Чому Україна має продовжувати бити по російських НПЗ та портах Новоросійська

27 березня 2024, 12:40
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
10

ЗМІ пишуть, що США просять Україну не бити по російських НПЗ та порту в Новоросійську. Начебто через зростання ціни на бензин, що шкодить виборчій кампанії Байдена. Чому Україна повинна це ігнорувати

«Добрим словом і пістолетом можна досягти більшого, ніж добрим словом» або Чому Україна повинна робити з російськими НПЗ (і не тільки) те що робить та з портом Новоросійська, незважаючи на «побажання» партнерів.

Український сегмент інтернету сколихнула стаття Financial Times, де йшлося про те, що США просять Україну не робити з нафтогазовою інфраструктурою росії та портом в Новоросійську те, що вона зараз робить. У статті йдеться, мотивує свою заяву тим, що це піднімає ціни на бензин і, начебто, заважає виборчій кампанії Байдена.

Багато хто вирішив, що це російське ІПСО, тому що дуже на нього схоже. Але я вважаю, що це не зовсім так. Деякі українські експерти, які ретранслюють побажання частини адміністрації Байдена (пари «Селіван-Бьорнс»), навіть якщо це йде всупереч інтересам нашої країни, одразу підхопили цю тезу. Ці ж «експерти» раніше говорили, що розвиток військової промисловості росії – то є фейк і пропаганда і що непотрібно будувати власну військову промисловість. Деякі примудрялися називати атаки СБУ на російські кораблі «недолугими».

Хто хоче переконатися особисто – погугліть і ви зможете в цьому переконатися і знайти ще багато цікавого. Я вважаю це не випадковістю, а позицією певної частини Адміністрації Байдена, яка й досі розглядає росію у якості потенційного союзника у війні проти Китаю і намагаються зіграти таким чином, щоб завадити можливості добивати росію. Тому й вигадуються такі меседжі.

Це ні погано, ні добре. Я вважаю це можливістю. Якщо такі прохання існують, а вони, скоріш за все, існують, то це означає, що в України з’явився потужний важіль тиску на цю частину американського істеблішменту, яка й затримує допомогу Україні. А її, допомогу, можна надати. Наприклад, 4 мільярди доларів є ще з минулого року. Але вони не виділяються і фактично з осені минулого року заблоковані. На мій погляд – це не випадково.

Щоб утримувати важелі тиску на означену частину американців, варто продовжувати те, що Україна робить. Особливо – по портах Новоросійська. Україна може вчинити таким чином стосовно США: якщо ви хочете, щоб росія залишалася вашим союзником – хай так буде, але на наших умовах. Ви домовляєтеся з росією, щоб та забиралася з нашої території. Для підтримки нашої позиції – Україна робить щось недобре з першим терміналом у Новоросійську (або нафтопроводом, який йде до нього. У цьому випадку Україна навіть «дослухалась» до рекомендацій. Термінали цілі, але нафтопроводи ні). Це для розуміння серйозності наших намірів.

Україна у даному контексті нічого не втрачає, оскільки допомога і так затримується досить нахабно. А так ми показуємо свою силу і знижуємо цінність росії в очах цієї частини американського істеблішменту. Своїми діями показуємо, що у рфії починаються проблеми з нєфтянкою, її експортом, падає їхній військовий потенціал, зривається їхній наступ на Україну і багато чого іншого відбувається не на користь росії і її цінність в очах союзника падає. Таким чином ми здійснюємо тиск на русофільську частину американської еліти, яка грає з нами в котиків і мишей. Цінність таких людей в Адміністрації Байдена котиться донизу.

Паралельно вимагати зброю. Якщо не буде зброї – то робити щось неприємне з новим терміналом у Новоросійську. Таким чином показувати, що сила на нашому боці. Не хочете термінал – можемо робити неприємно компресорним станціям на нафтопроводах. Умовно кажучи, ми начебто дослухалися до ваших побажань – тому робити дуже неприємне на нафтопроводах, щоб не дати можливості качати нафту. Так ми вибиваємо вплив цієї групи, отримуємо для себе зниження економічного потенціалу росії і, по суті, зриваємо їхній наступ.

Виростуть ціни на нафту? Але ж це ваші проблеми. Це ж Байден хоче обиратися на новий термін, а не в Україні йдуть вибори. Якщо в Адміністрації Байдена хочуть терпіти проросійську групу в своєму оточенні, то це проблема Адміністрації Байдена, а не України. Хай швидше ворушяться, прискорюють виділення допомоги. Якщо хочуть і далі це терпіти – значить ця русофільська група тонутиме разом з Адміністрацією Байдена. А ми отримаємо її заміну. Так ми повністю перевернемо ситуацію і примусимо їх працювати на свої інтереси, а не навпаки.

