Друга битва за світло. Нова тактика росіян та що ми можемо їй протипоставити

13 квітня 2024, 15:44
Власник сторінки
0
109
Друга битва за світло. Нова тактика росіян та що ми можемо їй протипоставити
Одна з атакованих росією ТЕС Групи ДТЕК

Три великі й руйнівні атаки по енергосистемі за останні три тижні. Під ударом - теплові та гідроелектростанції. Чому рф знову бʼє по енергосистемі України? І що ми можемо цьому протипоставити?

На жаль, росіяни здатні до еволюції. В минулій кампанії проти української енергосистеми у 2022-2023 рр. вони робили ставку на кількість вражених обʼєктів, передусім високовольтних підстанцій. Обʼєкти генерації також зазнавали атак, але все ж менше, ніж розподільча система. Тепер же окупанти не бʼють усюди й потроху, а концентрують сили для руйнування конкретних обʼєктів. І повторюють свої удари стільки, скільки необхідно, щоб цього добитися. Потім переходять до наступного.

Нова тактика вже принесла результати, дуже відчутні для української енергосистеми. Українська теплова генерація практично виведена з ладу. Державна “Центренерго” втратила 100% потужностей Вуглегірська ТЕС була окупована влітку 2022 р., ще дві станції, Зміївська та Трипільська, були знищені цією весною. “Донбасенерго” втратив одну ТЕС, Старобешівську, окупованою ще 2015 року, друга, Словʼянська, перебуває під систематичними обстрілами вже третій рік. 

Не кращі справи й у Групи ДТЕК, яка мала значну частку вугільної генерації до великої війни. Під окупацією знаходяться Зуївська, Луганська та Запорізька ТЕС. Як повідомляв виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук після другого масованого обстрілу у 2024 році, ще п'ять з шести станцій, які були доступні до останніх масштабних обстрілів, дуже сильно пошкоджені. При чому деякі блоки були зруйновані майже повністю. Після третього обстрілу ситуація, очевидно ще більше погіршилася. Від теплової генерації залишилося менше як 20% того, що мала Група до початку цьогорічних обстрілів.

Також під атаки попали й обʼєкти гідрогенерації Дніпровська, Канівська, Дністровська ГЕС. Ступінь їх ураження не повідомляється, але стосовно Дніпровських ГЕС-1 та ГЕС-2 ми знаємо, що вони точно суттєві, і на їх відновлення можуть піти роки.

Таким чином росіяни систематично виводять з ладу обʼєкти маневрової генерації. Тобто ті, що можуть в короткі терміни збільшувати виробництво електроенергії під час пікового споживання, передусім вранці та ввечері. Вже зараз всі експерти сходяться в одному: якби не тепла погода (ще й аномально тепла для цієї пори року), можливість імпорту електроенергії та відключення електроенергії у великих містах, як то Харків та Одеса, то по всій країні б знову, як і у 2022 році, були б застосовані графіки відключення світла. І з настанням спеки в липні-серпні, а також холодів у жовтні, коли споживання електроенергії зросте, вірогідно це буде зроблено.

Що має і може робити Україна в такій ситуації? По-перше, ми повинні будувати й розбудовувати пасивний захист на енергообʼєктах. За інформацією “Укренерго”, половину обладнання на їхніх підстанціях врятував під час першої й другої масованих повітряних атак саме пасивний захист габіони, біг-беги, укриття із бетонних блоків, антидронні сітки тощо. Але треба розуміти, що це не панацея. Від прямого влучання балістичної ракети, а тим паче декількох, жодні фортифікації не врятують. Також сюди можемо додати розгортання додаткових комплексів РЕБ на обʼєктах критичної інфраструктури, які гіпотетично можуть збити ворожі ракети з курсу. Але і в цьому випадку це також лише вірогідність.

По-друге, маємо розосереджувати обладнання, наскільки це можливо, будувати нові, невеликі електростанції малої потужності. Але це потребує значних інвестицій і часу. Для існуючої енергосистеми це все вторинно й третинно. Першочергово й надважливо це убезпечити її за допомогою ППО. Усе що може збивати ракети й дрони, має бути у нас. В тому числі те, що може збивати балістичні цілі всі ці “Кинджали”, “Іскандери”, корейські ракети й т.д.

І з цим у нас зараз великі проблеми. Ракети до наявних комплексів закінучуються, а самих комплексів недостатньо, щоб прикрити всі наші промислові центри. Із новітніх комплексів ППО, які здатані вражати всі загрожуючі нам обʼєкти, найрозповсюдженішим є американський “Patriot”. Скільки їх у світі достеменно не відомо, та різні підрахунки дають до 200 батарей. Щоб закрити всю Україну, їх потрібно як раз під 200. Але ми, звичайно, не вимагаємо цього. Нам треба хоча б ще декілька комплексів, щоб закрити промислові центри, нашу генерацію. Якісь дії все ж відбуваються. Німеччина й Великобританія почали шукати по світу комплекси ППО, які можна було б орендувати чи придбати для України, в тому числі й “Patriot”. Але наразі цього мало, цього кричуще недостатньо.

Наостанок хотілося б звернутися до наших міжнародних партнерів. Шановні союзники, ви не хочете воювати добре! Так дайте нам зброю, щоб це могли робити ми! Навіщо всі ці комплекси у ваших тилах, якщо ви робите все можливе, щоб бути якомога далі від війни? Якщо ми - ваша передова проти загрози зі сходу, так ваша зброя не має знаходитися в тилу. Колективні зусилля найрозвинутіших країн здатні сконцентрувати сили в одному місці, закрити небо України. Якщо не впораємося ми горіти почнуть вже ваші ТЕС, і що ви, справитися? Вбороніть Україну! Інакше після нашого падіння вам доведеться боронити все і відразу. А той, хто боронить все, не зможе вборонити нічого.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: енергетика,Україна,електростанція,обстріл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.