був 25, зараз – майже 40. Практично все обладнання закуповується за кордоном, тому курс напряму впливає на тариф. Другий – вартість електроенергії. Теж зросла, у 2 рази. Третій – вартість пального та дизеля. Зростання у 2 рази. А пальне потрібно для аварійних бригад, генераторів живлення базових станцій. Четвертий – бойові дії та обстріли.     

В таких умовах можемо казати про те, що мобільні оператори несуть значні збитки. Поки що ці збитки не настільки критичні, щоб в декілька разів підвищувати розцінки. Адже на ринку конкуренція. І абоненти просто підуть до іншого оператора.

Відповідно, скоріш за все, потрібно казати про підвищення тарифів на мобільний зв'язок. Адже ці збитки, про які я писав вище, накопичуються. І можуть дійти до точки неповернення. Тоді оператори не зможуть гарантувати якісний зв'язок.

На даний час в Україні працюють три найбільших мобільних операторів. «Київстар» – найбільша мережа. Vodafone – друга за величиною мережа. Lifecell – наймолодший гравець ринку, але не менш потужний. Станом на 2022 рік, за даними регулятора, найкраще покриття мають: Київстар – 4G покриття 99,5% (3G - 88%), Vodafone – 4G покриття 96% (3G – 83%), Lifecell – 4G 94% (3G – 63%).  Через війну кількість активних абонентів мобільного зв’язку в країні за 2022 рік зменшилася на 12% (6,6 млн користувачів). На кінець 2022 року, за даними Нацкомісії з питань регулювання зв’язку, було майже 50 млн активних сім-карт. Відповідно, у кожного громадянина одна чи дві картки.   

На даний час мобільні оператори наводять такі цифри. Дохід оператора з одного абонента складає близько 5 євро. В країнах ЄС – від 20 євро. Тобто, вони вважають, що українська галузь недофінансована мінімум в 4 рази. Звичайно, ніхто так різко не буде підвищувати розцінки на мобільний зв'язок. Зарплати в Україні не європейські, платоспроможність населення через війну падає. Держава в умовах війни не буде дотувати операторів, щоб ті забезпечували людей соціальним тарифом. Кредити з-за кордону операторам теж наряд чи дадуть. Тому, гадаю, варто казати про поетапне підвищення тарифів для населення, за умови що ці тарифи будуть прозорими, зрозумілим, та адекватними до рівня доходу громадян.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: мобільний зв'язок,повышение тарифов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.