А чим вони можуть відповісти? Тим, що зброю не постачатимуть? Так вони й так не постачають.

Продовжуватимуть говорити й робити якісь заяви? Так це ще раз демонструє, що слова пана Саллівана, коли він приїздив в Україну і розказував, що вірити Америці можна, – порожній звук. Адміністрація Байдена виглядатиме як якась незрозуміла субстанція, нездатна тримати слово. Стане більше проблем не лише для Адміністрації Байдена, а для США в цілому. Це дозволить свідомим групам, які бачать цей маразм, що влаштовує, ймовірно, група Саллівана-Бернса, тиснути на Адміністрацію Байдена і примусити їх йти на потрібні кроки. Якщо Байден програє, то ми скажемо пану Трампу: дивіться, як ми добре працювали, щоб ви прийшли до влади.

Що буде у разі приходу до влади Трампа? Що йому може запропонувати путін? Відновити постачання нафти на світові ринки? Так Трампу це не потрібно, у нього є свої виробники, яким він дасть можливість заробляти гроші. Україна отримає більше союзника ніж противника. Що може надати путін? Військову допомогу проти Китаю? Так військовий потенціал також буде знижений, тому що Україна системно працювала по їх нафтовому комплексу. В результаті грошей немає, потенціалу немає, палива для заправки танків також немає. І росії нічого надати США.

Впевнений, що в такій схемі буде чимало прихильників України. Наприклад, Британія, яка не буде входити в клінч з США, але в різний спосіб таємно підтримуватиме. Як і багато інших, котрих дістала ця свистопляска частини Адміністрації Бадена, яка починає розповідати про проблеми з нафтою, а сама не може розібратися з хуситами і є фактично проксі Ірану. Хоча й роблять вигляд, що Іран тут ні до чого. Вони створюють проблеми як світовій торгівлі, так і нафтовому бізнесу всього світу.

Те, що це можливо показує історія з Ізраїлем. Це війна Судного дня у 1973 році, коли арабські армії напали на Ізраїль. Ізраїль був тоді у дуже важкому стані. Вже є розсекречені документи, які показують, що ще зранку, коли почалися переговори про допомогу, Кіссінджер сказав, що її не буде, а вже увечері все різко змінилося. Ніксон наказав піднімати всю авіацію і дати Ізраїлю все, що їм потрібно ( до речі без будь яких узгоджень з Конгресом та інших бюрократичних перешкод). А що ж сталося вдень? Злі язики подейкують, що Ізраїль поставив на стартові майданчики десь 13-15 ракет з боєголовками і заявив про бомбардування Каїру. В результаті – американці були змушені змінити свою думку на протилежну. Це показує, що коли потрібно, то в США все знаходиться доволі швидко.

Звісно, що цю сторінку історії Америки в подальшому не особливо афішували. Ізраїлю не зовсім зручно показувати, як вони тиснули на США, а Америка не хоче демонструвати як вона піддалася на тиск. Але важелі тиску є. Україна так само має діяти. У нас є дуже потужний важіль, судячи з галасу, який стоїть, в тому числі через статтю в Financial Times.

Тиснути на Адміністрацію Байдена, щоб та швидше ворушилася у наданні допомоги Україні. Якщо вони не захочуть, то в результаті отримають послаблення потенціалу росії, падіння групи в Адміністрації Байдена, яка виступає за союзницькі відносини з росією. Також отримаємо максимальні профіти для себе і унебезпечимо себе від можливої угоди з Трампом. Коли він прийде до влади, то може сказати: про що говорити з росією? Ми примусимо їх поважати Україну і інвестувати в Україну, тому що будемо мисливцями і будемо вирішувати питання, а не сидіти і слухати всілякі розмови. Те, що нам нав’язують, фактично є капітуляцією.

Що значить не працювати по нафтовій інфраструктурі ? США не дає нам зброї, росії даєте можливість наростити потенціал – щоби що? Особливо цинічно виглядають прив’язка до надання зброї під мобілізацію в Україні. Весь оцей ґвалт, розмови про те, що Америка буде з нами – все це виливається в абсолютно цинічну торгівлю українськими солдатами, які воюватимуть за дешевий бензин для США. Якщо ця русофільска група хоче перетворити Америку в посміховисько і вирішувати свої питання за рахунок України – то нам таке не підходить. Свої питання вирішуйте самі. Хочете мати росію в союзниках – вирішуйте питання з нами і а наших умовах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: США,НПЗ,війна,вибори США
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.